12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως οργανισμός με διεθνή αναγνώριση και ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο οικονομικό και κοινωνικό συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC –Economic and Social Council) αλλά και ως συνεργαζόμενος φορέας στο DPI των Ηνωμένων Εθνών προωθεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (παρακάτω) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας 12 Αυγούστου.

Το σύνθημα «Αλλάξτε τον κόσμο» είναι πολύ περισσότερο από μια θεματική έννοια για τη φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεότητας∙ αποτελεί ένα πρόσταγμα και μια παρότρυνση που πρέπει να εμπνέει συνεχώς όλους τους νέους.

Πολλοί από τους 1 δισεκατομμύριο νέους του κόσμου υπολείπονται βασικών αγαθών όπως εκπαίδευση, ελευθερία και πρόσβαση στις ευκαιρίες που δικαιούνται. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως –και σε μερικές περιπτώσεις ακριβώς λόγω αυτών των περιορισμών– οι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς και οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον. Το χρόνο που πέρασε η νεολαία κατόρθωσε να επιτύχει συγκλονιστικά αποτελέσματα, καθαιρώντας δικτατορικά καθεστώτα και στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι άνθρωποι, ανοιχτόμυαλοι και προικισμένοι με οξεία αντίληψη κατανοούν τις νέες τάσεις και επικεντρώνουν την ενέργειά τους, τις ιδέες και το κουράγιο τους στην επίλυση των πλέον πολύπλοκων και σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικογένειά μας. Συχνά αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις προγενέστερες γενιές ότι μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές μας για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι μας. Υψώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδυνάτων και όσων καταπιέζονται από φυλετικές διακρίσεις ή αδικούνται λόγω φύλου, καταγωγής ή σεξουαλικής προτίμησης. Λειτουργούν με ευαισθησία στα θέματα που στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV. Και συχνά είναι προπομποί και υπερασπιστές της πράσινης και οικολογικής ανάπτυξης.