Δευτέρα 24 Μαρτίου

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη

Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη:

Πριν από δέκα χρόνια, η πρώτη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη αναγνώρισε μια θεμελιώδη αλήθεια: η συμμετοχή των γυναικών είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είδα αυτό το τεράστιο δυναμικό από πρώτο χέρι όταν δίδασκα μηχανική και διαπίστωσα το αξιοσημείωτο ταλέντο, τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα αμέτρητων γυναικών επιστημόνων.

Ωστόσο, σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το ένα τρίτο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Στερούμενες επαρκούς χρηματοδότηση, ευκαιριών δημοσίευσης και ηγετικών θέσεων στα πανεπιστήμια, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην οικοδόμηση καριέρας στους κλάδους των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Αρκεί να δούμε την ανάπτυξη των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Οι άνδρες κυριαρχούν στον τομέα σε κάθε επίπεδο – συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι η άνθηση μεροληπτικών αλγορίθμων και ενσωματωμένων ανισοτήτων, που απειλούν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή ψηφιακού σοβινισμού.

Όσο περισσότερο αποκλείονται οι γυναίκες από τους τομείς STEM, τόσο περισσότερο περιορίζουμε τη συλλογική μας ικανότητα να αντιμετωπίσουμε επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια έως τη δημόσια υγεία και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εξισορροπήσουμε το πεδίο του ανταγωνισμού.

Διευρύνοντας τις υποτροφίες, τις πρακτικές ασκήσεις και τις ευκαιρίες καθοδήγησης, ώστε να ανοίξουμε δρόμους για τις γυναίκες και τα κορίτσια στους τομείς STEM· δημιουργώντας χώρους εργασίας που προσελκύουν, διατηρούν και προάγουν τις γυναίκες στις επιστήμες· ενθαρρύνοντας την ενασχόληση των κοριτσιών με το STEM από μικρή ηλικία· προβάλλοντας τις γυναίκες ηγέτες στην επιστήμη μέσω των μέσων ενημέρωσης· και καταρρίπτοντας τα έμφυλα στερεότυπα.

Διαβάστε επίσης:

Προκήρυξη πανελλήνιου διαγωνισμού για μαθητές/τριες Γυμνασίου: Schoolscape: «Γλωσσικά» μηνύματα στο σχολικό τοπίο

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κάνει αίτηση την Παρασκευή για να έρθει στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων