- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«15 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία»: Η πρόταση του καθηγητή του ΑΠΘ για να μην εκτιναχθούν τα κρούσματα

Η μελέτη που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) [2] με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων που είδε το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού [3] στη χώρα μας.

Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

«15 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία»

Ένα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων. [4]

Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΘΕΜΑ 104.6 για το ποια ημερομηνία προτάσσει ως καταλληλότερη για το άνοιγμα των σχολείων αντί της 7ης Σεπτεμβρίου που έχει ήδη αποφασίσει και ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι «15 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία»

Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «για να σταματήσει χωρίς το εμβόλιο η πανδημία, πρέπει να μολυνθεί το 60%- 70% του πληθυσμού», ποσοστό που στην Ελλάδα λόγω της ανομοιογένειας διαμορφώνεται στο 45% – 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «το παιχνίδι είναι να φτάσουμε στο 95, να  διαχειριστούμε σωστά το υγειονομικό κίνδυνο, αποφεύγοντας τα χειρότερα, με κατάλληλη διαχείριση μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο να μην αφήσουμε να ξεφεύγει η πανδημία αυτό το καλοκαίρι ή το Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία».

Ως την πιο κρίσιμη παράμετρο διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου ο κ. Σαρηγιάννης ιεράρχησε τον χρόνο, δηλαδή «πόσο καλά θα διαχειριστούμε το χρόνο, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», προσθέτοντας πως «όσο καλύτερα μπορούμε να ανιχνεύουμε την ύπαρξη φορέων στην κοινότητα, τόσο μπορούμε να κερδίζουμε χρόνο αντίδρασης».

Tα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια ή με μάσκα ή και με απόσταση

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής αποτίμησε τον κίνδυνο ως διαχειρίσιμο, αλλά θα «ήταν πολύ καλύτερα διαχειρίσιμος αν τα μέτρα αυτά είχαν παρθεί 3 βδομάδες πριν». Για το λόγο αυτό, ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να λάβουμε μέτρα προληπτικά», προτείνοντας να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα. Επιπλέον, «εγώ θεωρώ ότι θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα. Θα μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια ή με μάσκα ή και με απόσταση» [4] παρατήρησε ο κ. Σαρηγιάννης και πρότεινε «τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου, για να έχουν υποχωρήσει οι τουριστικές ροές».