Αρχική Infokids Υγεία 25 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

25 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

bedsΗ 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την 60η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Μάιο του 2008, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης της παγκόσμιας προσπάθειας για την προαγωγή του αποτελεσματικού ελέγχου της ελονοσίας καθώς και ανάδειξης των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.

Η ελονοσία είναι η νόσος που προκαλείται από μόλυνση από τα είδη του πλασμωδίου του Λαβεράν και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η ασθένεια είναι ενδημική ή σποραδική σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Μολύνσεις με πλασμώδιο βίβαξ ή οβάλ αναπτύσσουν περίοδο εμφάνισης πυρετών κάθε δεύτερη ημέρα. Το πλασμώδιο μαλάρια (πλασμώδιο του τεταρταίου) δημιουργεί υψηλό πυρετό. Η μόλυνση του πλασμωδίου φαλαπαρό είναι η πιο σοβαρή έκφανση της ασθένειας, καθώς προκαλείται έντονος πυρετός, ίκτερος ακόμα και εγκεφαλική μόλυνση που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τον προσδιορισμό του παράσιτου που υπάρχει σε μια σταγόνα αίματος του ασθενούς, η οποία εξετάζεται με μικροσκόπιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από ελονοσία, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν. Εννιά στους δέκα θανάτους από ελονοσία σημειώνονται στην Υποσαχάρια Αφρική και η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία αφορά παιδιά και εγκύους. Κάθε χρόνο η ελονοσία σκοτώνει περισσότερα από 700.000 παιδιά κάτω των 5 ετών -δηλαδή, ένα παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα, αποτελώντας τη νούμερο 1 αιτία θανάτου.

Η αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2015. Στην Ελλάδα, η ελονοσία έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Τα 30 έως 50 κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι«εισαγόμενα» και οφείλονται στους μετανάστες.

Malariachild

Ελπίδες από το τελικό στάδιο δοκιμής του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, που θα μπορούσε να σώσεις τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών στην Αφρική, πέρασε με επιτυχία το τελικό στάδιο δοκιμής.

Το επιστημονικό «ορόσημο», όπως χαρακτήρισαν το εμβόλιο οι επιστήμονες, δοκιμάστηκε σε 16.000 παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο εμβολιασμός ήταν επιτυχημένος στο 46% των περιπτώσεων στα βρέφη και τα νήπια ηλικίας 5 έως 17 μηνών και στο 27% των περιπτώσεων σε νεογέννητα ηλικίας 6 έως 12 εβδομάδων.

Οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εμβολίου περισσότερο από 20 χρόνια τώρα, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Ο καθηγητής Μπράιαν Γκρίνγουντ, επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της μελέτης και καθηγητής της Κλινικής Τροπικής Ιατρικής στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέφερε ότι ήταν "λίγο απογοητευμένος" από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. «Ήλπιζα ότι το εμβόλιο θα ήταν πιο αποτελεσματικό, αν και δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει την αποτελεσματικότητα που βλέπουμε στα εμβόλια της ιλαράς η οποία είναι 97%», δήλωσε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το παράσιτο της ελονοσίας έχει ένα πολύπλοκο κύκλο ζωής και έχει μάθει πώς να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα επί εκατοντάδες χρόνια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σε 11 περιοχές και χορηγήθηκαν στα παιδιά της μελέτης τέσσερις δόσεις από το εμβόλιο RTS,S/AS01, με την τελευταία να χορηγείται σε ηλικία 30 μηνών.

Η προστασία από το εμβόλιο φάνηκε να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά τουλάχιστον οι επαναληπτικές δόσεις διατήρησαν στο 32% την προστασία από την σοβαρή ελονοσία που συχνά έχει νευρολογικές επιπλοκές και στο 35% την προστασία από τις σχετιζόμενες με την ελονοσία νοσηλείες. Δεδομένων των συνθηκών, οι επιστήμονες δήλωσαν πως είναι ενθουσιασμένοι που κατάφεραν να πετύχουν έστω και αυτά τα ποσοστά επιτυχίας εναντίον ενός πολύ "έξυπνου παρασίτου".

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει τώρα τα δεδομένα και, αν είναι ικανοποιημένος, το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.