5 διατροφικές προτάσεις από ειδικούς που θα ικανοποιήσουν το μίζερο παιδί

Έχετε φτάσει στα όριά σας προσπαθώντας να πείσετε το μίζερο παιδί σας να φάει το φαγητό του; Ήρθε η ώρα να πάρετε βαθιά ανάσα γιατί παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, κατευθείαν από τους ειδικούς.

1. Ετοιμάστε ένα γεύμα για όλη την οικογένεια
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μαγειρεύετε συγκεκριμένα φαγητά για το επιλεκτικό παιδί σας, σύφωνα με τους διαιτολόγους Janice Newell Bissex και Liz Weiss. Όταν ετοιμάζετε ένα οικογενειακό γεύμα, ακολουθήστε μια βασική γραμμή αλλά προσφέρετε πολλά πιάτα που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα φαγητό που προσελκύει τα παιδιά (φρούτα, τυρί, ψωμί ολικής αλέσεως κλπ.).

2. Μην παραλείπετε τα λαχανικά
Οι μητέρες δεν συμφωνούν με την εκδοχή του πουρέ λαχανικών και την προετοιμασία φαγητών με την ελπίδα ότι θα «κοροϊδέψουν» τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα ότι τα λαχανικά δεν έχουν καλή γεύση, γεγονός που θα ενισχύσει την ήδη αρνητική γνώμη ενός παιδιού γι’ αυτά. Αν θέλετε να προσθέσετε μερικά καρότα στην σάλτσα για τα μακαρόνια, δοκιμάστε το -απλά μην το κρατήσετε μυστικό από τα παιδιά σας!

3. Υιοθετήστε τον κανόνα «της μιας μπουκιάς»

Τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να τρώνε ό,τι σερβίρεται στο πιάτο τους, λένε οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την πείνα και το αίσθημα του κορεσμού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αργότερα στη ζωή. Όλοι όσοι βρίσκονται στο τραπέζι πρέπει να υποχρεώνονται να παίρνουν τουλάχιστον μια μπουκιά από κάθε είδος φαγητού στο πιάτο. Εάν δεν αρέσει κάτι στο παιδί, μπορεί να δοκιμάσει μια μπουκιά και να πει «Όχι, ευχαριστώ».

4. Μην προσφέρετε το επιδόρπιο ως ανταμοιβή
Αν προσφέρετε το επιδόρπιο στο παιδί ως ανταμοιβή, επειδή έφαγε όλο το φαγητό του ή τα λαχανικά που του σερβίρατε, θα γίνει ακόμη πιο λαίμαργο για τα γλυκά και πιο καχύποπτο με τα λαχανικά ή τα νέα τρόφιμα. Αντί να παρουσιάζετε το επιδόρπιο σαν κάτι που μπορεί να φάει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σερβίρετε μια ποικιλία από γευστικά τρόφιμα σε ένα γεύμα, συμπεριλαμβάνοντας περιστασιακά μια μπάλα παγωτό ή μια φέτα κέικ (που μπορεί να είναι πιο υγιεινό από ό,τι νομίζετε!).

5. Να έχετε υπομονή
Οι ειδικοί της διατροφής προτείνουν την επανειλημμένη εισαγωγή νέων τροφίμων στα επιλεκτικά παιδιά. Εάν το παιδί σας δεν φάει περισσότερο από μια μπουκιά μπρόκολο αυτή την εβδομάδα, δοκιμάστε να το ξανακάνετε την επόμενη εβδομάδα και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια! Τα παιδιά συχνά χρειάζονται πολλαπλές εμπειρίες με ένα νέο φαγητό για να είναι πρόθυμα να το δοκιμάσουν -και τελικά να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.

Πηγή: msn.com