2020-2021: Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στα σχολεία – Ίδρυση νέων πρότυπων και πειραματικών

Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Η Υπουργός ανέλυσε διεξοδικώς το πρόγραμμά της για τις σαρωτικές αλλαγές που θα έρθουν στο χώρο της παιδείας από την επόμενη σχολική χρονιά, 2020-2021, και οι οποίες όπως επεσήμανε θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα οι αλλαγές θα είναι οι ακόλουθες:

Για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας

Πρώτο μέτρο η ενίσχυση των σχολείων με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνύπαρξη των μαθητών.

Για το δεύτερο μέτρο, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ανέφερε: “Θα εισάγουμε νέες θεματικές. Θέλουμε να υπάρχει μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση. Το σχολείο δηλαδή να μεταδίδει όχι μόνος γνώσεις, αλλά και αξίες. Μεταξύ των θεματικών, θα υπάρχει και ο σεβασμός στον άλλον. Δηλαδή, το τι σημαίνει να συνυπάρχεις σε ένα κοινωνικό σύνολο. Τι σημαίνει να βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά, σεβόμενος και τη συμπεριφορά των άλλων”

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Θα ξεκινήσουμε με την Αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όπως είχαμε δεσμευθεί.

Για τις αλλαγές στα σχολεία

    • Ξεκινάμε τις αλλαγές από το Νηπιαγωγείο. Ξεχνάμε πόσο κρίσιμα είναι αυτά τα χρόνια έως την ηλικία των έξι ετών. Εμπλουτίζουμε το νηπιαγωγείο και το εμπλουτίζουμε με νέες δραστηριότητες, αγγλικά, νέες τεχνολογίες.
    • Αλλάζουν όλα τα βιβλία και τα προγράμματα σπουδών. Ενημερώνουμε τα βιβλία. Πρέπει να επικαιροποιούμε και να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις τις νέας εποχής. Δεν αιφνιδιάζουμε, βάλαμε πάνω από όλα τους μαθητές.

Για την Τράπεζα Θεμάτων – Πανελλαδικές

Θα εφαρμοσθεί πιλοτικά από την Α Λυκείου “Πρόθεση μας να συνυπολογίζεται η επίδοση του μαθητή στο Λύκειο για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο”. Θα συνυπολογίζεται σταδιακά η επίδοση του μαθητή και στις 3 τάξεις του Λυκείου. “Είναι αδιανόητο να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο με 1,8 ή 1,4. Θα αλλάξει το σύστημα σε βάθος χρόνου” Για όλα αυτά θα γίνει εκτεταμένος διάλογος. Θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε φειδωλοί στις αιφνίδιες αλλαγές.

Για τα Πρότυπα σχολεία

Θα ιδρύσουμε 24 Πρότυπα και 38 Πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Θα γίνει δημόσια πρόσκληση για όλα τα σχολεία

Για τα Ξένα Πανεπιστήμια

Τέλος Μαρτίου έρχονται 28 Πανεπιστήμια στη χώρα μας μεταξύ των οποίων πολλά φημισμένα. Αναπτύσσουμε συνέργειες με σκοπό την εξωστρέφεια