Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να ενισχύσετε βήμα-βήμα την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού

Πώς να ενισχύσετε βήμα-βήμα την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού

16599186_happyfamily.limghandlerΜετά από μια κουραστική μέρα, μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να κρατήσετε ήρεμα και απασχολημένα τα παιδιά βλέποντας κινούμενα σχέδια. Όμως, ένα περιβάλλον γεμάτο από πνευματικά ερεθίσματα δεν θα βοηθήσει μόνο στην ακαδημαϊκή πρόοδο του παιδιού, αλλά και στην κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Η πνευματική ανάπτυξη, ειδικά για τα μικρά παιδιά, σχετίζεται κυρίως με το παιχνίδι και την εξερεύνηση. Δοκιμάστε να ανακαλύψετε νέα πράγματα μαζί τους και θα δείτε ότι θα διασκεδάσετε στο έπακρο, ενώ συγχρόνως θα επεκτείνετε τους ορίζοντες του παιδιού σας.

Βήμα 1ο
Συζητήστε συχνότερα με το παιδί σας. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σημειώνουν τεράστια άλματα όσον αφορά την ανάπτυξη της γλώσσας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί για το αγαπημένο του χρώμα ή ποιο φαγητό προτιμάει. Οι γονείς που μιλούν τακτικά στα παιδιά τους, τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα με πιο αποτελεσματικό τρόπο από το να παρακολουθούν τηλεόραση ή να ακούνε συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων.

Βήμα 2ο
Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη ή μια συλλογή παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένη για να διεγείρει τη φαντασία και να ενισχύσει τις δεξιότητες του παιδιού σας. Τα τουβλάκια, για παράδειγμα, θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις κινητικές και γνωστικές του ικανότητες. Επιπλέον, τα παιχνίδια ρόλων θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τη φαντασία του, ενώ τα ομοιοκατάληκτα βιβλία ή τα βιβλία με ανατροπές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες και να μάθει να ακολουθεί μια σειρά από γεγονότα.

Βήμα 3ο
Εξερευνήστε τον κόσμο μαζί με το παιδί σας. Επισκεφθείτε μουσεία, περιβαλλοντικά πάρκα ή ακόμα και μια γειτονιά που δεν πηγαίνετε συχνά. Αναγνωρίστε φυτά ή ζώα και φωτογραφίστε εκείνα που είναι άγνωστα στο παιδί, ώστε να μπορεί αργότερα να τα θυμηθεί. Επισημάνετε ασυνήθιστα αντικείμενα. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες ή γεύσεις. Για παράδειγμα, ρωτήστε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας εάν θεωρεί ότι ένα φαγητό είναι αλμυρό, γλυκό ή ξινό.

Βήμα 4ο
Παίξτε παιχνίδια και δοκιμάστε να μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού με το παιδί σας. Ενώ το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσετε στο παιδί σας για τα μικρόβια και τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας: «Το υγρό απορρυπαντικό των πιάτων μας βοηθά να καθαρίσουμε τους λεκέδες από τη σάλτσα που φάγαμε το μεσημέρι. Έτσι, τα πιάτα είναι καθαρά και έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.