- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

7 Μαρτίου: Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο της Παιδικής ηλικίας – 300 περίπου νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου το χρόνο στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE), αφιερώνει την 7η Μαρτίου 2017 στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ιατρικής στο χώρο του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Με την αφορμή αυτή, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο, και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) διοργανώνουν κοινή Συνέντευξη Τύπου σε μια προσπάθεια να προωθήσουν και να προβάλλουν την ενημέρωση αυτή και στην Ελληνική κοινωνία.

“300 περίπου νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου έχουμε στην Ελλάδα”, μας είπε η Πρόεδρος της Φλόγας κ. Μαρία Τρυφωνίδη, “με τα 4 στα 5 παιδιά να γίνονται καλά. Η ιατρική επιστήμη κάνει το καθήκον της. Εξελίσσεται. Το ίδιο και η τεχνολογία. Θέτει στη διάθεση των γιατρών μας συνεχώς νέα εργαλεία διαγνωστικά και θεραπευτικά”.

Στον ξενώνα της Φλόγας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή δωρεάν 43 παιδιά και τις οικογένειές τους απ’ όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως, η Φλόγα παρέχει “νοσηλεία κατ΄οίκον” για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο. Η Φλόγα όμως δεν παύει να πιέζει την Πολιτεία για καλύτερη ιατρική φροντίδα. “Εμείς, σαν γονείς των παιδιών που αγωνίζονται για τη ζωή τους, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τις δυνατότητες της ιατρικής σήμερα και να τις διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας”, συνεχίζει η κ. Τρυφωνίδη.

Το μήνυμα της Φλόγας είναι ότι το εξωτερικό δεν είναι η λύση. Η θεραπεία είναι μακρόχρονη, η οικογένεια πρέπει να μένει δεμένη. Υποχρέωση μας να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να φέρουμε τις συνθήκες του εξωτερικού εδώ, στη χώρα μας για όλα τα παιδιά.

Ο κος Α. Πουρτσίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας τόνισε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής προσέγγισης και να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από την κλασική υψηλού επιπέδου φροντίδα. Από το  2011 έως το 2015 έχουν αναπτυχθεί 70 καινοτόμα φάρμακα για τον καρκίνο των ενηλίκων και μόνο 2 φάρμακα για τον παιδικό καρκίνο.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή νόσος. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες, (μετά τα ατυχήματα) και είναι δαπανηρή για το δημόσιο σύστημα υγείας. 1 στα 5 παιδιά που νοσούν στην Ευρώπη δεν γίνονται καλά και από αυτά 1 στα 10 δεν θα έχει πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

Ποσοστό 70 – 80% των παιδιών που νοσούν στη χώρα μας νοσηλεύονται στην Αθήνα, ποσοστό 20 – 25% στη Θεσσαλονίκη και ποσοστό περίπου 5% στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η εξέλιξη της ιατρικής στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, και θεωρείται το 2ο θαύμα της ιατρικής επιστήμης.
Το ποσοστό συνολικής πενταετούς επιβίωσης των περισσότερων κακοηθειών υπερβαίνει το 80%.
Στη Λεμφοβλαστική Λευχαιμία το ποσοστό ίασης υπερβαίνει το 85% στη χώρα μας και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το 40% των θεραπευμένων παιδιών παρουσιάζουν μετέπειτα προβλήματα- απώτερες συνέπειες, όπως καρδιολογικά, νευρολογικά κ.ά. , ευτυχώς μικρής κλίμακας.

Οι στόχοι για τα επόμενα 10 χρόνια
1. Αύξηση των ποσοστών ίασης
2. Βελτίωση της ποιότητας ζωής στους επιβιώσαντες
3. 10 χρόνια ελεύθερα νόσου και απώτερων συνεπειών