Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών 4ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας: Ένα πρωτότυπο σχολείο υψηλής αισθητικής που όλα τα πιτσιρίκια θα ήθελαν να φοιτήσουν

4ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας: Ένα πρωτότυπο σχολείο υψηλής αισθητικής που όλα τα πιτσιρίκια θα ήθελαν να φοιτήσουν

Ο 4ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας, επί της οδού Πύργου στην περιοχή της Ευρυάλης, έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένο μοτίβο, ώστε να αναπτύσσεται σαν ένα μικρό χωριό περιτριγυρισμένο από κήπους. Στον αύλειο χώρο δημιουργήθηκε ένας μικρός λόφος για τσουλήθρες και άλλα παιχνίδια, ενώ φυτεύτηκαν άνθη και δέντρα. Ο κήπος είναι το μικροπεριβάλλον όπου τα παιδιά θα αθληθούν και θα παίξουν. Τα δέντρα έχουν επιλεγεί ώστε η εναλλαγή των εποχών να γίνεται ορατή, και η φυσική σκιά να δροσίζει τις γωνιές του κήπου το καλοκαίρι. Παράλληλα, οι τάξεις λούζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από φυσικό φως. Ο παιδικός σταθμός έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σαν μια μικρή κοινωνία, ένα μικρό χωριό που αλληλεπιδρά με το γύρω περιβάλλον του.

Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλής αισθητικής και μοντέρνου design που φέρει υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου KLab Architecture. Η βασική κλίμακα είναι το αρχέτυπο σχέδιο της κατοικίας στα μάτια ενός παιδιού και η επανάληψή του όρισε τις νέες μονάδες όπως της αίθουσας που αποτελείται από 3 module, ή τελικά και του συνόλου του παιδικού σταθμού. Ο διαγωνισμός είχε απαραίτητα ισόγεια δομή, προκατασκευή και κάλυψη ίση με τη δόμηση. Οι περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι εσωτερικά στο σταθμό είναι απόρροια αυτών των διατάξεων.

«Μας ενδιέφερε να αλλάξουμε και τη δομή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά εκεί καθώς και με το πλήθος των υπερβολικών κατά τη γνώμη μας κανονισμών για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών βρήκαμε σθεναρή αντίσταση κυρίως από τους εκπαιδευτικούς φορείς του δήμου. Ο παιδικός σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές και συνεπώς η διάταξη γίνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, αλλά διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια που δημιουργούν εσωτερικές θεάσεις από τους κοινόχρηστους χώρους δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος του KLab Architecture.

Υπήρξε προσπάθεια ώστε απλά υλικά και κοινοί τρόποι κατασκευής να δημιουργήσουν μία πιο ιδιαίτερη κατασκευή που θα είχε μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν με 10εκ πάχος έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω χώρο εσωτερικά, ζητούμενο από την εξαιρετικά ασφυκτική κάλυψη. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι στέγες έχουν επικαλυφθεί με εξωτερική μόνωση, μία σχετικά τολμηρή ιδέα αφού δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την κατασκευή περγκολών από κόντρα πλακέ θαλάσσης και φυσικά με τη διάταξη των ανοιγμάτων η κατασκευή είναι βιοκλιματική δημιουργώντας συνθήκες άνεσης για τις δραστηριότητες των παιδιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.