- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

3+1 πανέμορφα και κοντινά νησάκια χωρίς… αυτοκίνητο!

Είτε έχετε “χορτάσει” το αυτοκίνητο στην καθημερινότητά σας και στις διακοπές [2] θέλετε να το… ξεχάσετε για λίγο είτε θεωρείτε τα ναύλα για την μεταφορά του πολύ ακριβά, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.

Ειδικά, το φετινό καλοκαίρι που τα πράγματα και η καταστάσεις είναι ρευστές και περίπλοκες τα άγχη για τέτοιου είδους ζητήματα είναι περιττά.

Γι’ αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 4 προορισμούς [3] στους οποίους μπορείτε να πάτε με τα παιδιά χωρίς να χρειάζεστε αυτοκίνητο!

Ύδρα, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

πηγή: Hydradirect/Facebook page

Διάσημη στα πέρατα του κόσμου για την αρχοντιά και την ομορφιά της, η Ύδρα είναι επίσης γνωστή για την ησυχία της, καθώς πάνω στο νησί δεν κυκλοφορεί κανένα τροχοφόρο!

Σε απόσταση περίπου 1 ώρας και 30 λεπτών από το λιμάνι του Πειραιά – όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητό [4] σας- θα βρείτε έναν παράδεισο με βοτσαλωτές παραλίες, αρχοντική ομορφιά και απίστευτη θέα στο Αιγαίο.

Τα ποδήλατα, τα γαϊδουράκια και τα άλογα αποτελούν τα μόνο μεταφορικά μέσα πάνω στο νησί, ενώ για τις βουτιές στις παραλίες θα πρέπει να κλείσετε μια θέση στα θαλάσσια ταξί που τις προσεγγίζουν ή -αν αντέχετε- να περπατήσετε τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτές.

Τι θα κάνετε στο νησί

Περπατήστε στην πολύβουη προκυμαία και τα γραφικά σοκάκια της χώρας. Ξεκινώντας από το λιμάνι φτάστε μέχρι το Μανδράκι – ο κλασικός περίπατος που κάθε επισκέπτης κάνει όταν φτάνει στην Ύδρα και του επιτρέπει να θαυμάσει τα γεμάτα χρώμα αρχοντικά.

Επισκεφθείτε την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» µε έργα διάσηµων καλλιτεχνών, εξερευνήστε τη δεξιά πλευρά του λιμανιού με τα κανόνια και το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη και φωτογραφηθείτε μπροστά στον ανεμόμυλο. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας που προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό αλλά και μια βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις.

Πώς θα φτάσετε

Υπάρχουν 2 τρόποι για να φτάσετε στην Ύδρα. Ο πρώτος είναι με καράβι από το λιμάνι του Πειραιά σε 1 ώρα και 30 λεπτά και ο δεύτερος είναι οδικώς από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου σε περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Ακολουθείτε τις πινακίδες προς Επίδαυρο και Ύδρα – Σπέτσες και όταν φτάνετε στο Μετόχι Ερμιόνης, αφήνετε το αυτοκίνητο στον φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης και περνάτε με καραβάκι απέναντι στο νησί.

Σπέτσες, οι δημοφιλείς

Συνήθως, για τις Σπέτσες [5] μαθαίνουμε στην ΣΤ’ Δημοτικού, μέσα από την ιστορία της ελληνικής επανάστασης. Όταν όμως κάποιος τις επισκεφθεί δεν τις ξεχνά με τίποτα. Αρχοντική ομορφιά, κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και ζηλευτές παραλίες.

Το νησί, που βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την Αθήνα – απέχει περίπου 2,5 ώρες από το λιμάνι του Πειραια- εξαρχής υπόσχεται ήσυχες, αλλά καθόλου βαρετές βόλτες. Άμαξες και ποδήλατα κυριαρχούν στους δρόμους των Σπετσών μεταφέροντάς μας σε ένα σκηνικό που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία.

Στις Σπέτσες θα κολυµπήστε σε απίθανα νερά, σε οργανωµένες πλαζ ή σε δυσπρόσιτα σηµεία ακόµα και σε παρθένους κολπίσκους. Στις παραλίες μπορείτε να φτάσετε με δρομολόγια των ΚΤΕΛ που λειτουργούν στο νησί και θαλάσσια ταξί.

Τι θα κάνετε στο νησί

Η ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία των Σπετσών. Πρόκειται για παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821. Σήμερα, η πλατεία είναι ένα υπέροχο πλακόστρωτο σημείο στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε ατελείωτο παιχνίδι και περπάτημα με τα παιδιά, φαγητό και καφέ στα παρακείμενα καταστήματα.

