Αρχική InfoMommy Υγεία Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω της φλεγμονής και της απώλειας ιστού. Υπάρχουν τρεις τύποι σκλήρυνσης κατά πλάκας: υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Σκλήρυνση κατά Πλάκας (RRMS), δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SPMS) και πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνση κατά Πλάκας (PPMS). Η εξέλιξη της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας οδηγεί σε αυξανόμενη απώλεια τόσο της σωματικής όσο και της διανοητικής λειτουργίας (π.χ. μνήμης). Αυτό έχει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο σε περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που προσβάλλονται από Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Αναφορικά με τη δευτεροπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας, η εταιρεία Novartis ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα φάσης ΙΙΙ που καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του από του στόματος, άπαξ ημερησίως λαμβανόμενου BAF312 σε ασθενείς με δευτεροπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη φάσης ΙΙΙ EXPAND του BAF312 (siponimod) στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνσης (SPMS) πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο της μείωσης του κινδύνου εξέλιξης της αναπηρίας με 3μηνη επιβεβαίωση έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Στην παρούσα φάση, οι θεραπευτικές επιλογές για τη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι περιορισμένες. Η μορφή αυτή της νόσου σχετίζεται με τη σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων και την επιδείνωση αναπηρίας, ανεξαρτήτως των υποτροπών.

Η μελέτη EXPAND είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη  μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και αποτελεί μέρος της συνεχούς ηγετικής θέσης της Novartis και δέσμευσης της εταιρείας για τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

«Η δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι μία μορφή της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, που προκαλεί αναπηρία και υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που θα βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας στα άτομα που ζουν με τη συγκεκριμένη νόσο», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head of Drug Development και Chief Medical Officer της εταιρείας Novartis. «Τα θετικά δεδομένα της μελέτης EXPAND είναι ενθαρρυντικά για μία νόσο με τόσο υψηλή ανεκπλήρωτη ανάγκη. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μοιραστούμε τα αποτελέσματα της μελέτης στο επερχόμενο συνέδριο ECTRIMS, και να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες και ερευνητές της μελέτης.»

Σχετικά με το BAF312 (siponimod)

Το BAF312 (siponimod) είναι ένας εκλεκτικός τροποποιητής ειδικών τύπων του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1 (S1P)3. Ο υποδοχέας S1P εντοπίζεται συχνά στην επιφάνεια ειδικών κυττάρων που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και ευθύνονται για την πρόκληση της βλάβης στο ΚΝΣ που οδηγεί στην απώλεια της λειτουργικότητας στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SPMS)3. Το BAF312 εισέρχεται στον εγκέφαλο και δεσμευόμενο σε αυτούς τους ειδικούς υποδοχείς μπορεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση επιβλαβών κυττάρων, βοηθώντας στη μείωση της απώλειας σωματικής και νοητικής λειτουργίας, που σχετίζΕται με τη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SPMS) .


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.