25η Μαρτίου: Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με καλεσμένους τους Πούτιν, Μακρόν, Κάρολος

Με έκπληξη -ομολογουμένως- ενημερωνόμαστε από σημερινό δημοσίευμα του iefimerida πως, παρά την ακύρωση των δύο προηγούμενων παρελάσεων, λόγω πανδημίας, η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνει με ιδιαίτερη λαμπρότητα λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως η ιστοσελίδα αναφέρει, την 25η Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, τηρουμένων φυσικά όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, καλεσμένοι στο λαμπρό γεγονός θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει τον προγραμματισμό αυτό στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, είχε στείλει από τότε επιστολή στους ηγέτες-εκπροσώπους των τριών δυνάμεων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή θυμόμαστε, ότι το 1827, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο αγγλικός, ο γαλλικός και ο ρωσικός στόλος κατανίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η απόσυρση των οθωμανικών δυνάμεων από την κεντρική και νότια Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η ελληνική ανεξαρτησία.

Αν οι τρεις αυτοί ηγήτες αποδεχθούν την πρόσκληση, σύμφωνα πάντα με το iefimerida, αυτό θα επισφραγίσει τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις χώρες που την εποχή της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό αποτελούσαν τις «προστάτιδες δυνάμεις» (άλλωστε υπήρχαν και αντίστοιχα κόμματα στην Ελλάδα, το «ρωσικό», το «γαλλικό» και το «αγγλικό» εκείνη την περίοδο), στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στην Τουρκία, που όσο προκαλεί τόσο περισσότερο απομονώνεται διεθνώς.

Γράφει χαρακτηριστικά το iefimerida:

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει τότε ότι η Ελλάδα είναι μεν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν μας εμποδίζει να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία».

«Άλλωστε, το 2021 είναι ”Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας” και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισημάνει ότι «εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο».”