- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

4 λόγοι που κάνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το δεύτερο καλύτερο στην Ελλάδα

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 με αρχικό όνομα “Οθώνειο Πανεπιστήμιο”. Απετέλεσε το πρώτο Πανεπιστήμιο όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1932 έλαβε την ονομασία: “Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών”, την οποία διατηρεί έως σήμερα (συντομογραφία: ΕΚΠΑ). Το ΕΚΠΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενο αλλά υπαγόμενο σε κανόνες του δημοσίου δικαίου και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ιστορικότητα του ΕΚΠΑ και το ανθρώπινο δυναμικό του είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου  και θέτουν τους άξονες που καθορίζουν τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του οράματος και της αποστολής του. Οι στρατηγικοί του στόχοι παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στη συνέχιση της παράδοσής του να καινοτομεί και να διακρίνεται, στην Ελλάδα και διεθνώς, σε όλα τα επίπεδα: της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού, εξασφαλίζοντας ότι το ΕΚΠΑ θα συνεχίζει να επηρεάζει το δημόσιο βίο και τη χάραξη των σχετικών πολιτικών.

Βασικός στόχος είναι να αποτελεί πόλο έλξης των ικανοτέρων υποψήφιων φοιτητών, αλλά και Καθηγητών από διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μέριμνά τους παραμένει το ΕΚΠΑ να διατηρήσει και να βελτιώσει την σημαντική διεθνή του αναγνώριση στους παγκόσμιους καταλόγους κατάταξης Πανεπιστήμιων, οι φοιτητές  να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς και επιστημονικές διοργανώσεις και οι απόφοιτοί μας να χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, στόχος είναι η αξιοποίηση από την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς των αποτελεσμάτων της έρευνας που επιτελείται στο Πανεπιστήμιό μας. Όσον αφορά στην προβολή και δημοσιότητα των επιτευγμάτων και του έργου (ακαδημαϊκού, ερευνητικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, πολιτιστικού) που συντελείται από κάθε μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, επικεντρωνόμαστε στη διάχυσή τους τόσο στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην κοινωνία και την πολιτεία, με στόχο αφενός την προώθηση μιας πολιτικής ανοιχτής πρόσβασης και αφετέρου την ανάδειξη της σημαντικής και πολυδιάστατης προσφοράς του ΕΚΠΑ.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 λόγοι που κάνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

1o το Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2018) με 3 χρυσά και 1 χάλκινο

Το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε με τέσσερις φοιτητές στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2018), η οποία διεξήχθη από 27 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2018, στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Η Ομάδα του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της Εθνικής ομάδας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Στην γενική κατάταξη το Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν, ενώ η ομάδα της ΕΜΕ πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ομάδες. Αυτή η επιτυχία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιτυχιών σε παρόμοιους διαγωνισμούς ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις καλύτερες επιδόσεις του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ έλαβαν 3 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο ενώ οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ που συμμετείχαν στην ομάδα της ΕΜΕ έλαβαν ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο.

Αναλυτικά οι φοιτητές της ομάδας ήταν οι:

Συνοδός της ομάδας ήταν ο πολυβραβευμένος φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος σε παλαιότερους διαγωνισμούς Μιχάλης Σαράντης. Επιστημονικά Υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών κ. Α. Κοντογεώργης.

Ο διαγωνισμός SEEMOUS (South-Eastern European Mathematics Olympiad for University Students) είναι ένας μαθηματικός διαγωνισμός που αφορά πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006-07. Οι φοιτητές διαγωνίζονται μια ημέρα σε τέσσερα προβλήματα, τα οποία είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του κάθε διαγωνιζόμενου και αφορούν την ύλη των μαθημάτων: Απειροστικός Λογισμός, Γραμμική Άλγεβρα, Βασική Άλγεβρα, Πραγματική Ανάλυση, Συνδυαστική και Θεωρία Αριθμών.

Καθηγητές και Ερευνητές του ΕΚΠΑ στον πίνακα  ερευνητών με  συχνή παρουσία σε επιστημονικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα

Η ερευνητική ομάδα  Cybermetrics (CCHS), υπεύθυνη για τον πίνακα κατάταξης Πανεπιστημίων Webometrics, δημοσίευσε πίνακα παγκόσμιας κατάταξης καθηγητών και ερευνητών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (http://www.webometrics.info/en/node/58 [2]), με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ τους στο Google Scholar.  Η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται μια φορά το χρόνο, περιλαμβάνει τους Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Ο βιβλιομετρικός δείκτης h-index,  που επινοήθηκε το 2005 από τον J.E. Hirsch, πρακτικά σημαίνει ότι  ένας συγγραφέας –ερευνητής εμφανίζει δείκτη h όταν h από τις Np εργασίες του έχουν τουλάχιστον h αναφορές η καθεμία, ενώ οι υπόλοιπες (Νp-h) εργασίες του έχουν λιγότερες από h αναφορές η καθεμία».  Κατά συνέπεια  οι ερευνητές που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη και έχουν  hindex > 100, διαθέτουν αποδεδειγμένα 100 δημοσιεύσεις με 100 και άνω αναφορές η κάθε μία σε άλλα άρθρα και έρευνες.

Στην πλέον πρόσφατη κατάταξη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2017, και η οποία περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό οι ερευνητές με βάση το h-index τους, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν και το σύνολο ετερεοαναφορών ως δεύτερο κριτήριο. Στην κατάταξη εμφανίζονται 1612 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Δρ. Sigmund Freud με h-index 269 και 488.396 ετεροαναφορές. Στην εν λόγω πολύ σημαντική κατάταξη εμφανίζονται και δύο Έλληνες καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος στην θέση 70 με h-index 169 και 117.377 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος στη θέση 1105 με h-index 109 και 49.427 ετεροαναφορές.

