Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα 13η Εκστρατεία Ecomobility: Μαθητές ανά την Ελλάδα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πόλεων τους

13η Εκστρατεία Ecomobility: Μαθητές ανά την Ελλάδα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πόλεων τους

Όνειρο ήταν στο ξεκίνημα της Εκστρατείας Ecomobility η αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και, κυρίως, η συμπεριφορά μετακίνησης των πολιτών και σήμερα, μετά από 13 χρόνια, όλα δείχνουν πως γίνονται πραγματικότητα. Οι Τοπικοί Φορείς θέτουν ως θέμα προτεραιότητας πλέον την ελεύθερη προσβασιμότητα στην πόλη και την αποφυγή εμποδισμού της μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών των πόλεων της χώρας. Παράλληλα, έχουν γίνει κατανοητά τα προβλήματα και οι επιπτώσεις στη λειτουργία των πόλεων και στις συνέπειες στον εισπνεόμενο αέρα.

Αυτή η σημαντική επένδυση στην αλλαγή νοοτροπίας με φανερά τα αποτελέσματα στην εικόνα των πόλεων, αλλά και στην αλλαγή επιλογών μετακίνησης, παρουσιάστηκε στο δυναμικό ξεκίνημα που έγινε στις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility, μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της νέας περιόδου και του προγράμματος των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε 35 πόλεις της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο της εκστρατείας Free Mobility και της δράσης «Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα», που φάνηκε ότι είναι σημαντική η πίεση σε αλλαγή συνθηκών, κάτι που θα οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.

12620758_10153928942549365_456220192_oΤο σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσει και φέτος στις 35 πόλεις, με τις ομάδες των μαθητών να εξετάζουν τα προβλήματα και να καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Μέλος του ΔΣ του Ecocity κ. Μιχάλη Πετράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα γενιά ως τη μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος: "Ελπίζουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με διαφορετική ματιά. Η νέα γενιά που έρχεται και στην οποία στοχεύει το Ecomobility, είναι η γενιά που θα δώσει απαντήσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος".

Στη συνέχεια, το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Βλαστός Θάνος μίλησε για το ρόλο της ενεργοποίησης των νέων στη θεραπεία των άρρωστων πόλεων της χώρας, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: "... εκπαιδεύονται να συνηθίζουν στη μετριότητα, να μην φαντάζονται το διαφορετικό, να σκύβουν το κεφάλι, να γίνουν όπως οι μεγαλύτεροι. Πιστεύουμε ότι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, ώστε να ξεπηδήσουν αξίες που είναι θαμμένες. Περιμένουμε από τους νέους να διαφοροποιηθούν από εμάς, να μιλήσουν για τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουν".

12597045_10153928943114365_471269746_oΗ Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του Free Mobility, κα Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μίλησε για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις ελληνικές πόλεις και τη μεγάλη διαφορά από τις ευρωπαϊκές, κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού.

Στις εκδηλώσεις της εκστρατείας, όπου οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.α). Η τελετή της απονομής των βραβείων, φέτος θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου και η αποστολή με τη νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο.

Η Εκστρατεία Ecomobility 2015-16 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ecocity και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύου.

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκστρατείας


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.