17 προσωπικές φωτογραφίες που δείχνουν το μεγαλείο της γέννας σε κάθε της μορφή

Επί μια περίοδο περίπου πέντε ετών, η φωτογράφος και μητέρα Leilani Rogers τραβά εκπληκτικές φωτογραφίες τοκετού σε όλες του τις μορφές -τοκετός στο σπίτι, γέννα σε νοσοκομείο, γέννα μέσα στο νερό, καισαρικές κ.α.

«Η γέννα θεωρείται από πολλούς ως κάτι άκρως προσωπικό», λέει η Rogers στη Huffington Post. «Παραμένει, όμως, ένα φανταστικό γεγονός που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας και να το τιμούμε. Πιστεύω λοιπόν πως ο κόσμος βλέπει αυτές τις φωτογραφίες τόσο ως επιμορφωτικές όσο και ως εντυπωσιακές».

Πρόσφατα η Rogers δημοσίευσε μια συλλογή με μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες τοκετού από τα αρχεία της. Ενώ αυτές οι φωτογραφίες δίνουν κουράγιο και δύναμη στις μητέρες και μερικές φορές βοηθούν στην επούλωση αναμνήσεων από στιγμές που ένιωθαν αδύναμες και ευάλωτες, συντελούν επίσης στην ανάπτυξη μιας συζήτησης γύρω από ένα θέμα-ταμπού.

«Ελπίζω ειλικρινά πως αυτές οι φωτογραφίες θα εξομαλύνουν τη φύση της γέννας -έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζεται ως κάτι αηδιαστικό», λέει η φωτογράφος. «Υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν θέλουν καν να μιλήσουν για τη γέννα, πόσο μάλλον να δουν φωτογραφίες από τη διαδικασία. Δεν νομίζω όμως πως υπάρχει κάποιος που θα διαφωνήσει στο ότι αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη γέννα ως αυτό το θαυμαστό γεγονός που είναι».

«Δεν έχει σημασία αν γέννησες στο σπίτι, σε μαιευτική κλινική, σε νοσοκομείο, φυσικά ή με καισαρική. Η γέννα είναι γέννα!», συνεχίζει η Rogers. «Όλες μας εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε τα μωρά μας σε αυτό τον κόσμο. Και όλες μας τα αγαπάμε με κάθε κύτταρο του σώματός μας! Κυρίως, στο τέλος όλες μας κατέχουμε τον θεϊκό τίτλο της “μητέρας”».

Δείτε παρακάτω μερικές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τοκετού της Rogers.

 • Leilani Rogers
  «Αυτό το μωρό γεννήθηκε εξ ολοκλήρου στον αμνιακό σάκο».
 • Leilani Rogers
  «Η 7χρονη κόρη της μητέρας ήθελε να συμμετέχει στη γέννα, οπότε πήδηξε μέσα στην πισίνα και άρχισε να βοηθά τη μαμά της στον τοκετό!»
 • Leilani Rogers
  «Βρίσκω αυτές τις στιγμές της καισαρικής το ίδιο μαγικές με αυτές της φυσικής γέννας».
 • Leilani Rogers
  «Ένα σπάνιο φαινόμενο. Αυτό το μωρό γεννήθηκε με έξι δάχτυλα! Ήταν σίγουρα μια έκπληξη για την μητέρα και τους γιατρούς, αλλά μια ευχάριστη έκπληξη. Το έκτο δάχτυλο δεν είχε κόκκαλο, είχε όμως νύχι!».
 • Leilani Rogers
  Γέννα μέσα σε νερό
 • Leilani Rogers
  Γέννα μέσα σε νερό
 • Leilani Rogers
  «Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκεσαι κοντά στον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Είναι συναρπαστικοί και εξυπηρετούν έναν καταπληκτικό σκοπό».
 • Leilani Rogers
  «Η ανηψιά μου, μόλις λίγων λεπτών νεογέννητο»
 • Leilani Rogers
  «Αγαπώ τις εικόνες που δείχνουν πως μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει σε διαφορετικές στάσεις. Δεν πρέπει να περιορίζονται στις πλάτες τους. Αυτό αψηφά τη βαρύτητα, σωστά;».
 • Leilani Rogers
  «Τα φυτικά λουτρά είναι το αγαπημένο μου φωτογραφικό θέμα. Δεν τα γνωρίζουν πολλές μητέρες. Τα φυτικά λουτρά μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε, είτε λίγες ώρες μετά τον τοκετό είτε μια-δυο μέρες μετά και ενισχύουν την επούλωση του περίνεου. Επίσης μυρίζουν θεϊκά (χρησιμοποιούνται βότανα όπως το χαμομήλι και η λεβάντα) και βοηθούν στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μητέρας και μωρού».
 • Leilani Rogers
  Γέννα σε νοσοκομείο
 • Leilani Rogers
  Γέννα σε μπανιέρα
 • Leilani Rogers
  «Αυτή η γέννα μιας οικογένειας με δύο μαμάδες ήταν τόσο όμορφη. Επίσης ήταν τυχερές που η σύντροφος της μητέρας είναι μια έμπειρη doula (βοηθός γέννας) καθώς ο τοκετός διήρκησε 35 ώρες!».
 • Leilani Rogers
  Γέννα σε νοσοκομείο
 • Leilani Rogers
  «Αυτή η φωτογραφία έγινε viral στο Pinterest, νομίζω επειδή οι πατέρες δεν απαθανατίζονται συχνά ως κομμάτι της διαδικασίας. Εδώ ο σύζυγος προσεύχεται σιωπηλά δίπλα στη γυναίκα του κατά τη διάρκεια του τοκετού».
 • Leilani Rogers
  «Πρόσθεσα αυτή τη φωτογραφία γιατί οι περισσότερες μητέρες δεν έχουν ιδέα πώς είναι ένας πλακούντας. Αυτό με εξοργίζει! Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν γιατί αυτό το καταπληκτικό όργανο παρέχει θρεπτικά συστατικά, εξαλείφει τα απόβλητα, παλεύει ενάντια στην εσωτερική μόλυνση και παρέχει αρκετές ορμόνες για να υποστηρίξει ολόκληρη την εγκυμοσύνη. ΟΥΑΟΥ».
 • Leilani Rogers
  «Ο επιτυχημένος θηλασμός ξεκινά εδώ. Στη γέννα. Μερικές μητέρες δεν παίρνουν τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζονται για να θηλάζουν με επιτυχία. Σε αυτή τη φωτογραφία λατρεύω την παράθεση των χεριών της έμπειρης μαίας πάνω σε αυτή τη νέα μητέρα και το νεογέννητο μωρό της».

Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr