- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

5 παγωμένες γρανίτες με ολόφρεσκα φρούτα για το καλύτερο απογευματινό επιδόρπιο των παιδιών!

Το καλοκαίρι, τα παγωτά και τα δροσιστικά γλυκά έχουν την τιμητική τους. Το δικό μας αγαπημένο δροσιστικό γλυκάκι είναι οι γρανίτες [2] και και τα σορμπέ που έχουν σας πρώτη τους ύλη τα καλοκαιρινά φρούτα. Η παρασκευή γρανίτας πιο απλή απ’ότι ίσως  φαντάζεστε, ενώ υπάρχουν και εργαλεία που θα την κάνουν ακόμη ευκολότερη. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από θήκες και φόρμες για γρανίτες καθώς και ξυλάκια ή sticks και να επιλέξετε το σχέδιο και μέγεθος που θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Το σορμπέ περιέχει περισσότερη ζάχαρη, έχει πιο βελούδινη υφή εν αντιθέσει με τη γρανίτα που περιέχει περισσότερο νερό από φρούτο. Η βάση τους είναι το σιρόπι και ο χυμός ώριμων και μυρωδάτων φρούτων. Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 φρουτένιες και άκρως δροσιστικές συνταγές για καλοκαιρινές γρανίτες φρούτων [2]!

Γρανίτα Βερίκοκο

Υλικά:

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό

750 γρ. βερίκοκα

3 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 250 γρ. ζάχαρη με τα 250 γρ. νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε τα βερίκοκα, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ για να τα κάνουμε πολτό.  Στη συνέχεια, παίρνουμε αυτό το 1/2 κιλό πολτό φρούτου (τα 750 γρ. βερίκοκο χωρίς τις φλούδες και τα κουκούτσια μάς δίνουν περίπου 1/2 κιλό πολτό) και 3 κουταλάκια χυμό λεμονιού. Tα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο μάτι να ζεσταθούν μέχρι να φτάσουν λίγο πριν το βράσιμο. Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.  Όταν κρυώσουν το σιρόπι και ο πολτός φρούτων και έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τα ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθούν.  Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και κάθε 1 ώρα το βγάζουμε, το ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε μέσα. Αυτό το κάνουμε 4 φορές περίπου. Όποτε θέλουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το σερβίρουμε.

Γρανίτα Κεράσι

Υλικά

500 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα (καθαρό βάρος)

200 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Καλύπτουμε ένα ταψί που να χωράει στην κατάψυξη με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε πάνω τα κεράσια. Αν δεν χωράνε όλα τα κεράσια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε σε περισσότερα. Τα αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 10 ώρες.

Μόλις παρέλθει ο χρόνος, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Οταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μετά τις 2 ώρες, βγάζουμε τα κεράσια από την κατάψυξη και το σιρόπι από το ψυγείο και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στο μπλέντερ, τα βάζουμε σε δόσεις. Πολτοποιούμε και μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ποτήρια. Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με λίγο δυόσμο.

Γρανίτα Μπανάνα

Υλικά 
3 μπανάνες
3 κ.σ χυμό λεμονιού
200 γρ. ζάχαρη

250 ml νερό

Εκτέλεση:

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 2′-3′ μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Το βάζουμε κατόπιν στο ψυγείο να κρυώσει τελείως. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού. Τις προσθέτουμε χωρίς καθυστέρηση στο κρύο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο με σκέπασμα και βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, μέχρι να πήξει. Το βγάζουμε και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός. Το ξαναβάζουμε στο δοχείο κα αφήνουμε μέχρι να ξαναπαγώσει καλά. Σερβίρουμε σε παγωμένα ποτήρια και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου.

Γρανίτα μάνγκο ανανά

Υλικά

250 γρ. ζάχαρη άχνη

3 λάιμ, ξύσμα από 1 και χυμό και από τα 3

1 ανανά, ξεφλουδισμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2 μάνγκο, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση

Βράστε τον χυμό και το ξύσμα από λάιμ, με τη ζάχαρη και 200 ml σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε το σιρόπι του χυμού λάιμ με τα φρούτα στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Τοποθετήστε το σε ένα μπολ, σκεπάστε το και αφήστε το στο ψυγείο να παγώσει 4 ώρες.

Γρανίτα Βατόμουρο

Υλικά:

5 φλιτζάνια βατόμουρο

1 φλιτζάνι νερό

1+1/2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Προσθέτουμε το νερό και τα βατόμουρα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ύστερα τοποθετούμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε λίγο-λίγο κάθε φορά το πολτοποιημένο μείγμα στο σουρωτήρι και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού έτσι ώστε να περάσει το υγρό και να να μείνουν οι σπόροι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο τον πουρέ σμέουρων και αφαιρούμε στο τέλος ότι έχει μείνει στο σουρωτήρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το χυμό λεμονιού στο μπολ που έχουμε τον χυμό από τα σμέουρα και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τέλος, παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανή μας. Σερβίρουμε αμέσως για ένα μαλακό επιδόρπιο ή μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ανοξείδωτο δοχείο και παγώνουμε επιπλέον 1-2 ώρες για μια πιο σταθερή γρανίτα.