Θάνατος βρέφους από κοκκύτη – Ας φροντίσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί

Ένα μωράκι μόλις 2 μηνών απεβίωσε από κοκκύτη  σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική της Αθήνας. Είναι πραγματικά πολύ άσχημο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά εν έτει 2016.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά δεν είναι η θέση μας να παίξουμε τους δικαστές. Τα βασικά θέματα πάντως παραμένουν και ισχύουν για όλες τις έγκυες γυναίκες και αυτά αφορούν την ενημέρωση της ίδιας  της εγκύου για εμβολιασμό κατά του κοκκύτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προκειμένου να προφυλάξει το μωρό της, έως ότου αυτό εμβολιαστεί.

Κάτι βέβαια που προϋποθέτει την ενημέρωση πρώτα των μαιευτήρων γύρω από το θέμα του εμβολιασμού της εγκύου και κατά δεύτερον την ανάγκη να αντιμετωπιστεί δυναμικά η μάστιγα του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Βέβαια, αυτό το μωράκι ήταν μόλις 2 μηνών και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν ότι ήταν ανεμβολίαστο καθώς ούτως ή άλλως στο 2ο μήνα ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Άλλωστε και η μία δόση αντικοκκυτικού εμβολίου, αν είχε προλάβει να την κάνει, δεν θα ήταν ικανή να το προστατέψει.
Όμως, η άρνηση αρκετών γονέων να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, θα υπονομεύσει και τελικά καταστρέψει την συλλογική ανοσία που αποτελεί ασπίδα για όλη την κοινότητα με αποτέλεσμα να την πληρώσει ακριβά όλη η κοινωνία!