- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γονείς, η παιδική παχυσαρκία δεν λύνεται μόνο με σωστή διατροφή αλλά επιβάλλει και άσκηση των παιδιών

Είναι πλέον γνωστό, για να μην πω αποδεκτό στις μέρες μας, το γεγονός ότι υπάρχει έντονο το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας [2]. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα της Μεσογείου τα παιδιά μας δεν ακολουθούν σχεδόν καθόλου τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών με ψηλά επίπεδα λιπών και σακχάρων στο αίμα όπως τριγλικεριδια και γλυκόζη. Όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως από γιατρούς και διαιτολόγους τα υπέρβαρα η ακόμα τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι/παχύσαρκοι ενήλικες με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο.

Τι ακριβώς φταίει λοιπόν για αυτή την κατρακύλα του επιπέδου της υγείας στα παιδιά μας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή και δεν μπορεί να απαντηθεί σε μια μόνο λέξη. Σίγουρα η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι βασικός παράγοντας στην αποφυγή της παχυσαρκίας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε εμείς οι ενήλικες και πιο συγκριμένα οι γονείς ότι τα παιδιά δρουν σαν καθρέφτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες που είναι κοντά τους. Τείνουν δηλαδή να τους αρέσουν ότι ακριβώς αρέσει και στους γονείς τους και να μη αγαπούν δεν αγαπούν και οι γονείς τους. Αυτό συμβαίνει  και με τη διατροφή των μικρών παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά τους γύρω από το θέμα της υγείας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Ας μην περιμένουμε ή πόσο μάλλον να απαιτούμε τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά και να μην είναι υπέρβαρα όταν το περιβάλλον γύρω τους δεν ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy [3]