Στον συγκεκριμένο πίνακα περιλαμβάνονται καθηγητές και ερευνητές για τους οποίους έχει δημιουργηθεί δημόσιο προφίλ στο Google Scholar μέχρι το Φεβρουάριο του 2017. Συνεπώς, ερευνητές του ΕΚΠΑ οι οποίοι δημιούργησαν αργότερα προφίλ και εμφανίζουν hindex >100 θα εμφανιστούν στην κατάταξη του 2018. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Παρασκευάς Σφήκας με h-index 171 και 132.595 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 101 και 37.352 ετεροαναφορές και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 100 και 41.276 ετεροαναφορές.

Η ίδρυση τριών νέων τμημάτων

Τα τρία νέα Τμήματα που θα ιδρυθούν προσεχώς στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενισχύοντας την ακαδημαϊκή παρουσία του.  Πρόκειται για τα τμήματα Διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, φυσικοθεραπεία, κοινωνιολογία και χορός. Αυτά είναι τα αντικείμενα των νέων τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών που θα δημιουργηθούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή παρουσία του. Οπως ανέφερε, χθες, στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ Νικόλαος Μυλωνάς, ο τομέας διαθέτει 8 καθηγητές που είναι ο ελάχιστος αριθμός διδασκόντων για να αναβαθμιστεί σε τμήμα. Ο κ. Μυλωνάς, που ανήκει στον τομέα, πρόσθεσε ότι «η διοίκηση επιχειρήσεων είναι κρίσιμος κλάδος για την ανάπτυξη της χώρας, όπως και η διοίκηση των δημόσιων οργανισμών. Το ΕΚΠΑ οφείλει να έχει σχετικά τμήματα». Το νέο τμήμα θα έχει έδρα στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, όπως ονομάζεται το εμβληματικό κτίριο της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος, όπου στεγάζεται σήμερα το τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Εκεί, επίσης, θα ιδρυθεί το δεύτερο νέο τμήμα, της Κοινωνιολογίας, συμπληρώνοντας το ακαδημαϊκό προφίλ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, στο αίτημα ήδη έχει συμφωνήσει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ. Το νέο τμήμα θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός, δηλαδή χωρίς αυτονόμηση υπάρχοντος τομέα, και άρα πρέπει να γίνουν προσλήψεις πανεπιστημιακών. Η τρίτη πρόταση για νέο τμήμα έρχεται από τη μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής κ. Νικόλαο Γελαδά, προτείνεται η ίδρυση νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας και αλλαγή του ονόματος της σχολής σε Κινησιολογίας με δύο πλέον τμήματα (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας). Από την ίδια σχολή προτείνεται η οργάνωση διατμηματικού προγράμματος σπουδών με αντικείμενο τον χορό. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να διδάσκουν καθηγητές από τα τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών. Χορό θα διδάσκουν πανεπιστημιακοί του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ θα ζητηθεί πρόσληψη και διδασκόντων πάνω στον κλασικό χορό. Το υπουργείο παρουσιάζεται θετικό στις προτάσεις, με δεδομένο άλλωστε την πρόθεσή του να αυξήσει τις θέσεις στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές. Τα νέα τμήματα, ξεκινώντας από το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αναμένεται να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Το νέο «Αττικό Κτήριο» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Χαϊδάρι

Εγκαινιάσθηκε το νέο «Αττικό Κτήριο» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΑΚΙΣΑ) του ΕΚΠΑ στο Χαϊδάρι, στον ευρύτερο χώρο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Το κτήριο είναι πλήρως λειτουργικό και έτοιμο να δεχτεί στους χώρους του καθηγητές και φοιτητές, αλλά και όσους συμβάλλουν μαζί με τα μέλη ΔΕΠ στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έρευνα. Ειδικότερα, στο ΑΚΙΣΑ υπάρχουν 6 χώροι διδασκαλίας: 3 μεγάλα αμφιθέατρα και 3 αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτουν συνολικά 724 θέσεις  συμπεριλαμβανομένων και ειδικών θέσεων για άτομα με κινητικές ανάγκες, 30 επιπλωμένα γραφεία προσωπικού, χώροι για διοικητικές υπηρεσίες, δεδομένου πως στο κτήριο θα λειτουργήσει άμεσα παράρτημα της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής, Αρχείο, καθώς και χώρος για τη λειτουργία σύγχρονου Εκπαιδευτικού Κέντρου Προσομοίωσης, το οποίο εξοπλίζεται σταδιακά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η σύγχρονη πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ειδικευόμενων γιατρών και άλλων λειτουργών του τομέα Υγείας. Σε ειδικό χώρο προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Κλινικών Μελετών της Ιατρικής Σχολής, για τη διευκόλυνση και το συντονισμό κλινικής και μεταφραστικής έρευνας.  Η συνολική λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος «ΑΚΙΣΑ» και του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» αναβαθμίζει σημαντικά όχι μόνο την ακαδημαϊκή ιατρική εκπαίδευση, αλλά και όλη τη Δυτική Αττική, με τους 10 όμορους δήμους και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Η λειτουργία του ΑΚΙΣΑ θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει την αναγνωρισμένη ευρύτερη προσφορά του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ με όλες τις ωφέλειες που αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία από ιατρικής και ακαδημαϊκής πλευράς.