31 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από οξεία εγκεφαλίτιδα εξαιτίας ενός… φρούτου!

Πανικό έχει προκαλέσει στην Ινδία η είδηση του θανάτου δεκάδων παιδιών τις τελευταίες 10 ημέρες από οξεία εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που φαίνεται να παίρνει τη μορφή πανδημίας, χωρίς να είναι καν κολλητική.

Τι προκαλεί οξεία εγκεφαλίτιδα στα παιδιά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 31 μέχρι στιγμής θάνατοι των παιδιών φαίνεται να συνδέονται με τα φρούτα lychee (λίτσι) που καταναλώνονται αρκετά συχνά στην Ινδία, και πιο συγκεκριμένα με μία τοξίνη που υπάρχει στα φρούτα αυτά.

Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν σε δύο νοσοκομεία της περιοχής Muzaffarpur στο κρατίδιο Bihar, στην βόρεια Ινδία, η οποία είναι γνωστή για τις καλλιέργειες λίτσι. Παρόμοια κρούσματα, πάντως, αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο από το 1995 στην ζώνη αυτή από τον Μάιο ως τον Ιούλιο, την περίοδο συγκομιδής των φρούτων.

Από τα 31 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την οξεία εγκεφαλίτιδα, τα 24 υπέκυψαν ενώ νοσηλεύονταν στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sri Krishna στην Ινδία και 7 άλλα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Όλα τους εμφάνισαν αρχικά απότομη πτώση της γλυκόζης στο αίμα τους.

«Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους περισσότερο όταν η θερμοκρασία την ημέρα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ashok Kumar Singh, με αφορμή το κύμα καύσωνα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τουλάχιστον άλλα 40 παιδιά που παραπονέθηκαν για παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα σώσουμε», σημείωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου Sri Krishna.

Το ίδιο φαινόμενο με εγκεφαλίτιδες που οδήγησαν σε θάνατο έχει σημειωθεί σε περιοχές που παράγουν λίτσι στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές, ενώ το 2014 η νόσος προκάλεσε τον θάνατο 150 ανθρώπων στην Μουζαφαρπούρ και τα περίχωρά της.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε θάνατο τα 1 στα 3 κρούσματα.

πηγή: theguardian.com