2 βραβεία “MEDEA Awards” για την εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας

awards photoΣτο πλαίσιο του Συνεδρίου Media & Learning 2014, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα κέρδισε τα δύο από τα συνολικά πέντε βραβεία “MEDEA Awards”. Συνολικά υποβλήθηκαν 237 συμμετοχές από 29 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες αξιολογήθηκαν από πάνελ 112 κριτών. Τα MEDEA Awards πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDEAnet στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠΑΙΘ. Στόχος του προγράμματος είναι ο εγγραμματισμός στα Μέσα (Media Literacy) μέσα από τις κοινότητες μάθησης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πιο συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν α) η ταινία μικρού μήκους  «To Pantopoleion – The Grocery Store» (http://vimeo.com/65148460) με το Βραβείο Κοινού και β) το «Digital Stories» (http://digitalstories2014.wordpress.com/) με το Ειδικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στη Δημιουργία Εκπαιδευτικών Ψηφιακών Μέσων.

Το «Παντοπωλείο», που υλοποιήθηκε ως συμπαραγωγή των Safer Internet Hellas και Art Productions, έχει ως στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους χρήσης του Διαδικτύου και έλαβε το 37% των συνολικών ψήφων του κοινού.

Οι «Ψηφιακές Ιστορίες» αποτελούν δημιουργία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού θεατρικής αγωγής Μαρία-Αλεξάνδρα Κουμανάκου (ΠΕ 32) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Vuorentaustan School της Ylöjärvi στη Φιλανδία. Τα μαθητικά βίντεο συνοδεύονται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για αξιοποίηση στην τάξη.

Επιπλέον, στην τελετή βράβευσης των MEDEA Awards διακρίθηκαν δύο ακόμη ελληνικές συμμετοχές, τις οποίες η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου χαρακτηρίζει ως υψηλά προτεινόμενες για αξιοποίηση στην εκπαίδευση. Πρόκειται για το «European School Radio»  (http://blogs.sch.gr/esrblog/) και το «The Green Agents Mission» της SciCo (http://greenagents.gr/) .