Αρχική Σχολή Γονέων Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αποτελεσματικός γονέας

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αποτελεσματικός γονέας

Όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς κάτι παράξενο συμβαίνει. Αρχίζουν να αναλαμβάνουν ή να υποδύονται ένα ρόλο και ξεχνούν ότι είναι άνθρωποι, πρόσωπα. Κατέχοντας τον ιερό γονεïκό ρόλο, αισθάνονται ότι πρέπει να φορέσουν τη στολή των «γονέων». Προσπαθούν ειλικρινά να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένους τρόπους, γιατί έτσι πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Από «Βασίλης» και «Μαρία» μεταμορφώνονται ξαφνικά σε «μπαμπάς» και «μαμά». Η μεταμόρφωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνούν ότι εξακολουθούν να είναι άνθρωποι με αδυναμίες, άτομα με προσωπικούς περιορισμούς, πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικά συναισθήματα. Ξεχνώντας λοιπόν την ανθρώπινη υπόστασή τους, όταν γίνονται γονείς, συχνά παύουν να είναι ανθρώπινοι. Δεν αισθάνονται πλέον ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους, να εκφράζουν ο,τι αισθάνονται στις διάφορες στιγμές εξηγεί η Βιβή Πετμεζά, ψυχολόγος.

Ως γονείς πλέον, έχουν καθήκον να είναι κάτι καλύτερο από απλοί άνθρωποι. Αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους πρέπει πάντα να είναι στοργικά απέναντι στα παιδιά τους, να είναι άνευ όρων αποδεκτικοί και ανεκτικοί, να βάζουν στην άκρη τις δικές τους εγωιστικές ανάγκες και να θυσιάζονται για τα παιδιά τους, να είναι πάντοτε δίκαιοι και πάνω από όλα να μην κάνουν τα σφάλματα των δικών τους γονέων. Αυτό όμως είναι ένα τεράστιο φορτίο ευθύνης για τους ίδιους! Το πρότυπο που έχουν στο μυαλό τους οι γονείς, να είναι τέλειοι, είναι αρκετά ουτοπικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν υπήρχαν ιδανικοί γονείς, αυτό θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τη ζωή του παιδιού, μια και θα το έκανε να αισθάνεται διαρκώς κατώτερο σε σχέση με εκείνους. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν όμως οι «αρκετά καλοί γονείς», οι οποίοι αφουγκράζονται το παιδί τους, θυμώνουν μαζί του και έχουν το ψυχικό σθένος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, τις αδυναμίες τους και τους άσχημους χειρισμούς τους.  Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά του αρκετά καλού γονέα;

- Έχει πολύ καλό επίπεδο αυτογνωσίας. Γνωρίζει δηλαδή  καλά τον εαυτό και έχει συμφιλιωθεί με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του.

- Έχει καλή επικοινωνία με το παιδί του, είναι ιδιαίτερα εκφραστικός, του χαμογελά, το χαϊδεύει, το αγκαλιάζει, του μιλά γλυκά και τρυφερά και μοιράζεται δημιουργικό χρόνο μαζί του.

- Έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες και φιλοδοξίες του, είναι συμφιλιωμένος με τις επιλογές και την ζωή του και δεν προβάλλει στο παιδί τα δικά του απραγματοποίητα όνειρα.

- Έχει γεμάτη προσωπική ζωή και δεν περιμένει από το παιδί να καλύψει οποιαδήποτε δικό του κενό.

- Είναι συνεπής, δηλαδή τα λόγια του συμβαδίζουν με τις πράξεις του. Ο συνεπής γονιός φροντίζει να μην ζητά από το παιδί του να κάνει πράγματα που ο ίδιος δεν τηρεί. Επίσης ο συνεπής γονιός  κρατά τον λόγο του, δεν εκτοξεύει απειλές απλά για να τρομάξει, μετρά τα λόγια που θα πει γιατί μετά ξέρει ότι πρέπει να τα τηρήσει.

αποτελεσματικός γονέας 2

- Ξέρει να οριοθετεί Τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο και οργανώνουν την ζωή τους αρχικά μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους. Αν ένας γονιός δεν μπορεί να οριοθετεί το παιδί του και να του μάθει ότι στη ζωή κάποια πράγματα επιτρέπονται και κάποια όχι, ότι υπάρχουν κανόνες που δεν επιτρέπεται σε κανένα να ξεπεράσει, τότε το παιδί δυσκολεύεται να μάθει το περιβάλλον του, αλλά και να νιώσει ασφάλεια

- Ξέρει το παιδί του και το αγαπά γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα ήθελε ο ίδιος να είναι.

- Ξέρει να συγχωρεί Τα παιδιά κάνουν πολλά λάθη. Δοκιμάζουν, παθαίνουν, βλέπουν και μαθαίνουν. Ένας γονιός που ξέρει να συγχωρεί θα χρησιμοποιήσει το λάθος του παιδιού του για να το εκπαιδεύσει και να του διδάξει από αυτό και δεν θα μείνει αγκυλωμένος στον θυμό του.

- Ξέρει να ακούει

- Ξέρει πότε και πώς να κάνει υπομονή

- Ξέρει να αξιολογεί και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δηλαδή δεν φοβάται να ομολογήσει τα λάθη που έκανε και να αναλάβει τις ευθύνες του γι’ αυτά και ούτε φοβάται να ζητήσει συγνώμη όποτε αυτό απαιτείται Ο αρκετά καλός γονιός είναι ανθρώπινος, καθημερινός, απλός  και αληθινός. Θυμώνει, φωνάζει, γελάει, βαριέται, έχει όρεξη, συγκινείται, μαλώνει, αγκαλιάζει, κάνει λάθη, μετανιώνει, λυπάται, κλαίει, μιλά γι’ αυτά που νιώθει και σκέφτεται, αγαπά, μισεί, κατανοεί, αδιαφορεί. Ο αρκετά καλός γονιός είναι αυτός που φροντίζει να μαθαίνει, να συμβουλεύεται, να διαβάζει και γενικότερα να κάνει οτιδήποτε βοηθά στην προσωπική του εξέλιξη.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τί να κάνω για να είμαι καλός γονιός αλλά πώς θα βελτιωθώ ως άνθρωπος για να είμαι καλός γονιός. Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, ούτε τέλεια παιδιά και επίσης θυμηθείτε ότι είστε άνθρωποι και όχι Θεοί!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.