5 σύγχρονες Ελληνίδες που μας δίνουν έμπνευση και λόγο να τιμάμε την Ημέρα της Γυναίκας 2021 μιλούν στο Infokids.gr

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τις περισσότερες γυναίκες όλου του κόσμου σε κάποιες από τις πιο δύσκολες συνθήκες που χρειάστηκε να βιώσουν ποτέ:

  • Οι ειδικοί κάνουν λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών που μας πηγαίνει 10 χρόνια πίσω (εκατομμύρια γυναίκες έχουν απομακρυνθεί από τις σπουδές ή την εργασία τους και αναγκάζονται να αναλαμβάνουν οικιακά καθήκοντα, χωρίς να έχουν προσωπικό εισόδημα, ενώ αμέτρητες είναι εκείνες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας).
  • Τα στατιστικά δείχνουν πως οι εργαζόμενες μαμάδες, συγκεκριμένα, έχουν φτάσει στα όρια του burnout προσπαθώντας να λειτουργήσουν ως «πολυμηχανήματα»: Δουλεύοντας στο σπίτι, βοηθώντας τα παιδιά με τα τηλεμαθήματα, ετοιμάζοντας μεσημεριανό φαγητό και φροντίζοντας κάθε τι άλλο που μπορεί να προκύψει μέσα στη μέρα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
  • Όσο για τις χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας; Σε αυτές κι αν αξίζει μια βαθιά υπόκλιση τον τελευταίο χρόνο, αφού έχουν υπερβεί εαυτόν προκειμένου να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τα μέγιστα – να δώσουν ζωή!

Ανάμεσα σε αυτές τις εκατομμύρια υπέροχες, δυνατές, μοναδικές γυναίκες και πέντε ακόμα που τις εκπροσωπούν επάξια: Τις καλέσαμε να μιλήσουν με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας στο Infokids.gr, για το σημαίνει να είσαι Γυναίκα στην Ελλάδα του 2021.

Μυρτώ Κάζη, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, εκδότρια ΒΟΟΜ και YES-I-DO/YES-I-AM και μητέρα δύο παιδιών

1. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 είναι μια power woman που καλείται να υποδυθεί με επιτυχία 3 σπουδαίους ρόλους. Τον ρόλο της μαμάς, της συντρόφου και φυσικά της εργαζόμενης. Τι διαφορά έχει αυτό με το 1990 για παράδειγμα; Πως πλέον οι απολαβές από τον τρίτο της ρόλο δεν είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν οι μαμάδες μας και μπορούσαν να απολαύσουν με μια μέση δουλειά μια εύκολη ζωή γεμάτη υπέροχες στιγμές. Εμείς δουλεύουμε, δουλεύουμε, δουλεύουμε. Τρέχουμε, αγχωνόμαστε και τελικά και δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας όλα όσα πιθανώς θα θέλαμε.

Παρόλα αυτά η γυναίκα του 2021 είναι μια γυναίκα μορφωμένη, αποφασιστική, που αγαπά τη ζωή, τον εαυτό της και όλα όσα με τόσο κόπο έχει χτίσει. Γι’αυτό μπορεί κάποιες στιγμές να πέφτει, όμως κυρίως κοιτάζεται στον καθρέφτη και χαμογελά!

2. Ποιες είναι οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη;

Για εμένα το μεγάλο στοίχημα της καθημερινότητάς μου είναι ο χρόνος. Απλά δεν έχω. Δεν μου φτάνει και όταν βρίσκω ελάχιστο χρόνο δεν ξέρω τι να πρωτοεπιλέξω να κάνω σε αυτόν. Κοιμάμαι λίγο, είμαι με ένα ρολόι στο χέρι και συχνά νιώθω ανεπαρκής κυρίως απέναντι στα παιδιά μου και τον άντρα μου. Όμως προσπαθώ…

3. Tι σε εμπνέει και τι σου δίνει δύναμη για να συνεχίζεις απρόσκοπτα το έργο σου;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Παίρνω χαρά από τα μικρά πράγματα της ζωής και από τη στιγμή που έγινα μαμά, θα ακουστεί πολύ κλισέ, αλλά η ζωή μου γέμισε έμπνευση και δύναμη. Είμαι τυχερή γιατί αγαπώ πολύ τη δουλειά που κάνω οπότε είτε είμαι στο σπίτι είτε στη δουλειά αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχισμένη.

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το έργο ζωής σου μέχρι σήμερα;

Μέχρι σήμερα τα 37 μου, με μεγάλη περηφάνια μπορώ να πω πως όλα όσα ονειρεύτηκα τα έχω καταφέρει. Ονειρεύτηκα μια αγαπημένη οικογένεια, μια δημιουργική δουλειά, υπέροχες στιγμές, ταξίδια, φίλους. Δεν παραπονιέμαι για τίποτα, η καρδιά μου είναι γεμάτη συναισθήματα και ποτέ δεν ζήλεψα κάτι γιατί νιώθω πως οι άνθρωποί μου είναι η θησαυροί μου.

5. Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο κορίτσι;

Δεν αγαπώ πολύ τις συμβουλές γιατί η δική μου συμβουλή δεν σημαίνει πως θα δουλέψει απαραίτητα σε κάποιον άλλον. Όμως σε εμένα δούλεψε πολύ το τρίπτυχο “όνειρα, πάθος, σκληρή δουλειά”.

Αρετή Γιαννιώτη, Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων σε δημόσιο νοσοκομείο

1. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Καλείσαι να ανταποκριθείς σε πολλαπλούς ρόλους μέσα στην καθημερινότητα. Ασχολείσαι με τα πάντα και πρέπει να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι σε όλα όσα σου αναλογούν με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και φυσικά δεν έχεις αρκετό ποιοτικό χρόνο για σένα και τις ανάγκες σου. Βάζεις προτεραιότητες και κακά τα ψέματα πάντα προηγούνται οι άλλοι. Σε γενικές γραμμές η γυναίκα του 2021 είναι δυναμική, αεικίνητη, επίμονη, εργατική, πολυμαθής και περήφανη για όλα όσα είναι.

2. Ποιες είναι οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη;

Η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που κάθε μέρα που ξεκινά είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρεις εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθεί. Παρολαυτά δίνω τον καλύτερο μου εαυτό χωρίς να γκρινιάζω και να μεμψιμοιρώ. Κάθε δουλειά έχει τις δικές της απαιτήσεις και προκλήσεις – πόσο μάλλον η δική μου που είμαι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας κατά του COVID-19, εργαζόμενη στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Στο τέλος της μέρας αυτό που μένει είναι η ικανοποίηση και το αίσθημα ότι έχω προσφέρει στον συνάνθρωπο από ένα δύσκολο και απαιτητικό πόστο. Από την άλλη, όταν περνάω την πόρτα του σπιτιού μου έχω να αντιμετωπίσω τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα μιας εργαζόμενης μαμάς με δυο παιδιά στην εφηβεία.

3. Tι σε εμπνέει και τι σου δίνει δύναμη για να συνεχίζεις απρόσκοπτα το έργο σου;

Τη δύναμή μου την παίρνω από έναν άνθρωπο σύμβολο για μένα, τον πατέρα μου, που με έμαθε να αγαπώ και να μην φοβάμαι τη δουλειά, να κλείνω το μάτι και να ξεπερνώ κάθε αναποδιά της ζωής, να έχω δύναμη και επιμονή και να μην συμβιβάζομαι. Για αυτό και το επάγγελμα που διάλεξα (Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων) με εκφράζει απόλυτα γιατί μέσω αυτού μπορώ να βοηθάω το συνάνθρωπό μου και να υπηρετώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε. Στηλοβάτες μου είναι ο άντρας μου και τα παιδιά μας που με στηρίζουν, με ενθαρρύνουν και με αποφορτίζουν όταν η κούραση και το στρες “χτυπάνε κόκκινο”.

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το έργο ζωής σου μέχρι σήμερα;

Μετά την οικογένεια μου είμαι περήφανη για το έργο που επιτελώ καθημερινά στη δουλειά μου. Είμαι εκεί για όποιον με χρειάζεται πάντα με σεβασμό. Για μένα οι ασθενείς δεν είναι απρόσωπα περιστατικά είναι άνθρωποι που χρειάζονται χαμόγελο, φροντίδα και σεβασμό. Όποιος έρχεται σε νοσοκομείο χρήζει κάποιας ανάγκης, οπότε εμείς ως προσωπικό οφείλουμε να συμπάσχουμε και να πούμε μια ζεστή κουβέντα για να νιώσουν οικεία.

5. Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο κορίτσι;

Αν είχα μια κόρη στην εφηβεία θα της μάθαινα να σέβεται και να αγαπά πρωτίστως τον εαυτό της και έπειτα τους άλλους. Θα τη συμβούλευα να στηρίζεται στις δυνάμεις της και επειδή η κοινωνία καλώς ή κακώς είναι σκληρή, να μην δίνει σημασία στο τι λένε κακόβουλα οι άλλοι και να κάνει πράξη όλα όσα ονειρεύεται και επιθυμεί η ψυχή της. Να είναι δυναμική, να μην ανέχεται καμία ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντί της και να θυμάται πάντα ότι μια γυναίκα είναι εξίσου δυνατή με έναν άντρα αρκεί να το πιστέψει.

Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ειδική παιδαγωγός, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ΑΛΜΑ για Παιδιά και Έφηβους με Αυτισμό και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΑΛΜΑ και μητέρα δύο παιδιών

  1. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Το 2021 αριθμός επανάσταση… Πνευματική επανάσταση, απενοχοποίηση από παλιούς ρόλους… αναζήτηση του εαυτού ως άνθρωπος κι όχι ως φύλο. Τα όνειρα δεν έχουν ούτε φύλο, ούτε ηλικία! Είναι δική μας επιλογή αν θα ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Είναι δική μας ευθύνη να γνωρίσουμε τον εαυτό μας να βάλουμε τα όρια μας και τις προτεραιότητες μας.

2. Ποιες είναι οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη;

Τα μόνα εμπόδια είναι αυτά που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας. Συνήθως τρέχω να τα προλάβω όλα… και τότε μου έρχεται στο μυαλό αυτό που είπε ο Χριστός στην αδελφή του Λάζαρου Μάρθα… «Μάρθα , Μάρθα μεριμνάς και τιρβάζεις περί πολλά ενός δε έστι χρεία» … Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών και η διαρκής προσπάθεια να τολμώ να είμαι ο εαυτός μου.

3. Tι σε εμπνέει και τι σου δίνει δύναμη για να συνεχίζεις απρόσκοπτα το έργο σου;

Η πεποίθηση ότι το έργο που υπηρετώ είναι πολύ μεγαλύτερο από εμένα..θα συνεχιστεί και χωρίς εμένα… απλά είχα την ευλογία να συμμετέχω σε αυτό.

Η πεποίθηση ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.. τίποτα δεν είναι τυχαίο κι ότι αν κάτι πρέπει να γίνει θα γίνει αν όχι τότε πρέπει να δεχθώ την άρνηση… παρακαλώ να έχω τη φώτιση να κατανοώ…

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το έργο ζωής σου μέχρι σήμερα;

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αυτισμό και νοητική αναπηρία, η στήριξη και αποφόρτιση της οικογένειά τους και η διαρκής μου προσπάθεια να ενημερώσω την κοινότητα ότι η διαφορετικότητα βοηθά να γνωρίσουμε και τη δική μας μοναδικότητα!

Επίσης αξιώθηκα να έχω δύο κόρες… να ζήσω όλο αυτό το θαύμα της ζωής.

5. Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο κορίτσι;

Να είσαι κάθε μέρα ο εαυτός σου… το μεγαλύτερο ταξίδι είναι η γνωριμία  με τον εαυτό σου!

Με όραμα, πίστη και πολύ δουλειά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα…

Είσαι αυτό που πιστεύεις για σένα…. πιστεύω  σε σένα γιατί είσαι η ελπίδα της επόμενης μέρας!

Βάσια Βελλή, αναπληρώτρια Ειδικής Αγωγής στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

1. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Η γυναίκα σήμερα είναι αυτό που πάντα ήταν! Δυναμική, ηρωίδα, πολυδιάστατη, μοναδική, δημιουργική, ικανότατη !Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα, είναι το γεγονός πως σήμερα μπορεί να το εκφράσει! Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δυστυχώς δεν ισχύει για τις γυναίκες όλου του κόσμου αυτό. Η γυναικεία καταπίεση και κακοποίηση υφίστανται ακόμα και στις μέρες μας παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Πάντα θα ελπίζω για ένα δίκαιο αύριο για όλες τις γυναίκες του κόσμου!

2. Ποιες είναι οι δυσκολίες, με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπη καθημερινά;

Η καθημερινότητα μου πολλές φορές έχει δυσκολίες, όχι και πολύ διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος. Προσπαθώ καθημερινά οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν να μην μπαίνουν εμπόδιο στους στόχους μου. Σε προσωπικό επίπεδο, μια βασική δυσκολία με την οποία έρχομαι αντιμέτωπη καθημερινά είναι το γεγονός πως η μέρα έχει μόνο 24 ώρες !Θα ήθελα λίγο χρόνο παραπάνω για να τακτοποιώ χωρίς άγχος εκκρεμότητες και υποχρεώσεις !Σε επαγγελματικό επίπεδο έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, την έλλειψη παιδείας σε ορισμένα βασικά θέματα ισότητας και συμπερίληψης και την αναχρονιστική κοινωνική πολιτική του κράτους η οποία θεωρητικά έχει προοδεύσει ,στην πράξη όμως περιθωριοποιεί οτιδήποτε «μη τυπικό» .

