5 tips για να μεγαλώσετε ένα μωρό μέσα σε μικρό διαμέρισμα

Τα μωρά προϋποθέτουν πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι. Σίγουρα, υπάρχουν γονείς που επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους πιο λιτά, αλλά ακόμα κι αν αποφύγετε να αγοράσετε πολλά παιχνίδια και ρούχα, πάλι θα καταλήξετε με πολύ περισσότερα από όσα είχατε ποτέ φανταστεί! Αυτό συμβαίνει λόγω ενός κοινού «μυστικού» για τα παιδιά: συνεχώς μεγαλώνουν!

Κι ενώ συνεχίζουν να μεγαλώνουν, τα ρούχα, τα παιχνίδια και όλος ο εξοπλισμός που κάποτε χρειάζονταν υποχρεωτικά, ξαφνικά πρέπει να αντικατασταθεί από νέα είδη. Όταν μένετε σε μικρό σπίτι, ο τεράστιος όγκος πραγμάτων που χρειάζονται τα μωρά μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος μπελάς! Με περιορισμένο χώρο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να κάνετε προσεκτικές εκτιμήσεις όταν ξεκαθαρίζετε ποια πράγματα πρέπει να κρατήσετε, πού να τα αποθηκεύσετε και τι είδους σπίτι θέλετε για την οικογένειά σας.

Η απόκτηση ενός μωρού πρέπει να είναι μια χαρούμενη περίσταση, όχι να προκαλεί ανησυχία για το πώς θα «χωρέσει» το μωρό σε έναν μικρό χώρο. Με καλό προγραμματισμό και μερικές σωστές κινήσεις, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε το μικροσκοπικό σας σπίτι να φαίνεται σαν παλάτι! Παρακάτω μπορείτε να δείτε 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ένα μωρό σε ένα μικρό διαμέρισμα.

1. «Χρησιμοποιήστε» σοφά τους φίλους και την οικογένεια

Πρώτα απ’ όλα, να είστε ειλικρινείς με τους φίλους και την οικογένεια για την επιθυμία σας να μην φορτώσετε το σπίτι με πολλά πράγματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε ένα αυστηρό όριο πέντε παιχνιδιών, οι θείοι και οι θείες του μωρού, όμως, μπορεί να μην νοιάζονται γι’ αυτό και να φέρνουν διαρκώς νέα. Εάν έχετε πολλά παιχνίδια, αφήστε μερικά από αυτά στο σπίτι των παππούδων. Επιπλέον, δανειστείτε ό,τι μπορείτε. Το πιο δύσκολο κομμάτι με τα παιδιά είναι ο αριθμός των πραγμάτων που αφήνουν πίσω τους καθώς μεγαλώνουν. Εάν δανειστείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα τα αποθηκεύσετε αργότερα.

2. Μοιραστείτε το ίδιο δωμάτιο -τουλάχιστον στην αρχή

Μπορεί να θέλετε οπωσδήποτε να κοιμάται το μωρό στο δικό του δωμάτιο από την αρχή, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να μην είναι επιλογή της δικής σας οικογένειας, αλλά το να κρατήσετε το μωρό στην κρεβατοκάμαρά σας για τους πρώτους μήνες της ζωής του, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την εξοικονόμηση χώρου και τη διατήρηση της αρμονίας. Εξάλλου και οι ειδικοί συνιστούν, για την πρόληψη του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, για τουλάχιστον 6 μήνες να παραμένει το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

3. Επανεξετάστε τον κοινόχρηστο χώρο

Σε έναν ιδανικό κόσμο κάθε σπίτι θα διέθετε ένα γραφείο, έναν χώρο για να παίζουν τα παιδιά και τουλάχιστον ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο. Σε έναν μικρό χώρο, αυτό δεν συμβαίνει. Όταν το σπίτι σας διαθέτει ελάχιστα υπνοδωμάτια, δυστυχώς, ο καθένας πρέπει να βρει τον χώρο του. Με τη δημιουργία ενιαίων χώρων, κάθε δωμάτιο μπορεί να έχει διπλό ή τριπλό ρόλο. Ένα γραφείο ή ένα καθιστικό μπορεί να φιλοξενήσει την κούνια του μωρού, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει κάποια μετακίνηση εκ μέρους των ενηλίκων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

4. Επενδύστε στην αποθήκευση σε καλάθια

Ένα πράγμα που είναι κοινό στα περισσότερα σπίτια νέων γονέων, είναι ότι όλα είναι γεμάτα με καλάθια. Τόσα πολλά καλάθια! Όταν τα μωρά είναι μικρά, τα καλάθια γεμίζουν με επιπλέον σαλιάρες και πάνες, ενώ όταν μεγαλώσουν γεμίζουν με όλα όσα θα μπορούσατε να φανταστείτε! Χάσατε την κρέμα για την αλλαγή της πάνας; Ελέγξτε τα αποθηκευτικά καλάθια. Αυτά θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο οργανωμένοι και να διατηρείτε το δωμάτιο καθαρό, ακόμα κι αν πρόκειται να εκραγεί εξαιτίας της έλλειψης χώρου!

5. Τα πτυσσόμενα αντικείμενα θα γίνουν τα αγαπημένα σας

Παρά τα αρχικά σας συναισθήματα στο νοσοκομείο, δεν θα μπορείτε να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας όλη την ώρα. Το απογοητευτικό είναι ότι πρέπει να αγοράσετε αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε το πολύ για ένα χρόνο, όπως η περπατούρα και τα προστατευτικά κάγκελα που είναι απαραίτητα -εκτός των άλλων- για την ασφάλεια του μωρού. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε εξοπλισμό που θα είναι πτυσσόμενος και θα μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα κάτω από καναπέδες ή κρεβάτια. Εάν ο χώρος σας δεν είναι αρκετά μεγάλος, θα πρέπει να είστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσετε εύκολα ανά πάσα ώρα και στιγμή τα χρειαστείτε.

Πηγή: popsugar.com