Αρχική InfoMommy Υγεία 11 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε στα πρόθυρα της εμμηνόπαυσης

11 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε στα πρόθυρα της εμμηνόπαυσης

emmhnopayshΈχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης; Ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην ηλικία που συνήθως σταματάει η περίοδος, μιας και αρκετές γυναίκες τα τελευταία χρόνια βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση (παρουσιάζεται πριν από τα 40 και οφείλεται στο ότι εξαντλούνται τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες), υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία προειδοποιούν γι αυτό.

Το επιστημονικό άρθρο του Κωνσταντίνου Ι.Αργυράκη, M.D Χειρουργού Γυναικολόγου - Μαιευτήρα είναι ουσιαστικά ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο καλείστε να απαντήσετε με ΝΑΙ ή ΟΧΙ και σας εξηγεί τι σημαίνει το κάθε σύμπτωμα που σας παρουσιάζεται και πόσο κοντά είστε στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των συμπτωμάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε. Όσα περισσότερα «ΝΑΙ» απαντήσετε, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην ανησυχήσετε. Η κλιμακτήριος είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας. Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό. Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα, να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.

1. Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας;
Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως, οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2. Εχετε εξάψεις;
Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και το πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο, έχουν εξάψεις που μερικές φορές παρατείνονται για καμπόσα χρόνια.

3. Ιδρώνετε την νύχτα;
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε χρειάζεται να αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά;

4. Έχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο;
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει, να γίνει ξηρότερος, να έχει φαγούρα και να είναι πιο επιρρεπής στις μολύνσεις.

5. Έχετε ιλίγγους και ταχυπαλμίες;
Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6. Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση;
Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7. Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο;
Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει σε οιστρογονοπενία, μπορει όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών

8. Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη;
Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, η κόπωση και το στρες.

9. Έχετε χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ;
Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

10. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;
Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11. Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα;
Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.