Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα και το Πυροβολικό

Αγίας Βαρβάρας: Είναι πολιούχος της Δράμας και του Ρεθύμνου και προστάτιδα αγία του Πυροβολικού

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός (ειδωλολάτρης) πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες.

Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. Ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά.

Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της.

Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.

Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να τη μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να τη σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί.

Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του.

Στις αγιογραφίες εικονίζεται να κρατά άγιο ποτήριο, κλαδί φοίνικα ή σταυρό μαρτυρίου. Σε άλλες αγιογραφίες βρίσκεται ιστάμενη προ πύργου με τρία παράθυρα.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά την Αγία Βαρβάρα κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα και Βαρβαρίτσα.

Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος των πόλεων της Δράμας και του Ρεθύμνου. Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό συσχέτισε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς.

Έτσι η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα αγία του Πυροβολικού καθώς επίσης των μεταλλωρύχων, των ανθρακωρύχων και των εργαζόμενων σε λατομεία, υπόγεια έργα, σήραγγες και ορυχεία.

Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης. Παλαιότερα «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων.

Η λέξη Βαρβάρα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη βάρβαρος η οποία είναι ηχομιμητική της λέξης βαρβαρ που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους έλληνες για να αποδώσουν το πως ηχούσαν οι άλλες γλώσσες σε αυτούς. Ίσως έχει της ρίζες της στην εβραϊκή λέξη barbarah που σημαίνει “τραυλός”.

Διαβάστε επίσης:

Μαμά τι είναι η αστραπή;

Μετά από 18 αποτυχημένες εξωσωματικές, δέχτηκε την πρόταση της κολλητής της, για να γίνει παρένθετη μητέρα

Ροή Ειδήσεων