- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

15 Αυγούστου στην Παναγία της Τήνου

15 Αυγούστου και το νησί της Παναγίας, η Τήνος, έχει φορά τα καλά του, περιμένοντας τους επισκέπτες που θα πάνε να προσκυνήσουν τη χάρη της, αλλά και να γνωρίσουν ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Εμείς αντιγράφουμε τα υπέροχα λόγια των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, έτσι όπως καλωσορίζουν τον επισκέπτη…

Καλώς ορίσατε,
στο «νησί της Παναγιάς» ή στην «Οφιούσα» ή αν προτιμάτε στο «νησί του Αιόλου», ή στην «Υδρούσα», η απλά στην «Τήνο» μας. Στο νησί με τα πολλά ονόματα και με τα πολλά πρόσωπα. Στην Τήνο της Παναγίας, του Χαλεπά, του Γύζη, του Λύτρα, των περιστεριώνων, του Ποσειδώνα και του απλού κατοίκου της, που την κρατά ζωντανή στο πέρασμα των χρόνων.
Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία το «νησί της τέχνης και της ομορφιάς». Διάσημοι αρχιτέκτονες, μαρμαρογλύπτες, ζωγράφοι, ποιητές και ιστορικοί είναι ένα μικρό δείγμα, που μαζί με τους απλούς ανθρώπους του νησιού, που εμπνευσμένοι από το τοπίο και την ιστορία του νησιού τους πορεύονται δημιουργώντας ο καθένας με τη δική του ματιά και τη δική του τέχνη τα έργα του.
Σας καλούμε να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του νησιού μας και ν’ ανακαλύψετε τους θησαυρούς του. Στις ηλιόλουστες παραλίες και στα σκιερά του καλντερίμια, στα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς χωριουδάκια του, στους αρχαιολογικούς του χώρους, στις πλαγιές με τα ξωκλήσια και στις ρεματιές με τους περιστεριώνες, στα πράσινα λαγκάδια και στη σκιά της πέτρας. Πάρτε βαθιά ανάσα και γεμίστε με χρώματα, ξεχασμένα αρώματα και ήχους καθάριους.

Και φυσικά όπως όλοι οι θησαυροί – έτσι και του νησιού μας – είναι κρυμμένοι και περιμένουν τον εξερευνητή να τους ανακαλύψει.

Σας ευχόμαστε καλό ταξίδι στην περιήγηση σας και … μην προσδεθείτε, απλά αφεθείτε!

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 από τις οποίες αποκαλύφθηκαν ο αρχαίος ναός του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.

Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας. Απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου. Απαιτούνταν επίσης και μεγάλος αριθμός εργατών επεξεργασίας και τοποθέτησης μαρμάρων, αλλά κυρίως πολλά χρήματα η έλλειψη των οποίων έφερνε πολλές φορές σε αμηχανία τους επιστάτες του έργου που δυσκολεύονταν να πληρώσουν στο τέλος της εβδομάδας, εργαζόμενους και υλικά. Η ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στη σημαντική συνδρομή, σε εργασία και χρήμα, τόσο του τηνιακού λαού, όσο και χριστιανών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου. Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης ολοκληρώθηκε το 1880.

Εορτασμός της εύρεσης (30/1)
Στις 30 Ιανουαρίου, γίνεται εορτασμός της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας της Τήνου. Το απόγευμα της παραμονής η Αγία Εικόνα μεταφέρεται με πομπή στον κάτω Ναό της Ευρέσεως και τοποθετείται κοντά στο σημείο όπου επί ήταν θαμμένη. Στην συνέχεια τελείται μεγάλος εσπερινός με ειδική ακολουθία. Το βράδυ γίνεται επίσης ακολουθία που παρακολουθεί πλήθος πιστών. Την επόμενη ημέρα τελείται αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ. Στις 2μμ περίπου γίνεται λιτανεία της Αγίας Εικόνας στα σοκάκια της Τήνου. Στην εξέδρα της προκυμαίας γίνεται δέηση και η πομπή γυρίζει στον Ναό από την Ανατολική πλευρά της πόλης. Πριν τον εσπερινό γίνεται κατάθεση στεφάνου από την Διοικούσα επιτροπή στους Τάφους των κτητόρων και μέσα στον Ιερό Ναό εκφωνείται από τον Μητροπολίτη της Δ.Ε. ή τον αναπληρωτή του ο ετήσιος απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι μαθητές του νησιού με επικεφαλής τον Μητροπολίτη με τους Ιερείς, τον Δήμαρχο με το Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ κόσμο, πραγματοποιούν το έθιμο της λαμπαδηφορίας (φαναράκια) ψάλλοντας τοπικά τραγούδια.

Επέτειος οράματος Αγίας Πελαγίας (23/7)

Ημέρα αφιερωμένη στην Αγία Πελαγία η οποία στις 23/7/1822 σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είδε μέσα στο κελί της την Παναγία. Το πρωί αυτής της μέρας η εικόνα μεταφέρεται στο Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι, όπου παραμένει ολόκληρη την ημέρα. Στον Ναό της Αγίας Πελαγίας γίνεται πανηγυρική Λειτουργία και Παράκληση. Χιλιάδες λαού προσέρχονται να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα. Η Ηγουμένη και οι Μοναχές φιλοξενούν τον κόσμο που περιμένει την ώρα της επιστροφής. Γύρω στις 6μμ, ο κλήρος και χιλιάδες λαού συνοδεύουν την Αγία Εικόνα που μεταφέρεται στην πόλη με τα πόδια. Από όπου περνά η Εικόνα της Παναγίας οι καμπάνες των εκκλησιών των χωριών και των εξωκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Γέροντες και ανήμποροι κάτοικοι βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο για να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα.

Όταν η Ιερή Πομπή φτάσει στην πόλη, γίνεται δέηση στην εξέδρα της παραλίας, καίγονται πυροτεχνήματα και αργά το βράδυ η Αγία Εικόνα μεταφέρεται στον ναό.

Κοίμηση της Θεοτόκου (15/8)

Προσκυνητές ανάβουν κεριά και λαμπάδες στο ναόΣτο προαύλιο του Ιερού Ναού από 1-13 Αυγούστου γίνονται διαδοχικές παρακλήσεις. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών κατακλύζει το νησί. Η Τήνος μετατρέπεται σε έναν απέραντο ξενώνα.

Όλος ο κόσμος έρχεται στη Χάρη της να φέρει ένα τάμα, να κάνει μία παράκληση, ή να ευχαριστήσει την Μεγαλόχαρη για κάποια ευεργεσία της.

Την παραμονή της εορτής καταφθάνουν στο νησί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης οι επίσημοι και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία.

Το πρωί της Εορτής γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο το Έλλη που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 ΑΥγούστου 1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση. Το κουβούκλιο το σηκώνουν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τιμητικά αγήματα από όλα τα όπλα και σώματα ασφαλείας το περιστοιχίζουν. Ακολουθούν οι Αρχιερείς και οι επίσημοι