Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλλει το πατροπαράδοτο τσίκνισμα. Εμείς δεν θέλουμε να «σπάσουμε» την παράδοση για αυτό και παρέα με τα πιτσιρίκια μας θα το τσικνήσουμε δεόντως με – τι άλλο- παϊδάκια αρνίσια, αλλά και κοτόπουλο.
Σας προτείνουμε τρεις φανταστικές συνταγές για παϊδάκια που μικροί και μεγάλοι θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους.
Παϊδάκια στο τηγάνι και τον φούρνο
Τι θα χρειαστείτε
- ½ κιλό αρνίσια παϊδάκια
- 2 κουταλιές φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο με δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε μπολ και ανακατεύουμε. Περνάμε τα παϊδάκια από το μείγμα να καλυφθεί η επιφάνειά τους, κάνοντας «μασάζ» με τα χέρια μας στην επιφάνεια του κρέατος.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα παϊδάκια να μαριναριστούν για μισή ώρα με τρία τέταρτα. Μπορείτε να ετοιμάσετε τα παϊδάκια από βραδύς και να τα βάλετε στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο με δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Αφού κάψει καλά, σοτάρουμε τα παϊδάκια να πάρουν χρώμα για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά
Βάζουμε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 5’ λεπτά ακόμη τσεκάροντας αν τα παϊδάκια είναι έτοιμα. Αφήνουμε τα παϊδάκια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά να «ξεκουραστούν» πριν τα σερβίρουμε
Μαριναρισμένα παϊδάκια με σάλτσα γιαουρτιού
Τι θα χρειαστείτε
1500γρ.-2 κιλά παιδάκια αρνίσια
για τη μαρινάδα:
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, το χυμό
- 3 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή λιγότερη ξερή)
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου (κατά προτίμηση φρέσκου)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 2 κυπελλάκια στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 φλ. τσ.ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό)
- 1/2 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μέτριο μπολ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε. Πλένουμε και στεγώνουμε τα παϊδάκια. Τα τοποθετούμε σε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος και τα αλοίφουμε καλά με τη μαρινάδα ένα- ένα. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 3-4 ώρες ή όλη η νύχτα στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Παϊδάκια κοτόπουλου στη σχάρα
Τι θα χρειαστείτε
- 1 κοτόπουλο σε παϊδάκια
- 300ml φυτικό λάδι
- 150ml μηλόξιδο
- 100ml κέτσαπ
- 15gr. καστανή ζάχαρη
- 4gr. ξερή μουστάρδα
- 2gr. σκόρδο σε σκόνη
- 2gr. κρεμμύδι σε σκόνη
- 6gr. σκόρδο πολτοποιημένο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-24 ώρες. Με αυτό τον τρόπο η γεύση και τα αρώματα της μαρινάδας «ποτίζουν» το κοτόπουλο.
Τοποθετούμε τα παιδάκια κοτόπουλο στη σχάρα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά. Με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο κάνει κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά κρατάει τα ζουμιά του.
Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Καλό τσίκνισμα!