Αρχική Γωνιά του μαθητή 5 στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις το άγχος των εξετάσεων!

5 στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις το άγχος των εξετάσεων!

Homework TeenΚαθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχει ξεκινήσει νιώθεις ότι το άγχος «βαράει κόκκινο». Η φράση «Μην αγχώνεσαι!», που επαναλαμβάνεται από γονείς και καθηγητές, ήχει ως μια ειρωνική, μη ρεαλιστική δήλωση. Στον αντίποδα αυτής αναρωτιέσαι «Μα πώς να μην αγχώνομαι, Πανελλήνιες δίνω!». Λογική δήλωση η οποία συνάδει με το φόβο της αποτυχίας. Ας λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της εισόδου σου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ακούς και προετοιμάζεσαι για τις περιβόητες Πανελλήνιες. Μεγαλώνεις με την ιδέα ότι πρέπει να μπεις στο Πανεπιστήμιο για να έχεις ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα, να ανελιχθείς ιεραρχικά, να γίνεις επιτυχημένος όπως οι γονείς σου και να βγάλεις πολλά χρήματα.

Πώς, λοιπόν, σου επιτρέπεται να αποτύχεις;

Το άγχος μπορεί να αποβεί δημιουργικό όταν κρατά το μαθητή σε εγρήγορση και τον ωθεί σε περαιτέρω κινητοποίηση για την επίτευξη του στόχου του. Το άγχος, όμως, των τελευταίων ημερών είναι συνήθως δυσλειτουργικό. Οι μαθητές νιώθουν αισθήματα απογοήτευσης, θυμού και ανεπάρκειας. Στα σωματικά συμπώματα περιλαμβάνονται πονοκέφαλοι, στομαχικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο, εφιάλτες. Συνέπεια αυτών είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση στην απόδοση ακόμα και η άρνηση να διαβάσουν. Συχνές, επίσης, είναι οι συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς θεωρούν ως πρόσθετο φόρτο την αγωνία των γονιών τους.

o-FINAL-EXAM-STRESS-facebook

Μολονότι η εκδήλωση του άγχους είναι αναπόφευκτη, είναι αναγκαίο να λάβεις μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ακολούθησε, λοιπόν, τις εξής στρατηγικές:

  • Υιοθέτησε θετική στάση. Προσπάθησε να ανακαλέσεις στη μνήμη σου θετικές επιδόσεις (βαθμολογίες, επαινετικά σχόλια) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου. Επιπλέον, αντικαταστήσε τις αρνητικές δηλώσεις με θετικές, αντί δηλαδή να λές «Δεν ξέρω τίποτα ... Δε θα γράψω ... Θα αποτύχω ... Είμαι άχρηστος» σκέψου «Είμαι καλά προετοιμασμένος ... θα παραμείνω ψύχραιμος και θα παλέψω όποιο θέμα κι αν πέσει ... Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ... Θα τα καταφέρω ... Θα πάω καλά ... Θα πετύχω».
  • Παρακολούθησε την πρόοδό σου. Μια αδιόρατη αλλαγή μπορεί να είναι σημαντική.
  • Αναζήτησε υποστηρικτικά δίκτυα. Συζήτησε για τις Πανελλήνιες με άτομα που τα εμπιστεύεσαι, σου προκαλούν σεβασμό και σε αποφορτίζουν. Μην περιορίζεις τις συζητήσεις σου με τους φίλους σου σε SOS θέματα, με Τειρεσίες που προβλέπουν τι θα πέσει και σε συγκρίσεις πόση ώρα μελετά ο καθένας και τι ύλη έχει καλύψει γιατί σε φορτίζουν και σε αποπροσανατολίζουν. Ο καθένας ακολουθεί το πρόγραμμα και το ρυθμό του!
  • Αποφορτίσου με ευχάριστες δραστηριότητες, σωματική άσκηση και κοινωνικές επαφές.
  • Προσοχή στη διατροφή σου. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης, που προκαλεί νευρικότητα, ζάχαρης και λιπαρών και η αντικατάστασή τους με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Θυμήσου,
«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..»

Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου,
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.