5 πράγματα που κάθε παιδίατρος εύχεται να μην έκαναν οι γονείς

Η γονεϊκότητα δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεις, γι αυτό οι ανυποψίαστες μαμάδες και μπαμπάδες πρέπει να ανακαλύψουν πολλά πράγματα μόνοι τους. Οι φίλοι, το διαδίκτυο, οι γονείς μας μπορεί να μην παρέχουν τις πιο αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες, με αποτέλεσμα όταν φτάνουμε στο γραφείο του γιατρού να είμαστε αρκετά νευρικοί και αγχωμένοι ώστε να θέσουμε τις ερωτήσεις μας. Οι παιδίατροι είναι οι κατάλληλοι στο να λένε στους γονείς τι πρέπει να κάνουν, αλλά συχνά διστάζουν να τους πούνε τι δεν πρέπει να κάνουν. Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που οι παιδίατροι θα ήθελαν να ζητήσουν από τους γονείς να σταματήσουν να κάνουν:

1. Μην ψάχνετε στο διαδίκτυο για ιατρικές συμβουλές

Όταν ανησυχείτε σχετικά με συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Και ενώ υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες ιστοσελίδες που μπορεί να σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, είναι αδύνατο το παιδί σας να διαγνωσθεί μέσω του διαδικτύου. Αντίθετα, πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρο.

2. Μη ζητάτε συνεχώς αντιβίωση

Είναι φυσικό να θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλά το συντομότερο δυνατό, αλλά τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η λύση. Είναι απολύτως κατάλληλο να πάρει το παιδί αντιβίωση όταν θα υποφέρει από μια βακτηριακή λοίμωξη, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών με ιογενείς ασθένειες δεν είναι. Τα κρυολογήματα και ο βήχας δεν χρειάζονται αντιβιοτικά, απλά χρόνο για ξεκούραση. Πλέον, δίνοντας αντιβιοτικά πολύ συχνά στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία είναι στη συνέχεια πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν.

3. Μην επιτρέπετε απεριόριστο χρόνο μπροστά σε οθόνες

Ας αποδεχτούμε ότι οι οθόνες αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, όμως βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν χρόνο για υπαίθριο παιχνίδι και πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία που είναι απαραίτητη για την κοινωνική τους ανάπτυξη. Η ζωή έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, γι αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίζουν με τους φίλους τους πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω γραπτών μηνυμάτων ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια στο διαδίκτυο.

4. Μην κατηγορείτε το παιδί σας που κρύωσε

Αυτός είναι ένας μύθος που απλά δεν θα πεθάνει ποτέ! Το παιδί σας δεν πρόκειται να κρυώσει επειδή πήγε μέχρι το αμάξι χωρίς μπουφάν! Οι ιογενείς ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα, προέρχονται από την εξάπλωση των μικροβίων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτά και στη συνέχεια να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους. Υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση των ασθενειών το χειμώνα, όταν τα παιδιά είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα μικρό χώρο για μεγάλο μέρος της ημέρας.

5. Μην αμελείτε τα καθιερωμένα ραντεβού στο γιατρό

Όλοι μας έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά όταν έρχεται η ώρα για τα ραντεβού στο γιατρό που λανθασμένα θεωρούμε «μη ουσιώδη», δεν πρέπει να τα αφήνουμε να περάσουν. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά για την πρόληψη ή τη διαχείριση ορισμένων ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει από τον έλεγχο της ακοής και της όρασης μέχρι ελέγχους που αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, αυτές οι επισκέψεις θα σας δώσουν την ευκαιρία να αισθανθείτε κι εσείς και το παιδί πιο άνετα με το γιατρό σας, έτσι ώστε να συζητήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για το μέλλον.