3. Τι σε εμπνέει και τι σου δίνει δύναμη για να προχωρήσεις;

Η δίψα για ζωή είναι η πηγή της έμπνευσης μου για τα πάντα! Δύναμη μου δίνει η αγάπη. Αυτή που παίρνω καθημερινά από τα παιδιά «μου» , τον σύντροφό μου, τους φίλους και την οικογένειά μου. Περισσότερη ακόμα δύναμη όμως παίρνω από την αγάπη που δίνω!

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο έργο της ζωής σου μέχρι σήμερα;

Κάθε τι που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής μικρό ή μεγάλο το θεωρώ σπουδαίο. Για ένα πράγμα όμως νιώθω πολύ περήφανη. Νιώθω περήφανη που έχω γίνει αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών μου που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες , να κατακτήσουν σημαντικές δεξιότητες. Είναι δύσκολο να περιγράψω αυτό το συναίσθημα που με πλημμυρίζει κάθε φορά που ένα παιδί κατακτά κάτι καινούριο που θα το βοηθήσει να αυτονομηθεί κα να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Είναι σαν να συμβαίνει ένα μικρό θαύμα !

5. Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο κορίτσι;

Μπορεί το «follow your dreams» να ακούγεται τετριμμένο και βγαλμένο από κάποιο εφηβικό τετράδιο αλλά είναι η πιο ουσιαστική συμβουλή. Όσο δύσκολος κι ανεκπλήρωτος μοιάζει να είναι ο στόχος, ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΝ και κάπου θα σε βγάλει. Έχε εμπιστοσύνη στη ζωή. Ο άνθρωπος που εκπληρώνει τα όνειρα του δεν μπορεί παρά να είναι ευτυχισμένος και τακτοποιημένος μέσα του και ένας κόσμος με ευτυχισμένους ανθρώπους είναι σίγουρα ένας κόσμος πιο φωτεινός.

Μένια Κουκουγιάννη, δημιουργός της ΑμΚΕ Καρκινάκι, με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας για τον καρκίνο της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας και μητέρα 2 παιδιών

  1. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 είναι μητέρα, εργαζόμενη, φίλη, κόρη, πολίτης. Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 εργάζεται από το σπίτι της, παρέα με τα παιδιά της και τον σκύλο της, της λείπουν οι φίλες της και η κοινωνική της ζωή, ανησυχεί για την κατάσταση, φοβάται την πανδημία, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία. Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 είναι σουπερ-ηρωίδα, που κανονίζει τις καλοκαιρινές διακοπές, γιατί σκέφτεται θετικά, κάνει γυμναστική μέσω zoom, γιατί θέλει να διατηρήσει την σωματική και ψυχική της υγεία σε επίπεδα προ-covid, φροντίζει την διατροφή όλης της οικογένειας και δεν χάνει online πολιτιστική παράσταση, γιατί θέλει να είναι για όλα ενημερωμένη. Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 έχει χάσει την δουλειά της, έχει χάσει την ηρεμία της, έχει χάσει την ζωή της.

2. Ποιες είναι οι δυσκολίες, με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπη καθημερινά;

Όλα τα παραπάνω που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021. Φόβος, ανησυχία, απόγνωση. Φοβάμαι για την υγεία μας, ανησυχώ για τον κόσμο που διαμορφώνεται, νιώθω απόγνωση που δεν βλέπω την άκρη του τούνελ. Νιώθω θυμό με την έλλειψη ατομικής ευθύνης και συνείδησης, νιώθω θλίψη για όλους αυτούς που χάθηκαν.

3. Τι σε εμπνέει και τι σου δίνει δύναμη για να προχωρήσεις;

Τα παιδιά μου, η οικόγενεια μου. Οι φίλοι μου, που τηρούμε αυστηρά τα μέτρα και περιμένουμε την ημέρα που θα συναντηθούμε χωρίς φόβο. Τα βιβλία που διαβάζω και με ταξιδεύουν. Η κοινότητα μας στο Καρκινακι, που έχουμε τους δικούς μας κώδικες επικοινωνίας, ό,τι και αν συμβαίνει.

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο έργο της ζωής σου μέχρι σήμερα;

Αν τα παιδιά μου ήταν έργο, θα έλεγα τα παιδιά μου. Αλλά η μητρότητα δεν είναι έργο. Είναι όλη  μου η ζωή. Οπότε αν πρέπει να μιλήσουμε για έργα, θα έλεγα το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και η καθημερινή συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών που νοσούν με καρκίνο και των οικογενειών τους, για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του από την πρώτη μέρα της διάγνωσης….

5. Ποια συμβουλή θα έδινες στα νέα κορίτσια;

Να αγαπάνε την ζωή. Να αγαπάνε τον εαυτό τους. Να φροντίζουν καθημερινά το σώμα και την ψυχή τους, γιατί είναι μοναδικά. Να μην ξεχάσουν ποτέ ότι έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.