5 τέλεια βιβλία για τα παιδιά που ετοιμάζονται για κατασκήνωση!

Τώρα που κλείνουν τα σχολεία, πολλά παιδάκια θα πάνε κατασκήνωση μέχρι να έρθει η ώρα των οικογενειακών διακοπών. Το περιβάλλον της κατασκήνωσης είναι ιδανικό για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί η κοινωνικότητα του παιδιού και να ωριμάσει ψυχοσωματικά. Το παιδί στην κατασκήνωση αθλείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση που ενεργοποιεί τις αισθήσεις του και διευκολύνει τη μάθηση και κάνει ένα διάλειμμα από τον καναπέ με την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά. Μαθαίνει επίσης να λειτουργεί σαν ισότιμο μέλος μιας ομάδας, να συνεργάζεται, να διασκεδάζει, αλλά και να δουλεύει με τους άλλους, να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να συμμορφώνεται σε κοινούς κανόνες, κανόνες που δεν έχουν σχέση με την αποδοχή του από τους γονείς, αλλά με την προσαρμοστικότητά του σ’ ένα νέο περιβάλλον. Φυσικά κάνει νέους φίλους, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει την αυτονομία του και μαθαίνει να είναι υπεύθυνο με τις υποχρεώσεις του σε θέματα καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής, οργάνωσης του χρόνου του. Τέλος, μαθαίνει να προσπαθεί ξανά και ξανά για το όφελος μιας ευρύτερης ομάδας, μέσα στην οποία όμως θα διαπραγματευτεί τις ανάγκες και τα θέλω του. Και επιπλέον αρχίζει να αισθάνεται ασφαλές, παρόλο που βρίσκεται μακριά από τους γονείς του.

Το Infokids.gr σας παρουσιάζει 5 υπέροχα παιδικά βιβλία που θα βοηθήσουν το παιδί που ετοιμάζεται να πάει κατασκήνωση να έχει ευχάριστη διάθεση και να αποκτήσει προσδοκίες για όμορφες και κυρίως ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές παρέα με άλλα παιδιά.

Πριν στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση καλό θα ήταν να συζητήσετε μαζί του λεπτομερώς για το ημερήσιο πρόγραμμα, τις δραστηριότητες  με τις οποίες μπορεί να απασχοληθεί, το διατροφολόγιο αλλά και τις υποχρεώσεις όπως, στρώσιμο κρεβατιού, τακτοποίηση βαλίτσας, καθαρισμός θαλάμου, που θα αναλάβει κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην κατασκήνωση.  Πολλές περιπτώσεις παιδιών που επιστρέφουν άρον άρον από την κατασκήνωση οφείλονται στο γεγονός ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς τους περίμενε εκεί με αποτέλεσμα να δυσφορήσουν όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν κάποιο καθήκον. Υποσχεθείτε του ότι αν δεν του αρέσει η κατασκήνωση δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να παραμείνει μέχρι το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου –και φροντίστε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας.

Πώς να επιβιώσεις στην κατασκήνωση

Η καινούρια μπλούζα μου έγραφε

ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΟΥΠΟΛΗ.

Η καινούρια μπλούζα μου έλεγε ψέματα.

Όταν η μητέρα της Στέλλας την αφήνει στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της Περιπετειούπολης για να κάνει το μήνα του μέλιτος, η Στέλλα ξέρει ότι θα μισήσει κάθε λεπτό που θα περάσει εκεί. Δε φτάνει που την περνούν για αγόρι, αναγκάζεται να μείνει και στο ίδιο δωμάτιο με την ψωροφαντασμένη Λουίζ και την κακιασμένη Κάρεν… Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η Στέλλα θα περάσει ένα καλοκαίρι σκέτο εφιάλτη. Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει;

Ένα διασκεδαστικό βιβλίο με συμβουλές επιβίωσης, απίθανα κουίζ, πεντανόστιμες συνταγές και πρωτότυπες δραστηριότητες, για να δημιουργήσετε τη δική σας κατασκήνωση…

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Τζάκλιν Ουίλσον

Μεταφραστής : Μαίρη Γραμμένου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες: 248

