10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά σας να κάνουν μόνα τους

Η ζωή καμιά φορά μπορεί να γίνει δύσκολη ακόμα και για ένα παιδί, σωστά; Οι γονείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε αυτές τις δυσκολίες να εξαφανιστούν ή να είναι λιγότερο επίπονες. Οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι και ειδικοί γύρω από τα παιδιά, ωστόσο, προτείνουν να κατανικούμε αυτήν μας την ανάγκη.

Μάλιστα, τονίζουν ότι τα παιδιά πρέπει από αρκετά μικρή ηλικία να αναλαμβάνουν ευθύνες για να μπορούν να νιώθουν ανεξάρτητα από νωρίς!

Δείτε παρακάτω μερικές μόνο από τις «δουλειές» που μπορεί ένα παιδί να αναλάβει για να νιώσει πιο δυναμικό…

  1. Φροντίδα κατοικιδίων: Οι αρμοδιότητες γύρω από το κατοικίδιο της οικογένειας πρέπει να είναι ισομερώς καταμερισμένες. Οι περισσότεροι οικογενειακοί σύμβουλοι προτρέπουν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με τη φροντίδα των κατοικιδίων τους, πάντα κάτω από τη δική τους διακριτική επίβλεψη. Δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα υπευθυνότητας για ένα παιδί από αυτό.
  2. Βοήθεια με τα αδέρφια: Αφήνοντας το μεγαλύτερο παιδί σας να βοηθήσει με τη φροντίδα του μικρότερου όχι μόνο του διδάσκετε πώς να γίνει πιο υπεύθυνο, αλλά το βοηθάτε να δεθεί και περισσότερο με το μικρό του αδερφάκι.
  3. Μάζεμα ρούχων:  Αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει με αυτή την δραστηριότητα. Δώστε του την ευκαιρία να διπλώσει, για παράδειγμα, τις κάλτσες. Έτσι και περισσότερο χρόνο θα περάσετε μαζί και πιο ενεργό μέλος της οικογένειας εκείνο θα νιώσει και μικρές μαθηματικές γνώσεις θα αποκτήσει, αφού θα πρέπει να ταιριάξει ίδια χρώματα και σχέδια…
  4. Μαγείρεμα: Σίγουρα τα παιδιά σας δεν θα μπορέσουν να σας σερβίρουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα σύντομα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε ένα. Έτσι θα νιώσουν και πιο άνετα στον χώρο της κουζίνας. Προσέξτε μόνο οι αρμοδιότητες που τους αναθέτετε να μην έχουν άμεση σχέση με επικίνδυνα σκέυη κουζίνας, ειδικά αν τα πιτσιρίκια σας είναι αρκετά μικρά…
  5. Πλύσιμο ρούχων: Όπως ακριβώς και με το μάζεμα, έτσι και το πλύσιμο των ρούχων επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού θετικά. Σίγουρα δεν θα το αφήσετε να σηκώσει τη βαριά λεκάνη με τα βρεγμένα ρούχα, αλλά το να σας βοηθήσει στο άπλωμα ή στην οργάνωση του πλυντηρίου θα του κάνει πολύ καλό και θα το μάθει να ξεχωρίζει βασικά υφάσματα και χρώματα.
  6. Δουλειές του σπιτιού: Μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη δραστηριότητα για εκείνα, αλλά παιδοψυχολόγοι και ειδικοί προτείνουν να συμπεριλάβουμε τα παιδιά μας στη διεκπεραίωση του νοικοκυριού και για το δικό τους καλό. Μαζεύοντας τα παιχνίδια τους ή στρώνοντας τα κρεβάτια τους από νωρίς, η βοήθεια τους γίνεται συνήθεια, πράγμα που βοηθά πολύ και στην μετέπειτα ζωή τους. Επηρεάζει θετικά την αυτοπεποίθήση τους, ενώ συμβάλλει και στο συναισθηματικό δέσιμο της οικογένειας!
  7. Ψώνια: Τα παιδιά θα αποκτήσουν πολλές πρακτικές ικανότητες αν σας βοηθούν στα ψώνια του σουπερ μάρκετ. Θα ξεχωρίζουν τι είναι και τι όχι σημαντικό και θα αποκτήσουν καλύτερη γνώση στο πως να ξοδεύουν τα χρήματά τους.
  8. Ρούχα: Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο να φορέσει το παιδί σας ρίγες και πουά μοτίβο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος για να μάθει και εκείνο πως να συνδυάζει τα ρούχα του και πώς να εκφράζεται!
  9. Παραγγελία: Όταν πρόκειται για ένα παιδί κοντά στην εφηβεία αυτή είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει να μάθει. Το τηλέφωνο δεν είναι μόνο για τα γραπτά μηνύματα ή το chat, αλλά και για να μιλά. Ένα τηλεφώνημα για μια απλή παραγγελία είναι μια καλή αρχή για να μάθει το παιδί σας να κανονίζει υποχρεώσεις μέσω τηλεφώνου, αλλά και για να αποκτήσει περισσότερο το θάρρος της ομιλίας και της έκφρασης!
  10. Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνα: Ως γονιός έχετε πάντα τη διάθεση να προλάβετε το παιδί σας και να το προστατέψετε από κακοτοπιές. Ξέρετε όμως ότι έτσι δεν θα μάθει ποτέ να ζει μόνο του. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορείτε να είστε πάντα δίπλα του πρέπει να το αφήσετε να μάθει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις…