- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

5 εξαιρετικές παραστάσεις για να δείτε φέτος με τα έφηβα παιδιά σας

Σε πλήρη άνθιση βρίσκονται αυτές τις μέρες τα αθηναϊκά θέατρα, με τις παραστάσεις όλο και να πληθαίνουν βδομάδα με τη βδομάδα, “αναγκάζοντας” πλέον εμάς τους θεατρόφιλους να βγάλουμε πρόγραμμα για το πού θα πρωτοπάμε. Αν, μάλιστα, έχουμε καταφέρει να μυήσουμε και τα παιδιά μας στη μαγεία του θεάτρου, τόσο το καλύτερο, αφού οι επιλογές φέτος είναι εξαιρετικές για κάθε ηλικία και εμείς θα τις απολαύσουμε με την καλύτερη παρέα!

Για να σας διευκολύνουμε στον προγραμματισμό σας, μετά τις παιδικές παραστάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε φέτος [2], ετοιμάσαμε και μια λίστα για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία έχουν μπει στην εφηβεία και αναζητούν έργα που να μιλούν τη γλώσσα τους, ανοίγοντάς τους παράθυρα στον κόσμο -χωρίς, όμως, να τα σοκάρουν.

Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, 5 εφηβικές παραστάσεις που πιστεύουμε, ότι θα ενθουσιάσουν τόσο εσάς όσο και τα παιδιά άνω των 12-13 ετών.

“Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου” στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται και σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών ανεβαίνει από 5/11 στο Θέατρο Τέχνης (ΥΠΟΓΕΙΟ, Πεσμαζόγλου 5).

Η παράσταση, επιθυμεί να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

Μάθετε περισσότερα εδώ [3].

Πότε: Από Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 5μμ.

Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα.

“Το ξύπνημα της άνοιξης” στο Εθνικό θέατρο

Μια ομάδα μαθητών, εγκλωβισμένων σε ένα  άνυδρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο που δεν τους καταλαβαίνει και δεν τον καταλαβαίνουν, πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους, την ψυχή τους και τον κόσμο. Η μεγάλη σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία της κοινωνίας και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο τους αναγκάζουν να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη –χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν. Στη σύγχρονη διασκευή της βραβευμένης Άνια Ράις, το κλασικό αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ συναντά τους έφηβους του σήμερα, το ίδιο αφυπνισμένους και το ίδιο αβοήθητους, σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί δυνατότητα διασύνδεσης αλλά και επιβεβαίωση της απομόνωσής τους.

Το Ξύπνημα της άνοιξης, αυτό το «λυρικό κατηγορητήριο για τις πουριτανικές δεισιδαιμονίες» όπως χαρακτήρισε το έργο ο Κένεθ Τάιναν, λογοκρίθηκε επί δεκαετίες, γιατί τολμάει να κάνει τις πιο σημαντικές και δύσκολες ερωτήσεις. Ιδωμένες μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, αυτές οι ίδιες ερωτήσεις αντηχούν και στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καραούλης: πώς προσεγγίζουμε τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μας και όχι μέσα σε μια οθόνη; Πώς ανακαλύπτουμε τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, πώς αποτολμούμε την έναρξη της ερωτικής μας ζωής; Με εφηβική ένταση, εκρηκτική κίνηση, σύγχρονη μουσική, βίντεο και σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον εξπρεσιονισμό, η παράσταση αγκαλιάζει τον «αυθάδη» και ποιητικό χαρακτήρα του έργου του Βέντεκιντ, θυμίζοντάς μας πως όσο υπάρχει πάνω στον πλανήτη ο άνθρωπος, η εφηβεία θα είναι πάντοτε η εποχή της άνοιξης.

Μάθετε περισσότερα εδώ [4].

Από 23 Νοεμβρίου στο Μικρό Εθνικό – Εφηβική Σκηνή – ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ».

“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” στο θέατρο Βρετάνια

Το θρυλικό έργο «Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, ανεβαίνει από 14 Δεκεμβρίου στο θέατρο Βρετάνια, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του «οσκαρικού» συγγραφέα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κ. Πέρι.

Μαζί τους – το πιο σημαντικό – οι μαθητές, ο πυρήνας δηλαδή του έργου που απαρτίζεται από έναν επίλεκτο θίασο ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς.

«Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή»!

Θέατρο Βρετάνια: Πανεπιστημίου 7, Αθήνα

Πότε: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη – Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 (λαϊκή), 21:00 και Κυριακή:19:15.

“Γιαγιά Σμύρνη” στο θέατρο Πρόβα

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» παρουσιάζει το άπαιχτο έργο του Υάκινθου Μάινα «ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ» σε σκηνοθεσία της Κοραλίας Τσόγκα.

Η παράσταση συστήνει στους μικρούς θεατές την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τους χαρακτήρες των παραμυθιών της Μικράς Ασίας. Με σμυρναίικα και παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια να τους παρασύρουν. Θίγονται επίσης με μεγάλη ευαισθησία και ενσυναίσθηση ζητήματα όπως η προσφυγιά και τα δεινά του πολέμου. Μια παραμυθένια αλλά και άκρως διδακτική, διαδραστική παράσταση, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών από τις θέσεις τους και τις ιστορίες της Γιαγιάς Σμύρνης, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Μάθετε περισσότερα εδώ [5].

Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11.30

Θέατρο Πρόβα: Ηπείρου 39, Αθήνα.

“Δεν είναι Παιχνίδι” στο Θέατρο Noūs- Creative space

Η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα καταπιάνεται φέτος με τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που συνταράσσει τον σύγχρονο κόσμο και που έχει νόημα να κατανοήσουν καλά τα παιδιά μας, ειδικά αυτά που περνούν πλέον πολλές ώρες στο διαδίκτυο χωρίς έλεγχο. Αξίζει, λοιπόν, αν έχετε παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, να παρακολουθήσετε μαζί του αυτή την παράσταση.

Ιστορίες θυμάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου, γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Όπως και οι προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της «Ανδρομέδας» το έργο βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες, αυτή τη φορά σε μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που έχουν εκτεθεί σε διάφορες μορφές κακοποίησης μέσω του διαδικτύου.

Μάθετε περισσότερα εδώ [6].

Πότε: Τετάρτη & Πέμπτη στις 9.00 μμ.

Θέατρο Noūs- Creative space: Τροίας 34, Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Παιδικό θέατρο: Αυτές είναι οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε φέτος! [2]

Είδαμε τη “Συμμορία του Μεσονυκτίου” στο θέατρο Άνεσις και η θεατρική σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς! [7]

Είδαμε την “Οικογένεια Νώε” στο θέατρο Πόρτα και μάθαμε να αποδεχόμαστε τον κύκλο της ζωής [8]