ISBN:978-960-496-545-8

Για παιδιά 11+

Μελίνα και Μιράντα – Δύο Μικρές Κυρίες στην κατασκήνωση

Οι εννιάχρονες δίδυμες αδελφούλες,  Μελίνα και Μιράντα, πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση. Με την Κατερίνα, τη Λάουρα και τη Ράνια, τα άλλα κορίτσια της σκηνής τους, φτιάχνουν την ομάδα  «Μικρές Κυρίες» και περνούν μαζί αξέχαστες στιγμές.  Παρτάκια, εκδρομές, οικολογικές δραστηριότητες, παιχνίδια, συζητήσεις, παρεξηγήσεις, συμφιλιώσεις, μυστικά και όνειρα θα τις ενώσουν με παντοτινή αγάπη και φιλία..

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Σοφία Παράσχου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Σελίδες: 80

ISBN: 978-960-6738-13-5

Για παιδιά 7+

Οι πέντε φίλοι σε κατασκήνωση

Το να κατασκηνώσουν στους βάλτους φάνηκε συνταρακτική ιδέα στους Πέντε Φίλους για να περάσουν τις διακοπές τους. Τότε έμαθαν για το τρένο-φάντασμα και το μυστήριο που έσερνε μαζί του. Πόσο χάρηκαν που είχαν κοντά τους τον γερο-Λάφρι να τους συμπαρασταθεί όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα!

Θα το βρείτε εδώ 

Συγγραφέας: Μπλάιτον Ένιντ

Εκδόσεις: Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1753-0

Σελίδες: 186

Για παιδιά 9+

Ιστορίες Κατασκήνωσης

Μια από τις πιο ευχάριστες αποδράσεις των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί η κατασκήνωση. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται εφτά κατασκηνωτικές ιστορίες, οι οποίες διαδραματίζονται στον ίδιο χώρο και χρόνο, αλλά με διαφορετικούς ήρωες σε καθεμιά απ’ αυτές. Στις ιστορίες αυτές θα συναντήσουμε το παιδί που παρουσιάζει έντονο άγχος αποχωρισμού, το παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω της καταγωγής του, τον «νταή» της κατασκήνωσης, το παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γίνεται μια κατάδυση στην ψυχολογία των παιδιών, στον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται.

Μέσα από το βιβλίο θα τεθούν ζητήματα όπως:
• Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστούν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά μικρούς αποχωρισμούς;
• Πού οφείλεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση; Μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεικόνα μας;
• Bullying. Μόδα ή οδυνηρή πραγματικότητα; Υπάρχει τρόπος διαφυγής;
• Το παιδί μου έχει φανταστικό φίλο. Ν’ ανησυχήσω;
• Ρατσισμός. Πώς μπορούμε να γίνουμε ανεκτικότεροι ως άτομα και ως κοινωνία στο διαφορετικό;

Η παιδική αθωότητα και η εφηβική αταξία συνυπάρχουν και συνεπαίρνουν τον αναγνώστη. Αναμφίβολα δε λείπει το χιούμορ και η φαντασία κι είναι βέβαιο πως όλοι θα βρούμε χαρακτήρες γνώριμους, θα βρούμε τους εαυτούς μας. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα που θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας Φίλη Ντόγκα

Σελίδες 90

Εκδόσεις Πηγή

Για παιδιά 9+

75 συμβουλές για να επιβιώσεις στην κατασκήνωση

Η ζωή στα 12 μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: Είσαι η μόνη που δεν έχει Tuenti, τα ρούχα σου είναι χάλια, δεν έχεις αγόρι, οι γονείς σου σε γράφουν σε κατασκήνωση αγγλικών χωρίς καν να σε ρωτήσουν… Γι’ αυτό έφτιαξα αυτό το εγχειρίδιο δικής μου έμπνευσης, που θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις στα δύσκολα. Α! Και κοίτα στο τέλος του βιβλίου. Εκεί έχω βάλει τις αφιερώσεις των φίλων μου, ένα απαραίτητο λεξιλόγιο και τα πιο λαμπερά αυτοκόλλητα.  Κανείς δε θα μπορεί να τα βάλει μαζί σου!

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Μαρία Φρίσα

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες : 304

ISBN:978-618-01-1070-8

Για παιδιά 9+