- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

11 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Η σημασία της ημέρας και η δική μας συμβολή

Η διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε πολλά μέρη του κόσμου οδήγησαν σε γενική συνέλευση του ΟΗΕ [2], η οποία έλαβε χώρα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2011. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η 11η του Οκτώβρη να ονομαστεί Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού. Σκοπός της είναι να υπενθυμίζεται, ότι τα κορίτσια σε παιδική ηλικία θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τα αγόρια.

Θα πρέπει, δηλαδή, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ιατρική φροντίδα.

Ένας ακόμα σκοπός της ημέρας είναι να δίνεται βαρύτητα σε προβλήματα που τα κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν. Η διάκριση λόγω του φύλου τους είναι ένα από αυτά. Ακόμη, η βία που τους ασκείται και το φαινόμενο σε κάποιες χώρες να εξαναγκάζονται να παντρεύονται από πολύ μικρή ηλικία [3].

«Η γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δική μας γενιά».

Για τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού 2021 το θέμα συζήτησης είναι: «Η γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δική μας γενιά».

Βάσει αυτού του θέματος θα συζητηθεί το γεγονός (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών), ότι τα κορίτσια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανά τον κόσμο, όλο και λιγότερο [4].

Η διαφορά στην χρήση του διαδικτύου ανάμεσα στα δύο φύλλα (αρσενικό και θηλυκό) αυτής της ηλικίας φάνηκε να ανέβηκε από το 11% το 2013, στο 17% το 2019.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στο μάθημα «Επιστήμη της Τεχνολογίας Μηχανική και Μαθηματικά» κάτω από το 15% των κοριτσιών στα 2/3 των χωρών παγκόσμια, καταφέρνει να αποφοιτήσει. Γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των κοριτσιών στην τεχνολογία και την επιστήμη.

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Η τεράστια σημασία της για τα σημερινά κορίτσια


Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο μακριά μας, στις χώρες του λεγόμενου “τρίτου κόσμου”. Ακόμα και στον δυτικό κόσμο τα κορίτσια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, αλλά και διάκρισης από πολύ μικρή ηλικία. Είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και που αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, όταν πάνε κόντρα στα στερεότυπα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με στοιχεία του NCRB, περισσότερα από 90% των εγκλημάτων που καταγράφηκαν μέσα στο 2020 έγιναν εναντίον κοριτσιών. Τραγική είναι η κατάσταση σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Κεντρική Αφρική, η Συρία και η Νιγηρία τα ποσοστά βίας, βιασμών και αναλφαβητισμού έχουν αυξηθεί τρομερά.

Πώς μπορούμε εμείς να συμβάλουμε στη διάδοση του μηνύματος τη σημερινής ημέρας:

Δώστε στα κορίτσια σας να διαβάσουν βιβλία με στόχο την ενδυνάμωσή τους [5]

Σταματήστε να μεγαλώνετε διαφορετικά τα αγόρια από τα κορίτσια [6]

Να μάθουμε στην κόρη μας όσα πρέπει να ξέρει μέχρι τα 10 της χρόνια, όπως… [7]

Τι πρέπει να προσέχει στα πρώτα ραντεβού [8]

Και πώς θα αποφύγει ένα κακοποιητικό αγόρι [9].