170.000 ευρώ αποζημίωση στον 11χρονο που έχασε το μάτι του από τα πυροτεχνήματα στο Πατρινό Καρναβάλι

Το Πατρινό Καρναβάλι του 2014 σημαδεύτηκε από το ατύχημα που συνέβη σε ένα 11χρονο αγόρι καθώς μετά από τραυματισμό από ρίψη πυροτεχνήματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το παιδί έχασε το 90% της όρασής του από το αριστερό μάτι.

Πώς συνέβη ο τραυματισμός του 11χρονου

Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και το 11χρονο, τότε, αγόρι συνοδευόμενο από την μητέρα του, μετέβη στο κέντρο της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσει το θέαμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του achaianews.gr , το παιδί που βρίσκονταν μόλις 19, 90 μέτρα από το κτίριο που θα εκτοξευόταν τα πυροτεχνήματα, σήκωσε το κεφάλι του για να δει το θέαμα, αλλά αισθάνθηκε κτύπημα από αντικείμενο στο πρόσωπο «ομοιάζον με πέτρα» προερχόμενο από ψηλά. Μάλιστα, χτύπημα ένιωσε και άλλο άτομο που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Αμέσως διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι τόσο ο ανήλικος όσο και το άλλο άτομο, είχαν υποστεί βλάβες στον αριστερό τους οφθαλμό. Ειδικότερα, ο ανήλικος διαγνώσθηκε «με τραύμα του βολβού του αριστερού οφθαλμού του και πολλαπλές εκδορές του κερατοειδούς με συνοδό αιφνίδια μείωση της οράσεως του». Ακόμη, στο μάτι του εντοπίστηκαν «μικρά ξένα σώματα άγνωστης συστάσεως». Οι γιατροί υπέβαλλαν το παιδί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις αλλά δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ο 11χρονος υπέστη μόνιμη βαριά απώλεια της οράσεως του αριστερού οφθαλμού του, μεγαλύτερη του ποσοστού του 90%! Μετά τον τραυματισμό του παιδιού ο πατέρας του μετέβη στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, όπου και εντόπισε «πολυάριθμα υπολείμματα πυροτεχνημάτων πετρώδους υφής, κυκλικής μορφής και χρώματος ανοικτού γκρι, τα οποία έμοιαζαν με άμορφες μάζες πετρών».

Θα αποζημιωθεί με 170.000 ευρώ

Το Πρωτοδικείο Πατρών στο οποίο προσέφυγε η οικογένεια του παιδιού, ζητώντας αποζημίωση για την τύφλωση του παιδιού, επιδίκασε αποζημίωση 170 χιλιάδων ευρώ.

Το δικαστήριο υποχρεώνει τον πυροτεχνουργό της εταιρείας που ήταν υπεύθυνος για τη ρίψη των ελαττωματικών πυροτεχνημάτων να πληρώσει το παραπάνω ποσό στην οικογένεια του παιδιού. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο πυροτεχνουργός δεν έλαβε τα νόμιμα μέτρα για την πρόληψη τυχόν αυχήματος και την προστασία όσων παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στα πυροτεχνήματα είχε εισχωρήσει υγρασία με αποτέλεσμα τον εκσφενδονισμό κατά τη ρίψη τους θραυσμάτων που τραυμάτισαν βαρύτατα τον 11χρονο. Αυτό σύμφωνα με την απόφαση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν τα πυροτεχνήματα είχαν ελεγχθεί παραμονές της εκδήλωσης και όχι τρεις μήνες πριν που είχε γίνει η παραλαβή τους από την Κίνα.

Ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ο πυροτεχνουργός είχε καταδικαστεί σε 2 χρόνια και 11 μήνες φυλάκιση αλλά άσκησε έφεση.