5 συμβουλές για να γίνει το παιδί σας ξεφτέρι στα Μαθηματικά

Ένας στους δύο μαθητές αντιμετωπίζει πρόβλημα μαθηματικού άγχους. Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει, ότι οι μαθηματικές διεργασίες του εγκεφάλου είναι έμφυτες στον άνθρωπο και ότι, με τις κατάλληλες οδηγίες, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν τη βασική μαθηματική γνώση, ενώ με μια πιο προσεγμένη καθοδήγηση θα είναι ικανά να λύνουν όλο και πιο πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα.  Ανασταλτικός παράγοντας της διαδικασίας αυτής είναι το άγχος, δηλαδή το συναίσθημα της υπερέντασης που νιώθουν τα άτομα, όταν έχουν να κάνουν με αριθμούς και μαθηματικά προβλήματα.

Κύρια αιτία του μαθηματικού άγχους είναι η μη σωστή διδασκαλία των μαθηματικών. Έτσι, οι μαθητές προσπαθούν να απομνημονεύσουν κανόνες και διαδικασίες, χωρίς να καταλαβαίνουν την ουσία όσων κάνουν, και κατά συνέπεια ξεχνούν γρηγορότερα τα μαθηματικά και αγχώνονται όλο και περισσότερο.

To Infokids.gr σας προτείνει μερικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους στο απαιτητικό μάθημα των Μαθηματικών:

Το παιδί πρέπει να καταλάβει τις μαθηματικές έννοιες  και να κάνει με ευχέρεια τις βασικές πράξεις.

Βεβαιωθείτε, ότι το παιδί έχει καταλάβει τις βασικές έννοιες ώστε να μπορεί να προχωρήσει παρακάτω. Η επιτυχία στην εκτέλεση των βασικών πράξεων σημαίνει πως το παιδί μπορεί να δώσει μια απάντηση σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα. Επίσης, θα πρέπει να έχει μάθει το λεξιλόγιο των μαθηματικών, ώστε να ξέρει πάντα τι καλείται να λύσει.

Μάθετε στο παιδί να γράφει τους αριθμούς καθαρογραμμένα και να «διαβάζει» σωστά την εκφώνηση της άσκησης.

Το 25% όλων των λαθών που γίνονται στην επίλυση των προβλημάτων στα μαθηματικά οφείλεται στο κακογραμμένο και ακατάστατο γραπτό. Επίσης, θα πρέπει  να καταλαβαίνει τι του ζητά η άσκηση, γιατί συνήθως οι λάθος λύσεις οφείλονται στο ότι τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει σωστά το πρόβλημα.

Βοηθήστε το μόνο όταν σας το ζητήσει.

Όταν διαπιστώσετε, ότι το παιδί έχει καταλάβει κάτι λάθος ή δυσκολεύεται στην κατανόηση μιας έννοιας/διαδικασίας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εκπαιδευτικό και να τον συμβουλευτείτε για το πώς θα βοηθήσετε το παιδί.

Ενθαρρύνετε το παιδί να λύσει περισσότερες ασκήσεις  από αυτές που του έχει βάλει ο δάσκαλος.

Η εξάσκηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση. Να ενθαρρύνετε το παιδί να λύνει επιπλέον ασκήσεις, αλλά κυρίως αξιοποιήστε για εξάσκηση τα μαθηματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής.

«Κάνω μαθηματικά» σημαίνει επεξεργάζομαι δεδομένα, επιλέγω μέθοδο, κάνω λάθη και επανεξετάζω.

Επειδή κάποια προβλήματα μπορεί να λύνονται με διαφορετικούς τρόπους, να ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και γενικώς να ψάχνει.