4 παιχνίδια που ψυχαγωγούν αλλά και προάγουν τη νοημοσύνη των παιδιών

Τα παιχνίδια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος τα παιδιά να κατακτήσουν τη γνώση, παίζοντας. Στην αγορά θα βρείτε πλήθος παιχνιδιών που θα συμβάλλουν τα μέγιστα ούτως ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη νοημοσύνη τους, να κατακτήσουν σημαντικές δεξιότητες και φυσικά να απολαύσουν ευχάριστες στιγμές! Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν τις πιθανότητες και να επιλύουν προβλήματα, “γυμνάζουν” τον εγκέφαλό τους, οξύνουν τη σκέψη τους, αναπτύσσουν στρατηγική αλλά και βελτιώνουν τη μνήμη τους.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 παιχνίδια που ψυχαγωγούν αλλά και ενθαρρύνουν τις  διανοητικές λειτουργίες, τη μνήμη και τη λογική σκέψη των παιδιών όλων των ηλικιών.

Σκάκι

Το σκάκι είναι κατεξοχήν ένα παιχνίδι στρατηγικής που συμβάλλει στη καλλιέργεια πνευματικών χαρακτηριστικών. Παίζοντας σκάκι, το παιδί συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις για θέματα όπου οι σημαντικότερες παράμετροι μεταβάλλονται συνεχώς. Μαθαίνει να θέτει τις αντικειμενικά σωστές ερωτήσεις στον εαυτό του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να εφευρίσκει εναλλακτικές λύσεις, να τις αναλύει και τέλος, να αποφασίζει για το σχέδιο που θα ακολουθήσει. Στο σκάκι, απαιτείται η κατάστρωση ενός σχεδίου από το οποίο εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός  ότι σε πολλές χώρες το σκάκι έχει συμπεριληφθεί στο σχολικό πρόγραμμα και έχει αποδειχθεί ότι με σωστή διδασκαλία ενισχύει την αντιληπτικότητα και την απόδοση σε άλλα μαθήματα ιδιαίτερα στα μαθηματικά και την ανάγνωση.

Ναυμαχία

Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές παιδιών και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλές. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η κάθε οµάδα να βυθίσει ένα ένα όλα τα πλοία της
άλλης, ώστε να καταστραφεί ο στόλος της. Κάθε οµάδα ρίχνει µία βόµβα κάθε φορά που έρχεται η σειρά της. Ως παιχνίδι στρατηγικής ενισχύει την φαντασία των παιδιών και είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων τους. Τα κάνει να είναι πιο συγκεντρωμένα σε αυτό που κάνουν και βοηθούν το μυαλό τους να κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς.

Παζλ

Η συναρμολόγηση ενός παζλ εκτός από δασκέδαση είναι και μάθηση!  Όταν ένα παιδί περιστρέφει, αφαιρεί, τοποθετεί κ.α. κομμάτια του πάζλ, μαθαίνει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των χεριών και των ματιών του. Τα μάτια βλέπουν το πάζλ, ενώ ο εγκέφαλος μετέπειτα προγραμματίζει πως θα πρέπει να είναι το πάζλ και ποια κομμάτια χρειάζεται να εντοπίζει ώστε να τα τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση. Ένα παζλ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με λάθος κομμάτια. Εάν ένα κομμάτι δεν ταιριάζει, το τοποθετεί στην άκρη, όμως θα πρέπει να το θυμάται όταν θα το χρειαστεί ξανά. Καθώς το παιδί ασχολείται με ένα πάζλ, θα ανακαλύπτει στρατηγικές για να το ολοκληρώσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορεί αρχικά να βάλει όλα τα ακριανά κομμάτια, ή να ταξινομήσει τα διάφορα μέρη ανά χρώμα ή σχήμα ώστε να διευκολυνθεί. Όλη αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει το παιδί να χρησιμοποιεί μικρούς στόχους ως μέσον να φτάνει σε μεγαλύτερους.

Lego

Τα τουβλάκια Lego δεν λείπουν σχεδόν από κανένα παιδικό δωμάτιο. Τα παιδιά παίζοντας και δημιουργώντας τις δικές τους κατασκευές με Lego μαθαίνουν να εξελίσσουν τη δημιουργικότητά τους. Η ικανότητα να αναγνωρίζουν ποιο είναι κάθε φορά το σωστό κομμάτι και η διαπίστωση ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν με δική τους πρωτοβουλία, αναμφίβολα είναι από τις πιο πολύτιμες διανοητικές δραστηριότητες. Παίζοντας με τα πολύχρωμα τουβλάκια, οι παίκτες αναπτύσσουν χωρικές δεξιότητες, μαθηματικές ικανότητες, δημιουργικότητα.  Το να ακολουθούν οδηγίες για να συναρμολογήσουν τα lego βοηθάει τα παιδιά μετέπειτα στην επίλυση προβλημάτων, στη συγκέντρωση και στην επιμονή στη λεπτομέρεια.

Μαζευτείτε όλοι γύρω από το τραπέζι και παίξτε μαζί με παιδιά κάποιο από τα προτεινόμενα παιχνίδια. Αποτελούν το ιδανικό μέσο μάθησης αλλά και προαγωγής της νοημοσύνης και καλείσθε μαζί με το παιδί σας να γίνεται και εσείς παιδιά βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, αλλά και να μάθετε και εσείς πολλά μέσα από τις κοινές δραστηριότητες με το παιδί σας. Χαρίστε τους χρόνο από τον χρόνο σας και να είστε σίγουροι ότι μαζί μπορείτε να κάνετε σπουδαία πράγματα και γιατί όχι, να αναπτύξετε και την δική σας νοημοσύνη και φαντασία.