Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία 5 μυστικά για επιτυχημένη επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά σας

5 μυστικά για επιτυχημένη επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά σας

parents-talking-to-teens1Εσείς και ο έφηβος σας: δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες και ένα τεράστιο χάσμα γενεών που μπορεί να κάνει την μεταξύ σας επικοινωνία ένα πραγματικό μυστήριο.

Η απόσταση και η εκρηκτικότητα είναι συχνά οι μόνοι τρόποι που ο έφηβος χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί όταν δημιουργούνται εντάσεις, γεγονός το οποίο προκαλεί φυσικά περισσότερες συγκρούσεις.

Αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία με το παιδί σας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, εάν ανησυχείτε για τις οικογενειακές σας σχέσεις.

teen-girl-talking-to-counselor

Ακούστε περισσότερο, μιλήστε λιγότερο: Πρέπει να καταναλώνετε το διπλάσιο χρόνο ακούγοντας παρά μιλώντας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μιλάμε για εφήβους, οι οποίοι μπορεί να νιώσουν πιο άνετα και να ανοιχτούν περισσότερο, αν παραμείνετε σιωπηλοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Περάστε χρόνο μαζί: Οι έφηβοι είναι συχνά απασχολημένοι με το σχολείο, τους φίλους και άλλες δραστηριότητες, όμως μπορείτε να έχετε μια συνομιλία μαζί τους την ώρα του πρωινού ή του μεσημεριανού φαγητού. Προσφερθείτε να τους μεταφέρετε προς και από το σχολείο. Έτσι, θα δημιουργήσετε και άλλες ευκαιρίες για επικοινωνία.

Δώστε τους προσωπικό χώρο και χρόνο: Οι έφηβοι χρειάζονται το δικό τους χώρο, γι’ αυτό καλό θα ήταν να χτυπάτε την πόρτα πριν εισέλθετε στο δωμάτιο τους. Επιπλέον, αφήστε τους να περάσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους. Όπως εσείς έτσι κι εκείνοι επιθυμούν να χαλαρώσουν, ύστερα από μια κουραστική ημέρα στο σχολείο.

Αποκτήστε κοινά ενδιαφέροντα: Ακούστε τη μουσική τους, παρακολουθήσετε παρέα τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί εξασκώντας κάποιο άθλημα. Συνεχίστε να έχετε ενεργό ρόλο στη ζωή τους.

Να είστε στοργικός γονέας: Η εφηβεία είναι μια εποχή που οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι τους αγαπούν. Δείξτε τους την αγάπη σας, γιορτάστε τα επιτεύγματά τους, συγχωρήστε τα λάθη τους, βοηθήστε τους στην επίλυση των προβλημάτων τους. Το αίσθημα του να αισθάνεται κάποιος ξεχωριστός είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοεκτίμηση κάθε ατόμου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.