5 αλήθειες και μύθοι γύρω από τη χρήση της πιπίλας

pacifierΕίναι γεγονός ότι τα μωρά έχουν τη συνήθεια να γκρινιάζουν. Ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ηρεμήσουμε είναι με τη χρήση της πιπίλας.

Πρόκειται για δύο καταστάσεις που αποτελούν πραγματικότητα, όμως όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται γύρω από τις πιπίλες είναι συνήθως περισσότερο ασαφή. Ας δούμε ορισμένους από τους μύθους και τις αλήθειες που σχετίζονται με το αγαπημένο «αξεσουάρ» των μωρών.

  • ΜΥΘΟΣ: Οι πιπίλες προκαλούν προβλήματα στα δόντια

Τα περισσότερα μωρά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στα δοντάκια τους κατά τα πρώτα 2 έτη της ζωής τους. Το στόμα του παιδιού σας είναι τόσο εύπλαστο, ώστε οποιαδήποτε ζημιά θα προκαλούσε η πιπίλα στον ουρανίσκο και τα δόντια του, θα μπορούσε να διορθωθεί από μόνη της. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πιπίλα του στη νηπιακή ηλικία, ίσως τα δοντάκια του να μην ευθυγραμμιστούν σωστά.

fd75abe21b5562ebc397a6d63f2a6cda

  • ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πιπίλες αυξάνουν τις μολύνσεις των αυτιών

Τα μεγαλύτερα μωρά που χρησιμοποιούν τακτικά πιπίλες εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερες μολύνσεις στα αυτιά σε σχέση με εκείνα που σταμάτησαν τη χρήση στους 6 μήνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics. Μερικοί γιατροί εικάζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το πιπίλισμα αλλάζει την πίεση στα αυτιά. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δεν είναι αρκετά πειστική για να στραφεί ενάντια στις πιπίλες σε γενικές γραμμές.

  • ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πιπίλες μειώνουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η περιοδική κίνηση του στόματος την ώρα του πιπιλίσματος κρατάει το μωράκι σε μια ελαφρύτερη κατάσταση ύπνου, ώστε υπάρχει μικρότερος κίνδυνος σταματήσει να αναπνέει.

PACIFIERS-

  • ΜΥΘΟΣ: Τα νεογέννητα που θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πιπίλα

Το ενδεχόμενο της σύγχυσης των θηλών αναγκάζει αρκετές νέες μητέρες να αποφεύγουν τη χρήση της πιπίλας. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα μωράκια που θηλάζουν πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρώτο έτος της ζωής τους για να χρησιμοποιήσουν την πιπίλα. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι ειδικοί αμφισβητούν αυτή τη θεωρία, συμμεριζόμενοι την άποψη ότι οι πιπίλες μειώνουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα κατ’ ανάγκην κακό σε ένα νεογέννητο που χρησιμοποιεί πιπίλα, εάν αποκτά κανονικά βάρος και εάν είναι ταϊσμένο.

  • ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πιπίλες χρειάζονται συχνό πλύσιμο

Χρησιμοποιημένες πιπίλες που εξετάστηκαν κάτω από μικροσκόπιο αποδείχθηκε ότι ήταν γεμάτες μύκητες και βακτήρια, ακόμα και στο εσωτερικό της θηλής. Για να εξαλειφθούν ορισμένα από τα βακτήρια, οι ειδικοί συστήνουν να πλένετε τις πιπίλες στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι.