Αρχική Νέα 26η Ιουνίου: Μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα κατά των Ναρκωτικών

26η Ιουνίου: Μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα κατά των Ναρκωτικών

429668_drugsΗ 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει τερατώδεις διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία, επιβραδύνοντας την εξέλιξη και την ευημερία της. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, φέτος τουλάχιστον 210 εκατομμύρια άνθρωποι, (αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού) έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά,ενώ συνολικά οι θάνατοι από ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000 και τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ξεπέρασαν τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες επικίνδυνες ουσίες που σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες, όπως ψυχοδραστικά και «νόμιμα ψυχότροπα», κάνουν την εμφάνιση τους ξεφεύγοντας από το διεθνή έλεγχο και εφόσον δεν έχουν περάσει από έλεγχο για να αποφασιστεί αν είναι ασφαλείς για την υγεία, συχνά αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνες από ότι τα παραδοσιακά φάρμακα.

Σύμφωνα με το γραφείο UNODC του OHE, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη, τα παραισθησιογόνα, τα οπιούχα, τα υπνωτικά κ.λπ.
Σε έκθεση της Europol (2011) αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) , 49 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Τα νέα φάρμακα αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και μέσω του διαδικτύου .

Το 2012 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία εξέδωσε ένα νέο ορισμό της «χρήσης ναρκωτικών υψηλού κινδύνου» στον οποίο συμπεριλήφθηκαν περισσότερες ουσίες.

Στην Ελλάδα από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους 6.467 άνθρωποι από τα ναρκωτικά με χειρότερη χρονιά το 2003 (991 άτομα).

Κύρια ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή ενώ με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπιστώθηκε ότι το 8,6% των ατόμων ηλικίας 12-64 ετών ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών, κυρίως κάνναβης. Στους νέους 15-34 ετών η επικράτηση στη χρήση της κάνναβης ήταν 10,8% ( Εurostat). Η ηπατίτιδα C αποτελεί το επικρατέστερο λοιμώδες νόσημα μεταξύ των χρηστών με μόνο έναν στους τέσσερις να ξέρει ότι πάσχει, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες B και C ή για τον ιό HIV.

896716To 2011 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποίησαν μία πανελλήνια έρευνα με αντικείμενο τη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές (ESPAD).

Στην έκθεση ESPAD 2011 που ακολούθησε, τα υψηλότερα ποσοστά στην για πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, στην ηλικία 19 και άνω, εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ στην ηλικία 13-14 ετών (πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε ουσίας ) υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Κεντρική Μακεδονία (3%).
Στη χρήση οποιασδήποτε ουσίας από 3 φορές και πάνω στην ηλικία άνω των 19 ετών, το ποσοστό στο σύνολο της χώρας είναι 29,2%.

Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη χρήση ουσιών. Η χρήση στους νέους είναι διπλάσια από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, η δε αύξηση της ανεργίας προκαλεί όξυνση του προβλήματος. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. Τείνει επιπλέον να πάρει τη διάσταση και το χαρακτήρα της κοινωνικής απειλής.

H λύση είναι η πρόληψη και η αγωγή υγείας που ως στόχο έχουν τη καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής αφ’ ενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από τις εξαρτήσεις.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 73 Κέντρα Πρόληψης Εθισμού και Ψυχοκοινωνικής Προαγωγής της Υγείας σε ένα πανεθνικό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και τοπικών αρχών και φορέων.
Το μήνυμα ελπίδας είναι ότι οι διαταραχές από τη χρήση των ναρκωτικών είναι και προλήψιμες και θεραπεύσιμες.

narkotika_268699824

Ενημερωτικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» αλλάζει για μία ημέρα το Πεδίον του Άρεως μετατρέποντάς το σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι, σε χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση βιβλίου, εικαστική έκθεση, προβολή βίντεο και ενημερωτικά περίπτερα. Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει συναυλία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Νίκου Τουλιάτου, Human Touch, Encardia, «Υπόγεια Ρεύματα», Κωνσταντίνου Βήτα και Χάικ Γιαζιτζιάν.

Επίσης στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει η μπάντα του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» και η ομάδα street work του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», που θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ενημέρωσης και κινητοποίησης στους χρήστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως.Δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Περι- ΔΙΑΒΑΣΗ στην πόλη» υλοποιεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» στο πολιτιστικό στέκι του, στην πλατεία Αμερικής και σε διάφορους δήμους της Αττικής, με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αφήγηση παραμυθιών, θέατρο σκιών, κινηματογραφικές προβολές, φωτογραφική έκθεση και ενημερωτικές δράσεις. Μεταξύ άλλων οι δημιουργικές ομάδες θεάτρου, μουσικής, σκηνογραφίας και χορού του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» παρουσιάζουν παράσταση θεάτρου σκιών τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, στις 8 μμ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3). Επίσης, την Παρασκευή 27/6 και την Παρασκευή 4/7 θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ αφήγησης «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» στον χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ». 

KETHEA2Σήμερα στο περίπτερο «συνΑθηνά», απέναντι από τη Βαρβάκειο λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο και γίνεται διανομή υγειονομικού υλικού από τον ΟΚΑΝΑ, με τη συμμετοχή των ΜΚΟ «Θετική Φωνή, «Κέντρο Ζωής», «Praksis», «Γιατροί του Κόσμου» και του Κέντρου Πρόληψης του δήμου Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ- ΥΓΕΙΑ». Ενημερωτικό περίπτερο θα λειτουργήσει αύριο και στο Θησείο, απέναντι από τον Σταθμό του ΗΣΑΠ.

Ενημερωτικό υλικό για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα των ναρκωτικών θα μοιράζεται στους δήμους Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων- Καματερού από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων».

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων και στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, την Άρτα, την Ηγουμενίτσα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, το Αγρίνιο, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Τρίπολη, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.