- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε και 5 που δεν πρέπει αν το παιδί σας είναι θύμα bullying

O σχολικός εκφοβισμός [1] είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για το οποίο – ευτυχώς – τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετή πληροφόρηση και του οποίου η προσπάθεια αντιμετώπισης έχει εντατικοποιηθεί.

Οι περισσότεροι γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας ανησυχούν και φοβούνται μήπως τα παιδιά τους πέφτουν θύματα bullying. Δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν, τι πρέπει να κάνουν ή να πουν σε αυτή την περίπτωση, αλλά ούτε πώς να σταματήσουν τη θυματοποίηση των παιδιών τους.

Παρακάτω, διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying, αλλά και πέντε συμπεριφορές που είναι προτιμότερο να αποφύγετε στην ίδια περίπτωση.

Τι να κάνετε

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε: Αν το παιδί σας καταφέρει να ανοιχτεί και τελικά να σας μιλήσει για περιστατικά εκφοβισμού, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε την κατάσταση. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς και απόδοση ευθυνών και προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάσταση. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί για το πώς νιώθει, από ποιους προέρχονται τα πειράγματα και στη συνέχεια μιλήστε στους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου καταθέτοντας το πρόβλημά σας και, ενδεχομένως, ενώνοντας τη φωνή σας με άλλες μαμάδες που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Καθησυχάστε το παιδί: Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν φταίει αυτό για όσα συνέβησαν. Αν έχει ανασφάλεια για κάποιο ελάττωμά του, μιλήστε του με παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν μια χαρά έχοντας την ίδια «αδυναμία». Δείξτε αγάπη και μιλήστε του για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Εξηγήστε του ότι κανείς δεν πρέπει να να απομονώνεται ή να εξευτελίζεται και ξεκαθαρίστε ότι καμιά φορά τα παιδιά που ασκούν bullying φοβούνται και εκείνα και ίσως είναι θύματα bullying και τα ίδια.

Αξιολογήστε την κατάσταση: Ένα από τα πρώτα βήματα της αντίδρασής σας θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της κατάστασης. Το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα θα κριθεί από το πόσο επηρεάζεται η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας. Κρίνετε από τις διαφορές στην συμπεριφορά του αν πρόκειται για κάτι που πραγματικά το φοβίζει και το τρομοκρατεί ή για ένα μεμονωμένο περιστατικό που το ενόχλησε.

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά: Εξηγήστε του ότι το να μιλά στους δασκάλους, τους καθηγητές, τους προπονητές και τους γονείς του δεν είναι κακό. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ του «μαρτυράω κάποιον» και του «ζητώ βοήθεια» και να μπορούν να «ανοιχτούν» σε κάποιον με τον οποίο νιώθουν άνετα να μιλήσουν.

Επικοινωνήστε με το σχολείο: Φροντίστε η επικοινωνία σας με το σχολείο να είναι συχνή, για να μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημα. Μείνετε ψύχραιμοι και απαιτήστε με ευγενικό τρόπο να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τι να αποφεύγετε

Την υπερβολή: Όλοι οι γονείς θα νιώσουν θυμό και φόβο όταν μάθουν ότι το παιδί τους έπεσε θύμα εκφοβισμού. Συχνά, λοιπόν, εξ’ αιτίας των δυνατών συναισθημάτων που νιώθουν αντιδρούν έντονα και παρορμητικά και στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το παιδί τους επιδεινώνουν την ψυχολογική κατάσταση του θύματος. Επιπλέον, όταν οι γονείς επεμβαίνουν υπερβολικά δεν δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να αξιολογήσει την κατάσταση και να την αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε. Φυσικά, στην περίπτωση που κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του παιδιού ή τα γεγονότα είναι επαναλαμβανόμενα και έντονα, τότε η ψύχραιμη παρέμβασή σας θεωρείται απαραίτητη.

Την αδιαφορία: Το να μένετε λιγάκι «πίσω» και να αφήνετε το παιδί να διαχειρίζεται μόνο του την κατάσταση δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αδιαφορείτε. Η αδιαφορία δεν θα διώξει το ζήτημα μακριά, ίσα ίσα μπορεί και να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Μάθετε στο παιδί ότι δεν είναι υποχρεωμένο να ανέχεται συμπεριφορές που το κάνουν να νιώθει άσχημα ή άβολα και δείξτε του πώς να ανταπεξέρχεται σε τέτοιες καταστάσεις . Διδάξτε του πώς να λύνει μία διαφωνία ή πώς να απαντά σε μία προσβολή με σεβασμό και ηρεμία, όχι αδιαφορία.

Την εκδίκηση: Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για ένα παιδί που δέχεται bullying είναι να το στηρίξει, να του δείξει σεβασμό και φροντίδα. Οι γονείς, όμως, συχνά – επειδή κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα – χάνουν αυτόν τον στόχο και επικεντρώνονται στην εκδίκηση. Είναι προτιμότερο, όμως, για το καλό των παιδιών τους να επικεντρωθούν σε εκείνα και όχι στον θύτη, βοηθώντας τα έτσι να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν αυτό που τους συνέβη.

Την αντεπίθεση: Πολύ συχνά θα ακούσουμε γονείς να λένε «Χτύπα τον και εσύ» ή «Έπρεπε να τον χτυπήσεις και εσύ δυνατά».  Αυτός, όμως, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Πολλά παιδιά όταν δέχονται κάποια επίθεση, νιώθουν αδύναμα και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Κι αν τα προτρέπουμε να αντισταθούν χτυπώντας τον άλλο, τότε ίσως να θεωρήσουν ότι έπρεπε να δεχθούν bullying, επειδή δεν αντέδρασαν ή επειδή φοβήθηκαν. Αντί, λοιπόν, να διδάσκουμε στα θύματα πώς να αντεπιτίθενται θα ήταν καλύτερο να διδάσκουμε στα παιδιά μας το σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους, για να προλαμβάνουμε – όσο γίνεται – τις επιθέσεις σε σχολεία.

Την αντιπαράθεση: Υπάρχουν τρεις λόγοι για να αποφύγετε την άμεση αντιπαράθεση σας με τους γονείς του θύτη, τουλάχιστον στην αρχή. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την άρνηση των κατηγοριών από τον γονέα, ο δεύτερος με το ενδεχόμενο και ο γονέας να ασκεί bullying – οπότε η συζήτηση μαζί του θα καταλήξει σε αδιέξοδο – και ο τρίτος το «στίγμα» που θα αφήσετε στο παιδί σας, το οποίο θα χαρακτηριστεί «καρφί» και ίσως μετά από αυτό να έχει περισσότερα προβλήματα. Ξεκαθαρίστε τι ακριβώς συμβαίνει με το παιδί σας, αρχικά, και αν το bullying γίνεται στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα του παιδιού μιλήστε με τους υπεύθυνους πρώτα.

Σε κάθε περίπτωση πριν δράσετε σκεφτείτε ψύχραιμα και με μόνο γνώμονα το καλό του παιδιού σας και αν χρειαστεί συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό.