5 νέοι τρόποι να “νικήσεις” τα πρηξίματα

Αυτό το μονίμως φουσκωμένο στομάχι σου εκτός του ότι είναι αντιαισθητικό, σε κάνει να υποφέρεις 5 στις 7 μέρες της εβδομάδας. Λοιπόν, αν θέλεις να “χωρέσεις” ξανά στο παντελόνι σου, πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα. Δώσε προσοχή στους υδατάνθρακες που καταναλώνεις, τονίζει η Jacqueline Wolf, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Harvard Medical School και συγγραφέας του βιβλίου “Γυναικείος οδηγός για υγιές στομάχι”. Για να επιστρέψουμε στους υδατάνθρακες που λέγαμε παραπάνω, πολλοί έχουν υψηλά ποσοστά σε ένα από τα πέντε δυσκολόπεπτα σάκχαρα: λακτόζη, φρουκτόζη, φρουκτάνες, αλκοόλες ζαχάρων και γαλακτάνες. Για να μπορέσεις να ανακουφίσεις τα συμπτώματα, βάλε στο μικροσκόπιο τη διατροφή σου για μια περίοδο και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

1.  Περιόρισε τα γαλακτοκομικά
Αν καταλάβεις ότι τα γαλακτοκομικά που λατρεύεις ευθύνονται για το πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να έχεις αναπτύξει δυσανεξία στη λακτόζη. Δοκίμασε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη (όπως το σκληρό τυρί ή γιαούρτι) ή γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, ή τέλος λάβε το ένζυμο λακτάση.

2. Διάλεξε προσεκτικά τα φρούτα σου
Τα μούρα, τα σταφύλια και τα εσπεριδοειδή περιέχουν σχεδόν ίσο ποσοστό των σακχάρων φρουκτόζη και γλυκόζη, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα από τους καρπούς με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μήλα και τα αχλάδια.

3. Διάλεξε το άμυλό σου
Αν τα πλούσια σε φρουκτάνη σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι κρύβονται πίσω από τα πρηξίματά σου, διάλεξε τα πιο φιλικά για το στομάχι ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη ή πατάτες.

4. Απόφυγε κάποια ψευτο-σάκχαρα
Η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη, η μαννιτόλη και οι αλκοόλες της ζάχαρης περιέχονται στις σόδες διαίτης και τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Απόφυγέ τα αν σε ενοχλούν ή να διάλεξε τα προϊόντα που παρασκευάζονται με στέβια ή ασπαρτάμη.

5. Φέρσου έξυπνα με τα φασόλια
Περιόρισε τα πλούσια σε γαλακτάνη όσπρια (ξηροί καρποί σόγιας, τα ρεβίθια, οι φακές, και όλα τα φασόλια), το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών αν σου προξενούν πρόβλημα. Βάλε στο νερό τα ξερά φασόλια και άφησέ τα όλη νύχτα για καλύτερη πέψη.