Eye Level: Αναπτύξτε τη διανοητική δύναμη του παιδιού σας

Πηγαίνοντας στο Eye Level και συζητώντας με τους υπεύθυνους, δεν το κρύβω, πως ενθουσιάστηκα με όσα άκουσα για τη μέθοδο ανάπτυξης της μαθηματικής κριτικής σκέψης ενός παιδιού, η οποία φέτος για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό με κέντρα μελέτης για παιδιά από 4 έως 15 ετών, που μέσω της εξατομικευμένης μάθησης αναπτύσσει την κριτική σκέψη με σκοπό την επίτευξη της αυτοδυναμίας του μαθητή.

Η εκπαίδευση στο Eye Level προσαρμόζει τη διαδικασία μάθησης στην υποκειμενική αντίληψη κάθε παιδιού (προσαρμόζεται στη δική του οπτική γωνία, Eye Level), ενώ βρίσκεται σε αρμονία με το εξατομικευμένο επίπεδο της γνωστικής ανάπτυξης. Αυτό κατ’ επέκταση οδηγεί στην αντικειμενική κατανόηση της πραγματικότητας και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, που θα κάνει και την κρίσιμη διαφορά στη ζωή του.

Εμείς μιλήσαμε με τους υπεύθυνους σπουδών του Eye Level και οι απαντήσεις τους θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη διαδικασία κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί/μαθητής από την παρακολούθηση των προγραμμάτων του.

– Τι ακριβώς είναι η μέθοδος εκμάθησης Eye Level;

Το Eye Level είναι ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός ενισχυτικής διδασκαλίας με κέντρα μελέτης για παιδιά 3-16 ετών. Μέσω της εξατομικευμένης μάθησης Eye Level αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η αυτοδυναμία του μαθητή/μαθήτριας (Self Directed Learning). Κάθε μαθητής σε εμάς διαβάζει και μαθαίνει μόνος του μέσω της εξατομικευμένης καθοδήγησης.
Είμαστε παράρτημα του εκπαιδευτικού ομίλου Daekyo International, ο οποίος διαθέτει 1.350 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο με 2 εκατομμύρια μαθητές σε 22 χώρες και εμπειρία 40 χρόνων. Διδάσκουμε προσχολικά μαθηματικά, βασικά μαθηματικά και μαθηματικά κριτικής σκέψης. Επίσης, αγγλικά με τη διδασκαλία εστιασμένη στη προφορική ομιλία και κινέζικα.

– Είναι σωστό να θεωρήσει ο γονιός ότι η μέθοδος αυτή αφορά ένα φροντιστηριακό μάθημα Μαθηματικών όπου το παιδί θα προετοιμαστεί για την ύλη του σχολείου;

Τα εκπαιδευτικά κέντρα Eye Level δεν είναι φροντιστήρια, είναι εκπαιδευτικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας, που αναπτύσσονται ταχέως σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργούν απογευματινές ώρες μετά το σχολείο. Σε εμάς δεν επεξηγούνται τα σχολικά μαθήματα της ημέρας, αλλά τους μαθαίνουμε, με τη δική μας μέθοδο, τον τρόπο για να γίνει ο μαθητής ανεξάρτητος στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ενισχύουμε τη σχολική επίδοση, αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση και προσοχή των μαθητών.
Η ενισχυτική διδασκαλία απευθύνεται σε μαθητές όλων των δεξιοτήτων, από τους χαμηλόβαθμους που βελτιώνουν την επίδοσή τους και αποκτούν έτσι αυτοπεποίθηση, μέχρι τους χαρισματικούς που επιδιώκουν την ακαδημαϊκή πρόκληση και την επίτευξη αριστείας.

-Τι είναι τα προσχολικά μαθηματικά Play Math;
Το Eye Level PLAY MATH στηρίζεται στην εμπειρική μάθηση, χτίζει τα θεμέλια των Μαθηματικών με την εισαγωγή βασικών εννοιών και ιδεών πριν από την εστίαση σε αριθμούς. Αυτό συντελεί στην ανάπτυξη της ικανότητας του παιδιού να σκέφτεται λογικά και κατά συνέπεια μαθηματικά. Στο συγκεκριμένο επίπεδο δεν λύνουμε ασκήσεις, αλλά με το παιχνίδι και τις δραστηριότητες αρχίζουμε να κατανοούμε τον κόσμο των Μαθηματικών!

– Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει αυτή η εξατομικευμένη εκπαίδευση των μαθηματικών;
Η εξατομικευμένη εκπαίδευση ξεκινάει από την ηλικία των πέντε – στο πλαίσιο των βασικών μαθηματικών (BTM) και μαθηματικών κριτικής σκέψης (CTM).
Εξατομικευμένη διδασκαλία δεν σημαίνει, σύμφωνα και με τα λεξικά, μάθημα μόνο σε ένα παιδί, αλλά σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Οπότε οι καθηγητές μας, άριστα εκπαιδευμένοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν την πρέπουσα σημασία σε κάθε μαθητή ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του και τις αδυναμίες του.

– Ποια τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη για ένα παιδί που παρακολουθεί τη μέθοδο Eye Level;
Στο Eye Level οι μαθητές μας αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, μαθαίνουν σταδιακά να σκέφτονται με βάση τη λογική, διδάσκονται πώς να γίνουν αποτελεσματικοί λύτες προβλημάτων, αποκτούν αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκέντρωση, χρησιμοποιούν δημιουργικά τη φαντασία τους, οδηγούνται στην αριστεία και κατανοούν και ενστερνίζονται την αξία της δια βίου μάθησης.

– Έπειτα από ποιο διάστημα τόσο το παιδί όσο και ο γονιός θα αντιληφθούν τα αποτελέσματα της διδασκαλίας;
Ήδη από το πρώτο τρίμηνο βλέπουμε σταδιακές αλλαγές, αλλά σταθερές στους μαθητές μας και υπόσχεση για αυτό είναι οι χαρούμενες φωνές και τα γελαστά πρόσωπα, όταν αποχωρούν από το εκπαιδευτικό κέντρο.

– Μέσω ποιας διαδικασίας θα μπει ένα παιδί σε τμήμα και πώς διεξάγεται ένα τυπικό μάθημα; Το μάθημα πραγματοποιείται ατομικά ή σε γκρουπ; Τα παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστές κατά το μάθημα;

  • Για να καταλάβουμε το επίπεδο του κάθε μαθητή στα Μαθηματικά απαιτείται πρώτα η ύπαρξη ενός διαγνωστικού τεστ ή αλλιώς τεστ κατάταξης. Αυτό το τεστ είναι σταθμισμένο από τη μητρική εταιρεία και συμφωνεί πλήρως με τα ελληνικά δεδομένα.
  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα ο μαθητής θα καταταχτεί σε τμήμα Play math ή σε τμήμα Μath (Βασικά μαθηματικά και μαθηματικά Κριτικής σκέψης). Στο Play math το μάθημα γίνεται με δραστηριότητες και παιχνίδια.
  • Όσο αφορά το Μath, το μάθημα είναι ανατρεπτικό. Την πρωτοβουλία δεν την έχει ο «καθ’ έδρας καθηγητής/παιδαγωγός», αλλά ο μαθητής και στον κάθε ένα δίνεται η πρέπουσα σημασία ξεχωριστά.
  • Μέσα στην ίδια τάξη μπορούμε να δούμε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικών επιπέδων και ο καθηγητής τους διευθύνει έναν προς ένα, δεν κάνει «διάλεξη». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς, γιατί μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους ακόμα και στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά καθηγητή είναι 1:6 ή 1:8 με την ύπαρξη δεύτερου καθηγητή-βαθμολογητή.
  • Η μέθοδος εστιάζει στην αυτοσυγκέντρωση των μαθητών και έτσι δύσκολα παρατηρούνται φαινόμενα που μπορούν να διασπάσουν τη ροή και την ησυχία της τάξης.
  • Η on line πλατφόρμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να κάνουν όσες ασκήσεις θέλουν στην τάξη και στο σπίτι για επανάληψη και περαιτέρω εξάσκηση.

2

– Πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται να προσέλθει το παιδί στο Κέντρο; Έχει στη συνέχεια εργασία για το σπίτι;
Ο γονέας αποφασίζει εάν θέλει να φέρει μία ή δύο φορές την εβδομάδα το παιδί του στο εκπαιδευτικό κέντρο, εμείς, όμως, κατανοούμε τον φόρτο εργασίας των παιδιών και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ειδικά για τις μικρές ηλικίες προτείνουμε να έρχονται μία φορά την εβδομάδα. Φυσικά, εργασία στο σπίτι πάντα υπάρχει για να γίνεται η απαραίτητη επανάληψη. Η επανάληψη πάντα χρειάζεται για την ορθή κατανόηση και εμπέδωση της ύλης. Επίσης, μέσω της online πλατφόρμας οι μαθητές μας έχουν πρόσβαση σε επιπρόσθετες ασκήσεις για περισσότερη εξάσκηση.

– Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να μπει στο πρόγραμμα του Eye Level; Θα βοηθηθεί ή υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτεί;
Δεν είμαστε αναπτυξιολογικό κέντρο παιδοψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Ωστόσο, εάν ένας μαθητής έχει μαθησιακές δυσκολίες με συνέπεια τη χαμηλή απόδοση στους σχολικούς βαθμούς, μπορεί να έρθει σε εμάς με σκοπό να καλύψει μαθησιακά κενά. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος, επειδή δίνει την πρέπουσα βαρύτητα σε κάθε μαθητή ξεχωριστά και σύμφωνα με το δικό του και μόνο επίπεδο θα τον βοηθήσει και φυσικά δεν θα τον μπερδέψει. Το πρόγραμμα διδασκαλίας μας απευθύνεται, συνεπώς, σε μαθητές με ποικίλες διανοητικές ικανότητες, αφενός προσφέρουμε ενισχυτική διδασκαλία σε αδύναμους- χαμηλόβαθμους μαθητές, στους οποίους ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση, την αυτοσυγκέντρωση και βελτιώνουμε την προσοχή τους την ώρα μελέτης, αφετέρου προσφέρουμε κίνητρα στους χαρισματικούς μαθητές για την επίτευξη της αριστείας.

– Μπορούμε να συσχετίσουμε τη μέθοδο Eye Level με τη μέθοδο Kumon;
Η μέθοδος Eye Level, όπως και η μέθοδος Kumon είναι και τα δύο προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Παρουσιάζουν, όμως μερικές διαφορές και θα ήταν λάθος να συσχετίσουμε τις δύο μεθόδους.
Βασικό μας στόχος είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η οποία δεν αναφέρεται στη μέθοδο Kumon.
Εμείς χτίζουμε τα θεμέλια των μαθηματικών με σταθερά βήματα. Επιδιώκουμε οι μαθητές μας να εμπεδώσουν εις βάθος την ύλη και να χρησιμοποιούν τη λογική τους. Δεν μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ταχύτητα και η μηχανική εκμάθηση. Η ταχύτητα δεν είναι απαραίτητα δείκτης κατανόησης, ούτως ή άλλως κάθε μαθητής έχει τους δικούς του ρυθμούς
Ωστόσο κάθε πρόγραμμα είναι ξεχωριστό και παρουσιάζει δυνατά σημεία, επομένως η κρίση του γονέα είναι αυτή που καθορίζει ποιο πρόγραμμα θα δώσει τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά του.

– Γιατί το Eye Level έχει σύμβολο του μία κλειδαρότρυπα;
Το σύμβολό μας είναι η κλειδαρότρυπα με τέσσερα χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε. Αυτά τα τέσσερα χρώματα υποδηλώνουν την συνεχόμενη γνώση.
Η κλειδαρότρυπα φαίνεται διαφορετική στο «ύψος» κάθε μαθητή. Όσο μεγαλώνει τόσο αποκτά περισσότερες γνώσεις και αυτή μικραίνει στα μάτια του.
Το κάθε παιδί, από το δικό του οπτικό επίπεδο «Eye Level», είναι το κλειδί «Ι am the key» και ξεκλειδώνει την πόρτα των μαθηματικών και της γνώσης. Στοίχημα των καθηγητών μας, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για μάθηση, είναι οι μαθητές μας να μην σταματήσουν να ξεκλειδώνουν την πόρτα (δια βίου μάθηση)!
Τέλος, Το Eye Level ως κορυφαίο συμπληρωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν ενισχύει μόνο τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο τους, αλλά τους προετοιμάζει πλήρως για σημαντικά και δύσκολα εισαγωγικά διαγωνίσματα για το Πανεπιστήμιο, όπως τα SAT στην Αμερική ή άλλες διεθνείς εξετάσεις αξιολόγησης των Γνώσεων και των Δεξιοτήτων τους. Με αυτές τις ικανότητες οι γονείς επενδύουν στη μόρφωση των παιδιών τους και αυτά γίνονται πετυχημένοι ενήλικες

Πληροφορίες

Τατοΐου 102
Νέα Ερυθραία
14671
Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kids@eyelevelathens.gr

Τηλέφωνο:  +30 210-6205050