22.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών – Τι προτείνει η ΚΕΔΕ

toddlers_blocks_580Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, καθώς περίπου 22.000 παιδιά δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000, τελικά μόνο 75.500 παιδιά πήραν το εισιτήριο.

Μιλώντας στα Νέα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξήγησε ότι μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών διασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν φιλοξενία. Ωστόσο, μετά την επιλογή των παιδιών από το πρόγραμμα μένουν αδιάθετα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Η πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές: η πρώτη είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων. Κατά τον κ. Δανιηλίδη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν άλλα 10.000 παιδιά.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις δημοτικές δομές, ώστε να «τραβήξουν» παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία.