Το COSMΟΤΕ HISTORY είναι το μοναδικό κανάλι με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, με ντοκιμαντέρ από διεθνή δίκτυα, εγχώριες παραγωγές και ντοκιμαντέρ, αλλά και πρωτότυπες εκπομπές παραγωγής της COSMΟΤΕ TV. Αυτό το γνωρίζουμε καλά στην οικογένεια, αφού τα παιδιά περνούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους θα έλεγα παρακολουθώντας τα ντοκιμαντέρ και τις σειρές του συγκεκριμένου καναλιού.
Φέτος μάλιστα, για δεύτερη χρονιά το COSMΟΤΕ HISTORY έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την ιστορία συμμετέχοντας μαζί με τις οικογένειές τους σε μία από τις 9 βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι οικογένειες που συμμετείχαν στις ομολογουμένως εξαιρετικές δράσεις ήταν οι νικητές του διαγωνισμού που διενήργησε το COSMΟΤΕ HISTORY νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Οι προγραμματισμένες διαδράσεις περιελάμβαναν ξεναγήσεις, βιωματικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες στους χώρους των μουσείων και τους αρχαιολογικούς, έχοντας ως στόχο να δώσουν στα παιδιά ερεθίσματα για να αγαπήσουν την ιστορία και να συνδεθούν με αυτήν. Οι ξεναγήσεις ήταν προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών και πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια παιδαγωγών και αρχαιολόγων, προσφέροντας μία μοναδική πολιτιστική, εκπαιδευτική, αλλά και ψυχαγωγική εμπειρία.
Όσον αφορά στην Αθήνα, τα παιδιά με τις οικογένειές τους είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Μουσείο του ΗΣΑΠ, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, αλλά και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ.
Στη Θεσσαλονίκη, οι οικογένειες ξεναγήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου.
Συμμετέχοντας στη βιωματική ξενάγηση στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, μπορέσαμε να δούμε τη συλλογή του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό, με περισσότερα από 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες. Στις αίθουσες του Μουσείου, σπάνιες τηλεφωνικές συσκευές, δυσεύρετοι μορσικοί τηλέγραφοι, telex και οπτικές ίνες, συσκευές τηλεφωτογραφίας, ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες, ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η σύγχρονη εποχή στις τηλεπικοινωνίες έχει επίσης τη δική της ξεχωριστή θέση στη νέα θεματική αίθουσα του Μουσείου, όπου μέσα από την ιστορία της κινητής τηλεφωνίας διαπιστώνουμε τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
Τα παιδιά στην πρώτη φάση ξεναγήθηκαν στους χώρους και έμαθαν για τα κυριότερα εκθέματα, ενώ στη δεύτερη φάση της βιωματικής εμπειρίας στο χώρο του μουσείου έφτιαξαν τηλέφωνα και δούλεψαν σε ομάδες πάνω στη δημιουργία επικοινωνίας μέσω σημάτων Μορς.
Για το τέλος όμως είχε επιλεγεί μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά χάρη στο πιο ξεχωριστό και μοναδικό έκθεμα του Μουσείου, το πρώτο στούντιο τηλεόρασης, που στήθηκε στη χώρα μας το 1965. Εδώ τα παιδιά, πάλι ανά ομάδες, ετοίμασαν και παρουσίασαν τη δική τους εκπομπή, η οποία μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε, όπου παρουσίαζαν τη δράση που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν κατά την παραμονή τους στο μουσείο.