12 λόγοι για να κάνεις υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης

3B271C8E8E48859A96AD50FCEDE78DΠαρά το γεγονός ότι το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη είναι η πλέον συνηθισμένη εξέταση στην κύηση, πολλές γυναίκες έχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά του ή δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι. Ακολουθούν 12 λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμο το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη:

1. Επιβεβαιώνει μια εγκυμοσύνη όταν το τεστ εγκυμοσύνης ή τα συνήθη συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ασαφή.

2. Εντοπίζει πιθανή εξωμήτριο κύηση.

3. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης καθορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την ακριβή εβδομάδα της κύησης και κατ’ επέκταση την πιθανή ημερομηνία τοκετού, ειδικά όταν ο γιατρός δεν μπορεί να την υπολογίσει με βάση το μέγεθος της μήτρας. Ειδικά στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η μέτρηση είναι πολύ ακριβής.

4. Δίνει στοιχεία για την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά εάν υπάρχουν συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως το μέγεθος της μήτρας.

5. Καθορίζει την αιτία μιας ανεξήγητης αιμορραγίας.

6. Επιβεβαιώνει τη θέση του μωρού (αν κατεβαίνει δηλαδή ανάποδα ή ποια στάση έχει πάρει) τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

7. Καθορίζει με ακρίβεια εάν μια κύηση είναι πολύδυμη ή όχι, ειδικά εάν η μήτρα της εγκύου μεγαλώνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

8. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης αναγνωρίζει προβλήματα στον πλακούντα, όπως πρόδρομο πλακούντα ή κάποια αποκόλληση, ώστε ο γιατρός έγκαιρα να λάβει μέτρα για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

9. Μετρά την ποσότητα του αμνιακού υγρού εάν η μητέρα χάνει υγρά ή εάν το αμνιακό υγρό δεν αντικαθίσταται με φυσιολογικό ρυθμό.

10. Εντοπίζει ανωμαλίες της μήτρας ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών ή προβληματικών κυήσεων.

11. Εντοπίζει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τοκετό και έτσι ο γιατρός προετοιμάζεται. Για παράδειγμα, ανωμαλίες στην καρδιά μπορούν να εντοπιστούν με το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης και έτσι ο τοκετός γίνεται σε μαιευτήριο με ειδικά μηχανήματα, κατάλληλα οργανωμένη μονάδα νεογνών και οργανωμένη ιατρική ομάδα εν αναμονή, ικανά να υποδεχτούν το νεογέννητο και να του προσφέρουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια αμέσως μετά την γέννησή του.

12. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης είναι πολύτιμος βοηθός σε διαδικασίες όπως η αμνιοπαρακέντηση, αφού καθοδηγεί το γιατρό για την ασφαλή διεξαγωγή της εξέτασης.

Β. Μπαγιώκος, MD, PhD, DFSRH
Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 115
http://www.bagiokos.gr