Στο ταξίδι σας στις Σπέτσες πρέπει να συμπεριλάβετε μια βόλτα στο Παλιό Λιμάνι, ανάμεσα στα παραδοσιακά καρνάγια και μια επίσκεψη στο Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί ως μουσείο για να μάθετε για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας, να θαυμάσετε προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, καθώς και τον εντυπωσιακό διάκοσμο. Ως νησί με μεγάλη ιστορία, οι Σπέτσες έχουν πολλά μουσεία με εκθέματα που αφορούν στην Ελληνική Επανάσταση και περιλαμβάνουν κειμήλια από την εποχή.

Πώς θα φτάσετε

Από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Αθηνών-Κορίνθου, πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Επίδαυρο-Πόρτο Χέλι με προορισμό την Κόστα στο Πόρτο Χέλι. Από εκεί περνάτε πολύ εύκολα στις Σπέτσες με φέρυ-μπόουτ, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί. Απόσταση περίπου 15 λεπτών.

Από τον Πειραιά υπάρχει σύνδεση με πλοίο καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Τριζόνια, ο άγνωστος παράδεισος

Είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού και ενδείκνυται για οικογενειακές αποδράσεις, καθώς στα δρομάκια του δεν κυκλοφορεί ποτέ αυτοκίνητο. Βρίσκεται απέναντι από τα παράλια του νομού Φωκίδας έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, αλλά γνωρίζει μεγάλη τουριστική άνθιση.

Τι θα κάνετε στο νησί:

Πολύ κοντά στο σημείο που σας αφήνει το καραβάκι όταν φτάσετε στο νησί βρίσκεται μια υπέροχη παραλία, κάτω από το μοναδικό και κοσμοπολίτικο beach bar- εστιατόριο της περιοχής.

Με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιόμετρων και μέγιστο μήκος τα 3 χλμ. μπορείτε να γυρίσετε περπατώντας όλο το νησί και να απολαύσετε τη μοναδική θέα που προσφέρει στον κορινθιακό κόλπο, αλλά και δροσερές βουτιές στην πιο απόμερη παραλία που θα βρείτε στο πίσω μέρος του.

Ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τρεις απίστευτης ομορφιάς παραλίες, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για ήρεμες και ξένοιαστες διακοπές, τις οποίες κάθε οικογένεια με παιδιά έχει αυτό το καλοκαίρι μεγάλη ανάγκη.

Πώς θα φτάσετε:

Τα Τριζόνια [6] απέχουν την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ. Από την Πάτρα θα πρέπει να περάσετε απέναντι και από την Ναύπακτο θα πάρετε τον δρόμο προς Ιτέα, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Χάνια – Τροιζόνια. Όταν φτάσετε στο λιμάνι των Χανίων θα πάρετε το καραβάκι προς το νησί, ταξιδάκι το οποίο δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Λιχαδονήσια, οι μικρές Σεϋχέλλες της Ελλάδας

πηγή: Λιχαδονήσια/Facebook page

Ένας εναλλακτικός προορισμός που στο άρθρο μπήκε λιγάκι… εμβόλιμα, καθώς δεν είναι νησί με την έννοια των 3 πρώτων, τα Λιχαδονήσια σας περιμένουν για βουτιές σε νερά εξωτικά.

Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμμένα Βούρλα, πρόκειται για μία συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου.

Στην μοναδική παραλία που μπορείτε να κολυμπήσετε υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα νερά είναι ρηχά και γαλάζια και θυμίζουν εξωτικό νησί, αλλά χρειάζονται προσοχή καθώς στα πιο βαθιά σημεία δημιουργούνται ρεύματα που μπορεί να παρασύρουν τους κολυμβητές.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 πιο ιδιαίτερες παραλίες της Ελλάδας [7]

Πώς θα φτάσετε:

Ο πιο κοντινός δρόμος για τα Λιχαδονήσια είναι από τα Καμμένα Βούρλα, όπου καθημερινά υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το νησί. Μπορείτε, όμως, να φτάσετε εκεί και από την Βόρεια Εύβοια, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Νέα Αρτάκη, Αιδηψώ, Γιάλτρα, Λιχάδα για να καταληξετε στο λιμάνι του Κάβου και να περάσετε απέναντι με καραβάκι.

Στην πρώτη περίπτωση η απόσταση είναι περίπου 2 ώρες, συμπεριλαμβανομένου και ταξιδιού με το πλοίο, ενώ στη δεύτερη το ταξίδι είναι λίγο μακρύτερο, περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

Πριν την επίσκεψή σας στους αρχαιολογικούς χώρους και τις παραλίες, ενημερωθείτε για τα μέτρα που ισχύουν φέτος το καλοκαίρι, λόγω κορωνοϊού.

κεντρική φωτογραφία: Δήμος Ύδρας/Facebook page