12+1 ερωτήσεις για τα αντισυλληπτικά χάπια και οι απαντήσεις τους, που θα σας λύσουν οποιαδήποτε απορία!

antisylli

Είναι ευρέως διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης -και όχι μόνο- αλλά παρόλο που πάρα πολλές γυναίκες τα παίρνουν -ή τα έχουν πάρει-, στη πραγματικότητα δεν είναι απόλυτα ενημερωμένες για τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ας δούμε 13 ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, ώστε να μας λυθεί κάθε σχετική απορία!

1.Τι είναι το αντισυλληπτικό χάπι;

Περιέχει ορμόνες -οιστρογόνα, προγεστερόνη ή το συνδυασμό τους- που αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία.

2. Πώς χορηγούνται;

Η σειρά περιέχει 21 ή 22 χάπια. Η ένερξη της λήωης είναι την 1η ή την 5η μέρα του κύκλου. Όταν τελιώσουν τα χάπια η γυναίκα αφήνει να περάσουν 6 ή 7 ημέρες για να τα ξαναρχίσει. Στο διάστημα αυτό θα εμφανιστεί περίοδος.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Η πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντισύλληψη -αν γι’αυτό λαμβάνονται- που αγγίζει το 99%, η ελάττωση της προεμμηνορρυσιακής τάσης, η ύφεση της δυσμηνόρροιας (πόνοι περιόδου), η ελάττωση του αίματος της περιόδου και η ελάττωση κινδύνου εξωμήτριας κύησης.

4. Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες;

Οι παρενέργειες που μπορεούν να εμφανιστούν από την λήψη τους είναι: Μικρές αιμοραγίες, αύξηση βάρους, εμφάνιση χλοάσματος (μαύρισμα δέρματος), κατάθλιψη, αμηνόρροια, θρομβώσεις αγγείων, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, υπέρταση, όγκοι ήπατος και άλλες.

5. Σε ποιες γυναίκες απαγορεύεται να παίρνουν αντισυλληπτικά;

Στις πολύ νέες γυναίκες, πριν τα 18, στις γυναίκες που καπνίζουν και είναι άνω των 40 ετών, στις γυναίκες που έχουν πρόβλημα διαβήτη, υπέρτασης, υπερχοληστεριναιμίας, θρομβοφλεβίτιδας, στηθάγχης, κίρρωσης ή ηπατίτιδας.

6. Μεγαλώνει το στήθος στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά;

Είναι ενδεχόμενο να μεγαλώσει το στήθος καθώς επηρεάζεται ο μαζικός αδένας από τα οιστρογόνα. Μια γυναίκα που δεν έχει οργασμό μπορεί να βοηθηθεί από το χάπι. Το χάπι δρα στον οργανισμό γιατί είναι θέμα ψυχοσύνθεσης και ιδιοσυγκρασίας της γυναίκας. Υπάρχει όμως και ψυχολογική επίδραση καθώς η γυναίκα ξκεφεύγει από τις αναστολές μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

7. Μπορεί μια γυναίκα -αν έχει ξεχάσει να πάρει τα χάπια- να πάρει 2-3 μαζί;

Μπορεί, αλλά καλό είναι ν αχρησιμοποιήσει και ένα άλλο αντισυλληπτικό μέσο (π.χ προφυλακτικό) γι ασιγουριά.

8. Ποιες ασθένειες ”προλαμβάνονται” όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά;

Έχει αποδειχτεί ότι το χάπι μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν κύστες στις ωοθήκες ή ινομυώματα στη μήτρα. Επίσης, προλαβαίνει την οστεοπόρωση.

9. Μεταβάλλουν τα χάπια την ψυχοσύνθεση της γυναίκας;

Ναι, την αλλάζουν. Οι γυναίκες είναι πιο οξύθυμες, πιο νευρικές, άλλες χάνουν την επιθυμία για σεξ ενώ σε άλλες αυξάνεται.

10. Τι γίνεται αν ξεχάσουμε να πάρουμε ένα χάπι;

Παραβλέπουμε το χάπι εκείνης της ημέρας, παίρνουμε κανονικά το επόμενο και ρωτάμε τον γυναικολόγο μας.

11. Πότε μειώνεται η δράση του χαπιού;

Οι εμετοί, οι διάρροιες, τα αντιβιοτικά, τα ηρεμιστικά, μειώνουν τη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα του χαπιού.

12. Τα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν;

Βασικά επειδή περιέχουν ορμόνες είναι πιθανό τους πρώτους μήνες η γυναίκα να έχει οιδήματα σε όλο το σώμα που υποχωρούν μετά από2-3 μήνες. Καλό είναι να περιορίζει το αλάτι στη διατροφή της.

13.  Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν προβλήματα σε μελλοντική εγκυμοσύνη;

Όχι, είναι όμως καλό η γυναίκα να αφήσει να μεσολαβήσουν 2-3 μήνες από την τελευταία λήψη ώστε να μην υπάρχουν ορμονικά ίχνη στο σώμα της.