Γιατί δεν κρατάμε μυστικά στο σπίτι μας – Πρόληψη κακοποίησης παιδιών

Πριν ένα μήνα περίπου, η οικογένειά μας είχε πάει για δείπνο σε σπίτι φίλων. Πήγα στην κουζίνα ακριβώς την ώρα που η άλλη μαμά, ενώ μου έκλεινε το μάτι, έδινε στο γιο μου ένα δεύτερο μπισκότο και ψιθύριζε, “Σςςς! Είναι μυστικό. Μην το πείς στη μαμά σου” Προς μεγάλη μου χαρά (και έκπληξη), ο γιος μου αναφώνησε:”Ωωωωωω, αλλά δεν κρατάμε μυστικά στο σπίτι μας. Κάνουμε εκπλήξεις.” Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα, το καταλαβαίνει και δεν φοβάται να το πει, ευτυχώς.

Βλέπετε, χάρη σε ένα εξαιρετικό εργαστήριο πρόληψης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο οποίο συμμετείχα με τον σύζυγό μου και με την ονομασία Ανατρέφοντας Ασφαλή Παιδιά, έχουμε τον κανόνα “όχι μυστικά” στο σπίτι μας.

Έχουμε αυτόν τον κανόνα επειδή η μυστικότητα αποτελεί βασικό συστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού. Στην πραγματικότητα, οι σεξουαλικοί θηρευτές βασίζονται στο γεγονός ότι το παιδί θα το κρατήσει μυστικό. Μερικές φορές δοκιμάζουν ακόμη και το παιδί ζητώντας του να κρατήσει πρώτα μικρά, αθώα μυστικά για να δουν αν θα κρατήσει μεγαλύτερα αργότερα. Έτσι, όταν διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι δεν κρατάμε μυστικά, ακόμη και για μικρά και φαινομενικά αβλαβή πράγματα όπως ένα μπισκότο, ενσταλάζουμε επίσης σε αυτά ότι δεν χρειάζεται να κρατούν μεγάλα και μη ασφαλή μυστικά, όπως για κάποιον που τα αγγίζει ανάρμοστα.

Αυτή η άλλη μαμά, εκείνη που ζήτησε από το γιο μου να κρατήσει το μυστικό, είναι φίλη μου και ξέρω ότι δεν είχε καθόλου κακή πρόθεση. Παρ’ όλα αυτά, η αλληλεπίδραση αυτή δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί της τους Κανόνες Ασφάλειας Σώματος (που επίσης προσαρμόσαμε στο εργαστήριο), ένας από τους οποίους είναι ότι δεν κρατάμε μυστικά. Μοιράστηκα μαζί της ότι έχουμε “εκπλήξεις” αντί για μυστικά, γιατί οι εκπλήξεις είναι κάτι που κρατάμε κρυφό προσωρινά. Τότε μοιράζεστε την έκπληξη και οι άνθρωποι είναι ευτυχείς. Αλλά τα μυστικά πρέπει να παραμείνουν μυστικά για πάντα και συχνά προστατεύουν κάτι που θα κάνει τους ανθρώπους δυσαρεστημένους.

Η φίλη μου με ρώτησε περισσότερα για τους Κανόνες Ασφάλειας Σώματος – τι είναι, γιατί τους έχουμε, πού τους κρατάμε, πώς μιλάω γι ‘αυτούς με τα παιδιά μου – και άρχισα να εξηγώ ότι έχουμε Κανόνες Ασφάλειας Σώματος σε προσπάθεια να διατηρήσουμε τα παιδιά ασφαλή από τη σεξουαλική κακοποίηση…

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.cy

Μετάφραση: Ελένη Βασάλου, καθηγήτρια Αγγλικών

Πηγή: denver.citymomsblog.com/parenting/why-we-dont-keep-secrets-in-our-house/