Αρχική Σχολή Γονέων 4 tips για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τηρεί τις υποσχέσεις του

4 tips για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τηρεί τις υποσχέσεις του

paidia3011Η τιμιότητα και η αξιοπιστία είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα που ένας γονέας μπορεί να «περάσει» στο παιδί. Η ικανότητα του παιδιού να κρατήσει το λόγο του μπορεί να έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Οι φίλοι, οι γονείς, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος στη ζωή του παιδιού θα κρίνει το χαρακτήρα του, σύμφωνα με το αν μπορεί να τον εμπιστευτεί σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό είναι θέμα ζωτικής σημασίας να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία της τιμιότητας:

  • Όπως οι περισσότερες αρετές, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία που χρειάζεται ένα παιδί για να κρατήσει το λόγο του, περισσότερο προσαρμόζονται σε κάθε περίσταση παρά διδάσκονται. Το πιο σημαντικό μέρος της διδασκαλίας οποιουδήποτε χαρακτηριστικού γνωρίσματος του παιδιού σας είναι να το προσαρμόσετε ειδικά στο χαρακτήρα του. Διδάξτε στο παιδί σας ότι είναι σημαντικό να κρατάει το λόγο του, κάνοντας κι εσείς το ίδιο. Για παράδειγμα, όταν λέτε στο παιδί σας ότι θα κάνετε κάτι, καλό θα ήταν να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πραγματοποιήσετε.

sf-mother-talking-to-children

  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημασία του να λένε την αλήθεια και να κάνουν ό, τι έχουν πει ότι θα κάνουν. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε τα παιδιά από μια θετική σκοπιά όποτε είναι δυνατόν. Συχνά, οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να μιλούν στα παιδιά για ειλικρίνεια και αξιοπιστία, μόνο όταν έχουν πει κάποιο ψέμα ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Είναι πιο αποτελεσματική η μέθοδος να διδάξετε τα παιδιά, επαινώντας τα όταν έχουν κρατήσει το λόγο τους και όχι μόνο όταν έχουν υποπέσει σε κάποιο σφάλμα.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία ότι το να αποδεικνύουν την αξιοπιστία τους, τηρώντας τις υποσχέσεις τους, θα μπορούσε να αποτελέσει ανταμοιβή για μεγαλύτερα προνόμια. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κρατάει το λόγο του όταν λέει ότι θα κάνει τα μαθήματά του, μπορείτε να του δώσετε τη δυνατότητα να παίξει για λίγο ακόμα κι έπειτα να ασχοληθεί με το διάβασμα. Βιώνοντας τον έπαινο και την επιβράβευση, το παιδί σας θα κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η έννοια της τιμιότητας.
  • Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν λάθη και πράγματα που δεν πρέπει. Είτε απλά ξεχνούν ότι είχαν υποσχεθεί να βγάλουν το σκύλο βόλτα ή λένε μικρά ψέματα σχετικά με το που πρόκειται να πάνε βόλτα. Πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι κατά καιρούς τα παιδιά δεν θα τηρούν τις υποσχέσεις τους. Όταν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία ως μάθημα. Ανατρέξτε σε παλαιότερες περιπτώσεις που το παιδί σας δεν κράτησε το λόγο του και επικεντρωθείτε στα θετικά, φροντίζοντας ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι θέλετε να το κάνετε να σας εμπιστευτεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter