- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

5 ιδέες για να χαρίσεις στα παιδιά σου τις ωραιότερες “πράσινες” αναμνήσεις

Μεγαλώνουμε παιδιά που έχουν καταλάβει -καλύτερα και από εμάς ενδεχομένως- ότι το περιβάλλον μας είναι πολύ πιο πολύτιμο από όσο εμείς, ως παιδιά, νομίζαμε μεγαλώνοντας. Μένει το δικό μας παράδειγμα, το πρότυπο των γονιών, για να τα πείσει, ότι είναι ο τρόπος ζωής μας που θα καθορίσει πόσο ραγδαίες θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους και το μέλλον τους. Η ανακύκλωση, που αποτελεί πλέον δεδομένη συνήθεια για όλους μας, και η μείωση της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μόνο ένα μικρό βήμα προς μια πιο “πράσινη” κατεύθυνση. Μάλιστα μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη ξεκινώντας με μικρές αλλά μεγάλης σημασίας ενέργειες, από το ίδιο μας το σπίτι.

Γιατί, όπως ανακάλυψαν έπειτα από ενδελεχή μελέτη και τα Praktiker [2], μέσα από το σπίτι μας, ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία διεθνή βιβλιογραφική μελέτη που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Praktiker Hellas από τον Δρ. Οικολογίας Φυτών και Αρχιτέκτων τοπίου, Αντώνη Σκορδίλη και την επιστημονική του ομάδα. Όλα τα δεδομένα της έρευνας βρίσκονται διαθέσιμα στη σελίδα της Praktiker και μεταξύ άλλων, μας έδειξαν πως για παράδειγμα η αύξηση του πρασίνου και η φύτευση διαφόρων ειδών φυτών στις πόλεις και τα μπαλκόνια μας, μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα,

Επιλέγουμε, λοιπόν, τον ελεύθερο χρόνο μας με τα παιδιά, να τον περνάμε χαρίζοντας τους όχι απλά χαρούμενες αναμνήσεις, αλλά και μαθήματα ζωής κοντά στη φύση είτε πρόκειται για το μπαλκόνι, την ταράτσα μας είτε για μεγάλα πάρκα της πόλης μας.

Κiddos kipos BY PRAKTIKER: Η δική τους “πράσινη” γωνιά στο σπίτι

Η αγάπη για το περιβάλλον ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μας να αποκτήσουν τη δική τους “πράσινη” γωνιά στο σπίτι, ενισχύουμε την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης αλλά και τον σεβασμό τους στη φύση. Και η Praktiker το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Πρωτοπορεί λοιπόν για ακόμη μία φορά και μας συστήνει μέσα από τον ολόφρεσκο Urban Kipos [3] by Praktiker, την κατηγορία Kiddos Kipos [4]. Μια κατηγορία με προϊόντα και φυτά αποκλειστικά για τους μικρούς μας φίλους. Γιατί στο Kiddos Kipos θα βρούμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τους μικρούς κηπουρούς, Από γάντια στο ιδανικό μέγεθος, εργαλεία σε ευφάνταστα χρώματα και σχέδια, γαλότσες σε υπέροχα χρώματα αλλά και γλαστράκια με ειδικό αυτοποτιστικό σύστημα!

Στα Praktiker [5] επομένως θα βρούμε όλα τα απαραίτητα είδη κηπουρικής για να περάσουμε μερικά άκρως δημιουργικά και εκπαιδευτικά απογεύματα με τα παιδιά μας, φυτεύοντας τα αγαπημένα μας λουλούδια και αρωματικά φυτά! Τα παιδιά, μάλιστα, μπορούν να επιλέξουν τα λουλούδια της δικής τους προτίμησης, να γράψουν στις γλάστρες τα ονόματά τους και να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή τους, ανάλογα με τη φροντίδα τους. Οι ειδικοί της Praktiker [6] θα σας δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι χρειάζεται το κάθε φυτό (και βέβαια, όλα τα απαραίτητα υλικά για να παραμείνει ανθισμένο όσο το δυνατόν περισσότερο!).

Ένα μικρό μα… ακμαίο σπιτικο θερμοκήπιο

…Ή στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού -ή και στο δικό σας σπίτι (δεν χρειάζεται πολύς χώρος). Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα παιδί από το να βλέπει τους κόπους του να καρποφορούν, ένας μικρός λαχανόκηπος ή ένα μικρό θερμοκήπιο είναι ο ιδανικός τρόπος να καταλάβει πώς πραγματικά παράγονται οι τροφές, αλλά και τι ρόλο παίζει η δική του φροντίδα. Γιατί άλλωστε όσο περισσότερο φροντίζεις κάτι τόσο περισσότερο ανθίζει. Και αυτό ισχύει για κάθε τι στη ζωή μας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε, λοιπόν, όλα τα είδη που χρειάζεστε για να φτιάξετε το δικό σας θερμοκήπιο από τα Praktiker (όπως, π.χ. το πλαστικό τούνελ που θα προφυλάξει τα λαχανικά από έντομα και παγετό ή ένα μικρό θερμοκήπιο με πολλές θέσεις για γλαστράκια, για τα μυρωδικά σας  – φωτό). Όσο για το “στήσιμο” του θερμοκηπίου σας; Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Urban Kipos [3]” που έχει βάλει σκοπό να κάνει τα σπίτια μας πιο πράσινα, οι ειδικοί των Praktiker, οι Κipos Experts θα μας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές για το πώς θα πετύχουμε να έχουμε τα ολόδικά μας λαχανικά στο… πιάτο μας!

Μονοήμερη εκδρομή στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

Αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα με την οικογένεια σας το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής… δεν ξέρετε τι χάνετε! Εκεί θα ανακαλύψετε μια πραγματική, ολόδροση όαση, με πεζοπορικά μονοπάτια, ιστορικά κτίσματα και -αν καταφέρετε να φτάσετε στην κορυφή- μια απίστευτη θέα σε όλη την Αθήνα! Εξοπλιστείτε με νερά και σνακ (τα απορρίμματα των οποίων θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας) και ανηφορήστε με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι Καισαριανής. Η ελληνική φύση, με τα δέντρα και τα μυρωδικά της, θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας και τόσο πολύ θα απορροφηθείτε από τη γαλήνη του δάσους που δεν θα θέλετε να φύγετε. Κάντε το μόνο για να συνεχίσετε έως το δημοτικό αναψυκτήριο Καλοπούλας και να απολαύσετε την καθηλωτική θέα.

Δροσερή Βόλτα στον Βοτανικό Κήπο

Από τα πλέον αγαπημένα στέκια των μικρότερων κυρίως παιδιών, αφού το περπάτημα εκεί είναι ξεκούραστο και γεμάτο απροσδόκητες εκπλήξεις! Το μεγαλύτερο τμήμα του Κήπου καλύπτεται από δάσος, με πεύκα και κυπαρίσσια, όμως μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν και οι λογής-λογής θαμνότοποι, ολάνθιστοι αυτή την εποχή, στους οποίους θα ανακαλύψετε φυτά που μόνο ακουστά είχατε μέχρι τότε. Στον κήπο υπάρχουν λιμνούλες με νούφαρα και ψαράκια, βατράχια και χελώνες, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να δείτε να περνούν από μπροστά σας αλεπούδες, λαγοί και κουνάβια! Είναι αδύνατον να μη λατρέψουν τα παιδιά αυτή τη βόλτα, στο τέλος της οποίας, άλλωστε, περιμένει και ένα πολύ περιποιημένο αναψυκτήριο με κούνιες!

Κυριακάτικες βόλτες με το… πατίνι!

Η ιδέα υπάρχει εδώ και καιρό -στο εξωτερικό, άλλωστε, έχει καθιερωθεί. Να που και η Ελλάδα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για εξοικονόμηση ενέργειας, θα κατοχυρώσει σιγά-σιγά τις “Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο”. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να τεθεί σε κάποιο νομοσχέδιο, αυτό που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε από επιλογή. Αντί, λοιπόν, στον ελεύθερο χρόνο μας, να απολαμβάνουμε τις βόλτες μας με τα αυτοκίνητά μας, γιατί να μην επιλέξουμε επαναφορτιζόμενα οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και να μπούμε έτσι στον κόσμο του e-mobility [7]; Στα Praktiker θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα ηλεκτροκίνησης, είτε ηλεκτρικά πατίνια είτε ηλεκτρικά ποδήλατα, για κάθε ηλικία και κάθε βαλάντιο.

Η Praktiker υπόσχεται να βοηθήσει για ένα πράσινο μέλλον για μικρούς αλλά και μεγάλους

Η Praktiker μέσα από στοχευμένες δράσεις, τη λειτουργία της αλλά και τη συνολική της συμβολή συνεισφέρει στο αστικό πράσινο ουσιαστικά αλλά και με συνέπεια! Έχει δώσει άλλωστε μια ισχυρή περιβαλλοντική υπόσχεση! Ξεκινώντας από το δικό της «σπίτι», τα 16 καταστήματά της και όλες τις εγκαταστάσεις της πανελλαδικά, να βοηθήσει κάθε σπίτι να γίνει μία δεξαμενή οξυγόνου. Γιατί η Praktiker αλλάζει το σπίτι και «το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ [8]», όπως υπογράφει την υπόσχεσή της. Αναλαμβάνει λοιπόν δράση με καινοτομίες, προσφέρει βιώσιμες επιλογές που φέρνουν τη φύση στο σπίτι μας, επενδύει σε πρωτοβουλίες και εκπαιδεύει το κοινό ώστε μέσα από απλές επιλογές και πράξεις να αλλάξει την ποιότητα ζωής στην πόλη!

Παράλληλα, για την Praktiker η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό πυλώνα δραστηριοποίησης. Έτσι, δεκάδες παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Kiddos Kipos, the school project» της Praktiker που αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή πράσινων αυλών σχολείων της Αθήνας -και όχι μόνο. Στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος, θα διοργανωθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την κηπουρική, με τη συμμετοχή μικρών μαθητών.