Συνέντευξη με τον Σπύρο Πετρουλάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας»

Ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας είναι σίγουρα διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Το διαπιστώνουμε ήδη από την αρχή. Αλλά καθόλου δεν μας πειράζει, αφού είναι ο πιο καλός και αξιολάτρευτος δράκος που υπάρχει. Για σκεφτείτε, όμως, τι συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι μάς περιβάλλουν, άνθρωποι της ίδιας με εμάς φυλής ή και διαφορετικής. Πώς τους αντιμετωπίζουμε εμείς; Ποια η στάση μας απέναντί τους;

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας ιστοριών για μικρούς και μεγάλους, έρχεται μέσα από μία τρυφερή και γεμάτη εκπλήξεις ιστορία να μας «πει» με το δικό του τρόπο ότι δεν βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους, μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς στερεότυπα και φυσικά δεν φοβόμαστε όποιον δεν μας μοιάζει. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις αν με έναν άνθρωπο που ανήκει σε άλλο λαό, άλλη φυλή δεν προκύψει μια μεγάλη, αληθινή φιλία, που θα δώσει νόημα σε όλη τη ζωή.

κ. Πετρουλάκη, τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Ο λόγος που θέλησα να σκαρώσω την ιστορία του Μπουρμπουλήθρα ήταν αποκλειστικά για να διδάξω στα παιδιά μου, την έννοια της διαφορετικότητας με το δικό μου τρόπο. Έχοντας στην οικογένεια ένα παιδάκι με θέμα αυτισμού θέλησα με αυτόν τον διαφορετικό δράκο που τους αφηγήθηκα, να τους τονίσω ότι όλοι είμαστε χρήσιμοι και όλοι αξίζουμε για διαφορετικούς λόγους ο καθένας μας.

Το βιβλίο είναι πανέμορφο. Τόσο από άποψη κειμένου, γιατί και ο ενήλικας που το διαβάζει, τελειώνοντάς το έχει ένα χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη, όσο και από άποψη εικονογράφησης. Με αυτό το τόσο όμορφο βιβλίο, πείτε μας, τι μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά. Είναι κι αυτά εξίσου όμορφα;

Πράγματι η εικονογράφος μας, Μάρω Αλεξάνδρου πέτυχε με την εξαιρετική της ματιά και πένα, να ζωντανέψει τον Μπουρμπουλήθρα και το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.
Τα μηνύματα που μπορεί ένα ανοιχτό μυαλό να πάρει από το παραμύθι αυτό είναι και οι βασικές ανθρώπινες αξίες. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η φιλία, η συνεργασία και φυσικά η αυταπάρνηση.

Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε για πρωταγωνιστή ένα δράκο; Ένα μυθικό όν, δηλαδή, που είναι πολύ προσφιλές στα παιδιά;

Όχι και μυθικό ον! Οι δράκοι υπάρχουν ακόμα και μόνο όσοι έχουν την καθαρή ματιά και την αγνή ψυχή μπορούν να τους δουν, αρκεί να ψάξουν πολύ καλά και καθαρά μέσα στη χαμένη τους παιδικότητα.
Ο δράκος για μένα συμβολίζει τη δύναμη, την ευελιξία και την αποφασιστικότητα.

Σε ποιες ηλικίες αναφέρεστε με τον «Δράκο Μπουρμπουλήθρα»;

Το παραμύθι μου μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς στα παιδιά που είναι από τριών ετών και πάνω και από παιδιά ηλικίας ως επτά – οκτώ ετών. Ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να δώσει πολλά νοήματα σε όλους μας ανεξαρτήτου ηλικίας.

drakos-mpourmpoulithras

Σήμερα, στην πολυπολιτισμική ελληνική πραγματικότητα, η διαφορετικότητα πώς αντιμετωπίζεται; Μάλλον δεν χαίρει αποδοχής… οπότε…

Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελληνικής πραγματικότητας η πολυπολιτισμικότητα, αλλά παγκόσμιο. Οι χάρτες αλλάζουν, οι πληθυσμοί μεταφέρονται και η (φυλετική) διαφορετικότητα μας έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα. Καιρός είναι να το αποδεχτούμε.

Αν σας ζητούσαμε να δώσετε μια συμβουλή στους γονείς που έχουν μικρά παιδιά, τι θα θέλατε να τους πείτε; Αντιστοίχως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τα παιδιά, τι θα λέγατε για το θέμα της διαφορετικότητας; Και τέλος στα ίδια τα παιδιά;

Τους γονείς να μη φοβούνται τις φούσκες και τις μπουρμπουλήθρες και να ενημερώνονται μεταφέροντας αυτή τη γνώση στα παιδιά τους, τους εκπαιδευτικούς να «διαβάζουν» λίγο περισσότερο για να μεταγγίζουν τις ακριβείς σταλαγματιές της γνώσης στους μαθητές και στα παιδιά ότι εκεί έξω, πέρα από την οικογένεια, τους φίλους και ό,τι τα περιστοιχίζει, υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος γεμάτος διαφορετικούς ανθρώπους. Όλους αυτούς που φτιάχνουν την κάθε κοινωνία.